UPPGIFTER: Deadline för Sverige – annars riskeras otäckt scenario

2024 01 05

Följetongen kring Sveriges förhalade ansökan till Nato tycks aldrig ta slut.

Historien är välbekant vid det här laget.

Turkiet har ställt krav efter krav på Sverige, en del av dem som ligger helt utanför Sveriges kontroll, samtidigt som Ungern inte heller prioriterat en ratificering.

På annandagen sade det turkiska utrikesutskottet ja – men parlamentet tog ledigt och ett besked därifrån kan dröja flera månader.

Jens Stoltenberg säger samtidigt att han försäkrar att Sverige är fullvärdig medlem till toppmötet i Washington 9 juli.

– Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg räknar med att försvarsalliansen kommer att slutföra den sedan länge planerade anslutningen av Sverige 2024, rapporterade tyska DPA häromdagen.

Pekar ut deadline

Det datumet pekas nu ut som en deadline av flera experter på området. 

Har Sverige inte blivit medlem vid det laget kommer landet att hamna i limbo – sannolikt under flera år.

– Är vi inte med till toppmötet i juli då kan vi glömma det här under överskådlig tid, säger exempelvis försvarsexperten Patrik Oksanen från tankesmedjan Fri värld till Expressen.

"Fönstret kan stänga"

Washington anses därmed som “målgången”. Därefter är det betydligt svårare att förutspå vad som händer.

Den uppfattningen delar Magnus Christiansson som är lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Det finns ett fönster nu. Vi vet inte hur länge det fönstret är öppet, säger han till samma tidning.

Bland annat pekar han på vad som kommer att ske om Donald Trump väljs till president i USA i slutet av året – som skulle kunna prioritera bort ett svenskt medlemskap helt.

Även lokala val i Turkiet, Rysslands ageranden och relationerna mellan Turkiet och USA kommer att påverka.

Uppgifter: riskerar otäckt scenario

I slutet av 2023 uppgav en centralt placerad källa vid Rosenbad på Regeringskansliet att risken för en mycket otäck utveckling om Sverige inte släpps in i Nato är påtaglig.

– Det här känns inte betryggande, uppgav källan.

Uppgiftslämnaren oroas av tre steg där det första går ut på att Ukraina förlorar kriget – en risk som ökar när kriget drar ut på tiden.

– Det andra steget går ut på att Turkiet och framför allt Ungern vägrar att släppa in Sverige i Nato. Då kan vi hamna i ett  läge där Ryssland knäcker Ukraina. Och därefter kan Rysslands aggression fortsätta.

Då finns det mer eller mindre bara ett land kvar i Rysslands närhet som inte är med i Nato.

– Jag syftar på Sverige, sade regeringskällan i december.

Foto: Precidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen


Nya regler hos flera flygbolag – när man bokar resa

2024 06 01

Flera flygbolag tvingas ändra reglerna som gäller när resenärerna bokar sina biljetter.

Årets semestersäsong är bara runt hörnet och trycket på att boka utlandsresor är högt. Enligt resebyrån Ticket har sommarens bokningar ökat med tio procent jämfört med samma period förra året.

Samtidigt är det många som fortsatt känner sig ekonomiskt begränsade efter flera år med höjda räntor och vardagskostnader – och därför väljer flygbolag i budgetkategorin som exempelvis Ryanair och EasyJet.

Men nu väntas ett förbud införas hos bland annat dessa bolag som påverkar folk som bokar sina biljetter, rapporterar The Guardian.

Avgifter förbjuds

Nämnda flygbolag, samt Vueling och Volotea, har nämligen åkt på böter på totalt 150 miljoner euro för att man tar betalt för passagerarnas handbagage.

Nu ska den regeln förbjudas. Dessutom ska även policyn att ta ut extra avgifter för att reservera närliggande platser för barn och andra anhöriga försvinna.

Bakom beskedet står Spanien vars departement för sociala rättigheter och konsumentfrågor gått i bräschen för att få till en förändring.

– Den största sanktionen som utfärdats av departementet, konstaterar The Guardian.

Svenskarnas favorit

Just Spanien är också svenska folkets favoritdestination i sommar. Flest resor går till Malaga och Mallorca, enligt Ticket. Även Alicante och Barcelona finns bland de fem populäraste destinationerna.

Spanien däremot står fast som ohotad etta när det kommer till svenskarnas sommarfavorit, där Malaga ökat med 26 procent och Mallorca med hela 30 procent, framhåller resebyrån i ett uttalande.

Den spanska flygbolagsföreningen ALA rasar samtidigt mot de nya förbuden och kallar böterna för “oproportionerliga”.

Föreningen menar att praxisen är helt laglig och att europeisk lagstiftning erkänner flygbolagens frihet att sätta sina egna priser.

Klagat på "missbruk"

Beslutet om de nya reglerna kommer efter en utredning som bedrivits sedan juni förra året. Detta efter att flera konsumentorganisationer klagat på flygbolagen “missbrukar” möjligheten att ta ut extra avgifter.

Foto: Portuguese Gravity

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Svenska storföretag handlar med Ryssland – här är namnen

2024 06 01

Flera svenska storbolag kallas upp till utrikesdepartementet.

Bolagen misstänks ha rundat sanktioner mot Ryssland.

Det rapporterar DN med hänvisning till uppgifter från EU-kommissionen.

Under våren har kommissionen kontrollerat att europeiska företag följer sanktionerna mot Ryssland.

Nu pekar uppgifter på att flera företag exporterat varor till diktaturen, i strid med EU:s regelverk.

Flera kända svenska bolag pekas ut.

Det handlar bland annat om följande aktörer, uppger DN:

- Industribolaget Atlas Copco  

- Telekomjätten Ericsson

- Bil- och lastbilstillverkaren Volvo

- Industriföretaget SKF

- Verkstadskoncernen Sandvik

”Får avgöra hur man går vidare”

Enligt dokumenten har EU-kommissionen identifierat flera misstänkta transaktioner med Ryssland. Uppgifterna pekar på att sanktionerade varor som tillverkats i EU kan ha hamnat i Ryssland.

Nu kallas de svenska storbolagen upp till utrikesdepartementet för ett sammanträde med UD och myndigheter som ansvarar för sanktionerna mot Ryssland.

– Vi säger inte att bolagen har brutit mot några sanktioner. Men vi har fått den här datan, och nu får svenska myndigheter avgöra om och hur man går vidare med detta.

Det säger Lars Schmidt, Sveriges sanktionssamordnare, till DN.

Flera sanktionspaket

Sedan starten av den ryska invasionen av Ukraina har EU riktat hårda sanktioner mot Ryssland. Det trettonde sanktionspaketet presenterades i februari 2024.

Ambitionen med EU:s sanktioner är att:

- minska Kremls förmåga att finansiera kriget

- se till att Rysslands politiska elit får betala ett högt ekonomiskt och politiskt pris och

- försvaga Rysslands ekonomiska bas.

Inga av EU:s sanktioner mot Ryssland riktar sig mot leveranser av livsmedel, medicinsk utrustning eller läkemedel till befolkningen i allmänhet. Jordbruksmaskiner omfattas inte direkt av några exportförbud. 

Inga sanktioner är heller riktade mot handel med jordbruksvaror eller livsmedel, till exempel spannmål eller gödningsmedel, mellan Ryssland och länder utanför EU. 

– Våra sanktioner kringskär kraftigt Rysslands ekonomiska bas och minskar alla utsikter att modernisera den. Vi kommer att fortsätta att pressa Ryssland och dem som stöder landet på slagfältet. Vi kommer att fortsätta att jaga Putins kumpaner. Och vi kommer att jaga dem som hjälper Ryssland att kringgå sanktionerna eller hjälper till att fylla förråden med krigsmateriel, framhåller Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, i ett uttalande.

Foto: I. Ryabov

Text: Redaktionen