UPPGIFTER: Katastrofala nyheter för Ukraina

2023 04 10

Ukrainas luftförsvar kan snart stå helt utan ammunition.

Mardrömsscenariot kan bli verklighet redan inom ett par veckor.

Det uppges i flera av de dokument som läckt från Pentagon, rapporterar The New York Times.

– Vilket potentiellt gör det möjligt för Rysslands president Vladimir Putin att släppa lös sina dödliga stridsflygplan på ett sätt som skulle kunna förändra krigets gång, framhåller tidningen.

90 procent av luftförsvaret

Enligt dokumenten, som uppges vara från slutet av februari, rör det sig om ammunitionslagren för luftvärnssystemen S-300 och Buk.

Systemen står för 89 procent av Ukrainas luftförsvar och kan vara helt slut redan i mitten av april.

– Tjänstemän i Pentagon är oroliga över att Moskvas störtflod av långdistansattacker tömmer Ukrainas lager av de missiler som de använder för att försvara sig, skriver artikelförfattarna i den amerikanska tidningen.

– Samma dokument bedömde att ukrainskt luftvärn utformat för att skydda trupper vid frontlinjen, där mycket av Rysslands luftmakt är koncentrerat, kommer att “vara helt reducerat” till den 23 maj.

Nato kunde ha dragits in

Det var i förra veckan som hemligstämplade dokument mellan USA och Nato om kriget i Ukraina läckte via sociala medier, vilket just The New York Times var först med att rapportera. 

Bland annat har de uppgett att Ryssland var mycket nära att skjuta ned ett brittiskt plan i september förra året.

En händelse som mycket väl hade kunnat dra in Nato i kriget, enligt en bedömning från Washington Post.

Paasikivi: Sannolikt äkta dokument

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är det mer sannolikt att handlingarna är autentiska att de skulle vara förfalskade.

Det är svårbedömt. Det är utskrifter från vad som verkar vara en daily brief från Joint chief of staff i Pentagon, säger han till SVT.

Till Sveriges Radio adderar han att det är en mycket pinsam situation för USA som har uppstått i och med läckan.

– Det mest besvärande för amerikanerna är att man kanske röjer metoder och källor, säger Joakim Paasikivi.

Förbrukar årsproduktion på två veckor

Att Ukraina riskerar att få slut på vapen har rapporterats tidigare.

I höstas uppgav militäranalytiker att man var oroliga över att västvärldens lager av vapen och ammunition som man kan skicka till Ukraina har börjat sina.

– Jag är mycket orolig. Om vi inte får ny produktion, vilket tar månader, kommer vi inte kunna förse ukrainarna, uppgav Dave Des Roches, docent vid U.S. National Defense University till CNBC News i september förra året.

Då bedömdes att Ukraina gör av med lika många artillerigranater under två veckors stridande som USA producerar under ett normalt år.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen