UPPGIFTER: Ryssland var nära att skjuta ner brittiskt plan

2023 04 09

Nya uppgifter kommer från läckta dokument.

Ett ryskt stridsflygplan var mycket nära att skjuta ner ett brittiskt plan ämnat för övervakning förra året.

Detta enligt läckta amerikanska dokument.

Händelsen skedde den 29 september förra året utanför Krymhalvön och kunde ha dragit in Nato i kriget, rapporterar The Washington Post.

Det läckta dokumentet beskriver händelsen som “nära nedskjutning av brittiskt övervakningsplan”.

“Tekniskt fel”

Den brittiske försvarsministern Ben Wallace diskuterade saken med det brittiska underhuset och nämnde att ryska plan “släppt en missil” från distans.

Vidare beskrev han det som att ett tekniskt fel orsakat händelsen, utan att framhålla hur nära det egentligen var att det brittiska planet sköts ner.

Det bedöms vara ett exempel på balansen som militära tjänstemän i väst måste hålla mellan att fortsätta stötta Ukraina men inte själva dras in i kriget.

Under Natos överenskommelse står att om ett av medlemsländerna utsätts för en väpnad attack så ska samtliga medlemsländer svara.

Tvingades ner

I mars skedde en mer uppmärksammad incident då ett ryskt stridsflygplan tvingade ner en amerikansk drönare över Svarta havet.

– Vår MQ-9-farkost utförde rutinmässiga operationer i internationellt luftrum när det fångades upp och träffades av ett ryskt flygplan, vilket resulterade i en krasch och fullständig förlust av MQ-9, menade en amerikansk tjänsteman inom militären efter händelsen.

Osäkert och oprofessionellt

Innan kollisionen dumpade det ryska planet bränsle på den amerikanska drönaren och flög framför den på ett osäkert sätt.

– Faktum är att denna osäkra och oprofessionella handling av ryssarna nästan fick båda flygplanen att krascha, sade tjänstemannen.

Viktig information

Det läckta dokumentet som påvisade att det ryska planet nästan träffat ett brittiskt plan är ett av flera hemliga dokument som läckt.

Bland annat har säkerhetsklassad information om såväl kriget i Ukraina som Kina och Mellanöstern läckt.

Foto: J. Rojko

Text: Redaktionen