UPPGIFTER: Ukraina riskerar mardrömsbesked från västvärlden

2022 09 28

I kriget mot Ryssland har Ukraina varit i stort behov av vapenleveranser från USA och Europa för att försvara sig mot Putins väpnade styrkor.

Men nu börjar västvärldens lager av vapen och ammunition att skicka till Ukraina att sina.

Det uppger militäranalytiker för CNBC News.

– Jag är mycket orolig. Om vi inte får ny produktion, vilket tar månader, kommer vi inte kunna förse ukrainarna, säger Dave Des Roches, docent vid U.S. National Defense University.

Förbrukar årsproduktion på två veckor

I tider då USA inte själva är inblandade i krig produceras drygt 30 000 artillerigranater till 155-millimeters haubits under ett års tid i landet.

En artilleripjäs som även används flitigt på slagfältet i Ukraina. 

Men de ukrainska styrkorna gör av med lika många granater under enbart två veckors stridande, skriver CNBC.

Sinar även i Europa

Även i Europa börjar vapen ta slut, framför allt i länder som även är medlemmar i Nato.

– De militära lagren i de flesta medlemsländerna har varit, jag skulle inte säga uttömda, men men uttömda i hög andel eftersom vi har tillhandahållit mycket kapacitet till ukrainarna, säger Josep Borrell, talesperson för utrikesfrågor och säkerhetspolitik i EU, till CNBC.

Kallar till Natomöte

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har därför kallat till ett särskilt möte med sina allianskollegor för att diskutera hur medlemsländerna ska kunna förstärka sina vapenlager snabbt, så att man kan fortsätta stödja Ukraina.

– Vi arbetar nu med industrin för att öka produktionen av vapen och ammunition, säger Stoltenberg till The New York Times. 

Beroende av vapen från väst

Signalerna om att västvärlden eventuellt inte kan fortsätta stödja Ukraina med militära resurser skulle kunna vara förödande för landets försvar.

Enligt amerikanska källor är Ukraina helt beroende av vapen från sina allierade för att stå emot den ryska invasionen, uppger France 24.

Dubbla Sveriges försvarsbudget

USA är det land som levererat det största militära stödet till Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion i februari.

I början av september meddelade det amerikanska försvarsdepartementet att stödet nått 15,2 miljarder dollar motsvarande 160 miljarder svenska kronor.

Det motsvarar även dubbelt så mycket som den svenska försvarsbudgeten för 2022, enligt SVT.

LÄS MER: Regeringen tvekar om Ukrainas vädjan

Foto: Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen