UPPGIFTER: Explosioner i Ryssland

2022 11 16

Fyra höga explosioner har ägt rum i ryska staden Belgorod, nära ukrainska Charkiv.

Det uppger statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti på onsdagseftermiddagen. Uppgiften har inte bekräftats av utländska medier.

Källan till explosionerna är hittills okänd. I rysk media spekuleras det om att det kan röra sig om att luftvärnet aktiverat sitt försvar, rapporterar The Guardian.

Återkommande uppgifter

Flera gånger under kriget har det kommit uppgifter om explosioner i just Belgorod, som ligger enbart några mil från frontlinjen i Ukraina.

Bland annat rapporterades det om en högljudd explosion i mitten av oktober, kort efter att Ryssland stått för flera chockattacker i ukrainska städer – bland annat huvudstaden Kyiv.

Dagen efter nedslaget i Polen

Uppgifterna kommer dagen efter tisdagens robot nedslag i Polen som dödade två personer.

Enligt Natos preliminära analys orsakades incidenten sannolikt av en ukrainsk luftvärnsmissil som avfyrades för att försvara ukrainskt territorium mot ryska attacker, meddelade militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg idag, som dock var tydlig med att Ryssland bär det yttersta ansvaret.

Ryssland: "Fullständigt hysteriska"

Ryssland förnekade igår kväll att robotattacken kom från ryska styrkor, och Kreml anklagade Polen för att reagera “fullständigt hysteriskt” på händelsen. 

Landet har nu dessutom kallat upp den polska ambassadören i Moskva till Rysslands utrikesministerium, uppger ministeriets talesperson Maria Zakharova enligt Reuters.

Utesluter inte avsiktlig provokation

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har emellertid uttalat sig om att det trots Rysslands dementi mycket väl kan handla om en “avsiktlig provokation” från Rysslands sida.

– Vi kan inte utesluta att beskjutningen av ukrainsk infrastruktur nära gränsen var en avsiktlig provokation som gjordes i hopp om att en sådan situation skulle kunna uppstå, framhåller premiärministern på Twitter.

Uppges ha beskjutits förr

Under krigets första månader kom vid ett par tillfällen liknande uppgifter som idag om explosioner i Belgorod, som ligger nära den ukrainska gränsen.

I maj uppgav stadens guvernör Vyacheslav Gladkov att Belgorod hade beskjutits och att en person hade dött. 

Han beskrev den då som “den mest allvarliga attacken på rysk mark” sedan kriget inleddes. Attacken bekräftades inte av internationella medier.

Belgorod ligger cirka fyra mil från gränsen till Ukraina.  Det bor drygt 380 000 invånare i staden.

Foto: E. Fillin

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen