UPPGIFTER: Ukraina riskerar mardrömsbesked från västvärlden

2022 09 28

I kriget mot Ryssland har Ukraina varit i stort behov av vapenleveranser från USA och Europa för att försvara sig mot Putins väpnade styrkor.

Men nu börjar västvärldens lager av vapen och ammunition att skicka till Ukraina att sina.

Det uppger militäranalytiker för CNBC News.

– Jag är mycket orolig. Om vi inte får ny produktion, vilket tar månader, kommer vi inte kunna förse ukrainarna, säger Dave Des Roches, docent vid U.S. National Defense University.

Förbrukar årsproduktion på två veckor

I tider då USA inte själva är inblandade i krig produceras drygt 30 000 artillerigranater till 155-millimeters haubits under ett års tid i landet.

En artilleripjäs som även används flitigt på slagfältet i Ukraina. 

Men de ukrainska styrkorna gör av med lika många granater under enbart två veckors stridande, skriver CNBC.

Sinar även i Europa

Även i Europa börjar vapen ta slut, framför allt i länder som även är medlemmar i Nato.

– De militära lagren i de flesta medlemsländerna har varit, jag skulle inte säga uttömda, men men uttömda i hög andel eftersom vi har tillhandahållit mycket kapacitet till ukrainarna, säger Josep Borrell, talesperson för utrikesfrågor och säkerhetspolitik i EU, till CNBC.

Kallar till Natomöte

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har därför kallat till ett särskilt möte med sina allianskollegor för att diskutera hur medlemsländerna ska kunna förstärka sina vapenlager snabbt, så att man kan fortsätta stödja Ukraina.

– Vi arbetar nu med industrin för att öka produktionen av vapen och ammunition, säger Stoltenberg till The New York Times. 

Beroende av vapen från väst

Signalerna om att västvärlden eventuellt inte kan fortsätta stödja Ukraina med militära resurser skulle kunna vara förödande för landets försvar.

Enligt amerikanska källor är Ukraina helt beroende av vapen från sina allierade för att stå emot den ryska invasionen, uppger France 24.

Dubbla Sveriges försvarsbudget

USA är det land som levererat det största militära stödet till Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion i februari.

I början av september meddelade det amerikanska försvarsdepartementet att stödet nått 15,2 miljarder dollar motsvarande 160 miljarder svenska kronor.

Det motsvarar även dubbelt så mycket som den svenska försvarsbudgeten för 2022, enligt SVT.

LÄS MER: Regeringen tvekar om Ukrainas vädjan

Foto: Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen