SVERIGE: Tråkiga besked om årets julfirande

2022 10 03

För att spara el i vinter tvingas flera svenska kommuner avstå från en stor del av den traditionsenliga julbelysningen på gator och torg.

Sänkta temperaturer och mindre tillgång till sport- och ishallar är några av åtgärderna som kommunerna tar till för att spara el framåt vintern.

Ytterligare en åtgärd rör den vanligtvis väldigt uppskattade julbelysningen som lyser upp städer och byar under decembermörkret. 

Någonting som nu kan begränsas till ett minimum, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi begränsar julbelysningen i Stockholm i år, det är mer en symbolhandling för att visa att vi gör något, säger infrastrukturchef Peter Granström till tidningen.

Släcks på nätterna

Stockholm stad är en av totalt 16 kommuner som redan deklarerat att julbelysningen i år kommer att begränsas. 

Förr har belysningen skänkt ljus 20 timmar om dygnet under två månader. Nu ska juleljusen istället tajmas in samtidigt som övrig gatubelysning.

Den ska heller inte vara tänd på vardagsnätter, skriver DN.

"Droppe i havet"

Enligt Peter Granström sparar kommunen 30 procent el tack vare åtgärden.

– Julbelysningen är ändå en droppe i havet, bara 70 000 kilowattimmar av totalt 38 gigawattimmar på gatubelysning. Det här får man mer se som en symbolhandling, för att visa att vi gör någonting, säger han till tidningen.

Inga adventsljusstakar

I Höganäs kommun, strax norr om Helsingborg, kommer det i år inte att sättas upp några adventsljusstakar i kontorsfönstren.

– Bara i stadshuset har vi kanske hundra kontor och så har man en lampa i varje fönster, vissa har kanske två. Det blir ganska många lampor som lyser hela natten i 30 dagar. I kronor är det kanske inte mycket men om alla ställer krav på den enskilda individen så måste även vi som kommun göra de små sakerna, säger Herman Crespin, kommunchef i Höganäs, till DN.

Riskerar skattehöjningar

Över 40 procent av 200 svenska kommuner bedömer att det ekonomiska läget inför vintern är illa eller mycket illa, rapporterar SVT.

Enligt kanalen kan skattehöjningar vara att vänta i flera av kommunerna för att förändra det dystra läget. 

– Kommunerna gör allt för att hålla kärnverksamheten igång. Går inte det får de höja skatterna, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, Sveriges kommuner och regioner, till SVT.

Uppmanar att spara el

Både regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har uppmanat såväl kommuner, företag och privatpersoner att spara el för att dämpa den ekonomiska smällen inför vintern.

– Kan man spara på el på olika sätt bör man göra det, primärt av ekonomiska skäl men det hjälper också systemet, sade Niclas Damsgaard på MSB till SVT tidigare i september.

LÄS MER: Många hushåll riskerar ytterligare ekonomisk smäll

LÄS MER: Skarp uppmaning om att släcka lamporna

Foto: J. Davies

Text: Redaktionen


JUST NU: Elon Musk lanserar strategi – mot Trump

2025 07 04

Elon Musk lanserar en ny strategi med ”laserfokus” på att förändra USA.

Efter månader av samarbete har Elon Musk och Donald Trump hamnat i luven på varandra.

Samtidigt är Musk fast besluten att förändra det amerikanska samhället.

Nu överväger han en oväntad strategi för att ställa till problem för bland annat Donald Trump.

Lanserar strategi

Det är sedan tidigare känt att Musk överväger att starta ett nytt parti.

Men nu avslöjar Musk en mycket specifik strategi som han och det eventuella partiet skulle kunna ha för att förändra den amerikanska politiken.

Enligt Musk handlar det om att lägga laser-fokus på ett specifikt mål om partiet bildas och ställer upp i val.

– Ett sätt att genomföra detta vore att laserfokusera på bara 2 eller 3 platser i senaten och 8 till 10 distrikt i representanthuset, skriver Musk på X.

Enligt Elon Musk skulle han och det nya partiet, som han överväger att starta, alltså kunna söka en roll som vågmästare.

Det skulle räcka för att kunna få stor påverkan på politiken, menar han.

– Med tanke på de rakbladstunna legislativa marginalerna skulle det räcka för att fungera som den avgörande rösten för omtvistade lagar, och säkerställa att de tjänar folkets sanna vilja, menar Elon Musk.

Vill bryta upp tvåpartisystem

Om Elon Musk väljer att starta det nya partiet, som i så fall skulle få namnet America Party, så skulle målet alltså vara att bli vågmästare mellan republikaner och demokrater, och på så vis spela en avgörande roll.

Syftet skulle vara att bryta upp det amerikanska tvåpartisystemet, som Musk sarkastiskt kallar för ett ”enpartisystem”.

I ett annat inlägg på X har Musk gjort en omröstning om det nya partiet.

– Självständighetsdagen är det perfekta tillfället att fråga om ni vill ha självständighet från tvåpartisystemet (vissa skulle säga enpartisystemet). Borde vi bilda America Party? frågar han sina följare.

Elon Musk har varit starkt kritisk till Donald Trumps nya budget, och bland annat hävdat att den satsar pengar på föråldrade industrier samt går emot effektiviseringsmyndigheten Doges syfte att minska slöseriet med skattepengar.

Musk och Donald Trump har riktat hårda ord mot varandra efter att Musk lämnade sin roll som inofficiell ledare för just Doge.

Foto: Daniel Oberhaus (2018) resp Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


JUST NU: Regeringen skärper kontroller – angrips av S

2025 07 04

Regeringen angrips av S efter besked om skärpta kontroller.

Regeringen meddelar på fredagen att de kommer att skärpa kontrollerna av svenskt bistånd.

Samtidigt angrips regeringen av Socialdemokraterna, som anklagar Tidöpartierna för ett ”präktigt självmål”.

Angrips av S

Biståndsminister Benjamin Dousa (M) meddelar att Sida nu har ombetts att stärka kontrollen av svenskt bistånd, rapporterar TV4.

Man ska bland annat stärka arbetet mot jäv och penningtvätt, samt motverka terrorfinansiering.

Detta mot bakgrund av uppgifter om korruption i så mycket som åtta procent av biståndsprojekten, enligt kanalen.

Men regeringen angrips nu av S.

Partiet är kritiskt till regeringens hantering av bistånd och menar att åtgärderna är otillräckliga. Dessutom anklagar de regeringen för att ha påverkat Sida att bevilja pengar till SD:s biståndsstiftelse Hepatica.

– Här har regeringen precis tvingat Sida att betala ut 14 miljoner kronor till Sverigedemokraternas stiftelse Hepatica, trots att den egentligen inte skulle ha haft pengar, för den kvalificerar sig inte för de krav som finns, säger Morgan Johansson (S).

”Ljuger oblygsamt”

Benjamin Dousa anklagar i sin tur S för att ljuga.

– Det är som vanligt med Socialdemokraterna. De ljuger helt oblygsamt och sprider felaktigheter, säger Dousa, enligt kanalen.

Biståndsministern understryker att inga pengar ska betalas ut till organisationer som inte använder dem ansvarsfullt, och menar att S, snarare än SD, länge har haft en priviligierad ställning.

Bråket om SD:s biståndsstiftelse Hepatica har pågått en längre tid.

Bråket har uppstått efter att Sida ändrat sitt beslut att neka Hepatica pengar, vilket DN har rapporterat. Enligt uppgifter till tidningen har Sida ändrat sig efter att Björn Söder (SD) klagat hos Benjamin Dousas statssekreterare.

Detta har lett till anklagelser åt båda håll.

I samband med bråket om Sida och Hepatica gick Björn Söder ut och krävde att Sida skulle läggas ned.

– Det vore bra om Sida lades ner, så man kan bygga upp en ny myndighet. Sida är full av aktivistiska tjänstemän och för stort också, har Björn Söder tidigare sagt till tidningen.

Foto: Niklas Forsström Regeringskansliet

Text: Redaktionen