UPPGIFTER: Rysk stad beskjuten

2022 05 11

Ryska uppgifter gör gällande att Belgorod, fyra mil in på rysk mark från ukrainska gränsen, har attackerats.

Tre personer har skadats och en person har dött i en attack mot Belgorod, uppger nyhetsbyrån AFP med hänvisning till uttalande från stadens guvernör.

Belgorod ligger i Ryssland, nära den ukrainska gränsen.

Guvernörens uppgifter

Uppgifterna kommer från Belgorods guvernör Vyacheslav Gladkov som har uttalat sig om den beskjutning som uppges ha ägt rum. Attacken har inte bekräftats av internationella medier.

–Just nu har en person dödats, han dog i en ambulans, och tre skadats. De får all nödvändig hjälp, säger guvernören i ett uttalande.

Skuldbelägger Ukraina

Guvernören hävdar att det är den mest allvarliga attacken på rysk mark sedan kriget inleddes. Han framför också att ukrainska styrkor låg bakom bränder i Solokhi, en mindre ort på landet på den ryska sidan gränsen, under onsdagskvällen.

– Ett bostadshus är delvis förstört. Den huvudsakliga rökföroreningen sker på grund av att det växer vass utanför området, rapporterar Vyacheslav Gladkov.

Flera anklagelser

Ryssland har tidigare anklagat Ukraina för att ha beskjutit byar utanför Belgorod och ha angripit ett ammunitionsförråd med helikopter. Stadens guvernör har även skuldbelagt landet för att ha förstört en oljedepå i staden i april.

– Branden vid oljedepån uppstod som ett resultat av ett flyganfall från två helikoptrar från Ukrainas väpnade styrkor, som kom in på Rysslands territorium på låg höjd, konstaterade Vjatjeslav Gladkov efter att bilder och filmer visat att minst åtta oljedepåer stod i brand.

Ukraina förnekar

Ukraina själva har slagit ifrån sig anklagelserna och menar att de är grundade på fantasier.

– Av någon anledning säger de att vi har gjort det, men enligt vår information stämmer det inte överens med verkligheten, säger Oleksiy Danilov, sekreterare för Ukrainas säkerhetsråd, enligt The Guardian.

Fyra mil från Ukraina

Belgorod ligger ungefär fyra mil från den norra ukrainska gränsen. Staden uppgavs ha blivit attackerad första gången redan i slutet av mars, ett första slag mot Ryssland på rysk mark enligt New York Post.

– Videoklipp från två lokala nyhetssajter i Belgorod – som är en rysk stad på nästan 400 000 invånare – tycks visa hur ammunitionslager exploderar i fjärran, rapporterade även Reuters om händelsen.

Foto: Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen