UPPGIFTER: Explosioner i Ryssland

2022 11 16

Fyra höga explosioner har ägt rum i ryska staden Belgorod, nära ukrainska Charkiv.

Det uppger statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti på onsdagseftermiddagen. Uppgiften har inte bekräftats av utländska medier.

Källan till explosionerna är hittills okänd. I rysk media spekuleras det om att det kan röra sig om att luftvärnet aktiverat sitt försvar, rapporterar The Guardian.

Återkommande uppgifter

Flera gånger under kriget har det kommit uppgifter om explosioner i just Belgorod, som ligger enbart några mil från frontlinjen i Ukraina.

Bland annat rapporterades det om en högljudd explosion i mitten av oktober, kort efter att Ryssland stått för flera chockattacker i ukrainska städer – bland annat huvudstaden Kyiv.

Dagen efter nedslaget i Polen

Uppgifterna kommer dagen efter tisdagens robot nedslag i Polen som dödade två personer.

Enligt Natos preliminära analys orsakades incidenten sannolikt av en ukrainsk luftvärnsmissil som avfyrades för att försvara ukrainskt territorium mot ryska attacker, meddelade militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg idag, som dock var tydlig med att Ryssland bär det yttersta ansvaret.

Ryssland: "Fullständigt hysteriska"

Ryssland förnekade igår kväll att robotattacken kom från ryska styrkor, och Kreml anklagade Polen för att reagera “fullständigt hysteriskt” på händelsen. 

Landet har nu dessutom kallat upp den polska ambassadören i Moskva till Rysslands utrikesministerium, uppger ministeriets talesperson Maria Zakharova enligt Reuters.

Utesluter inte avsiktlig provokation

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki har emellertid uttalat sig om att det trots Rysslands dementi mycket väl kan handla om en “avsiktlig provokation” från Rysslands sida.

– Vi kan inte utesluta att beskjutningen av ukrainsk infrastruktur nära gränsen var en avsiktlig provokation som gjordes i hopp om att en sådan situation skulle kunna uppstå, framhåller premiärministern på Twitter.

Uppges ha beskjutits förr

Under krigets första månader kom vid ett par tillfällen liknande uppgifter som idag om explosioner i Belgorod, som ligger nära den ukrainska gränsen.

I maj uppgav stadens guvernör Vyacheslav Gladkov att Belgorod hade beskjutits och att en person hade dött. 

Han beskrev den då som “den mest allvarliga attacken på rysk mark” sedan kriget inleddes. Attacken bekräftades inte av internationella medier.

Belgorod ligger cirka fyra mil från gränsen till Ukraina.  Det bor drygt 380 000 invånare i staden.

Foto: E. Fillin

Text: Redaktionen