VAL 2022: Skarp uppmaning om att släcka lamporna

2022 09 06

Regeringen tar i med hårdhandskarna för att spara ström.

Därför ställer man nu hårda krav på landets 200 statliga myndigheter.

Samtliga uppmanas nu att kapa energianvändandet till ett minimum, meddelar regeringen på en pressträff enligt Aftonbladet.

– Varenda kilowattimme vi frigör kan användas för att minska sårbarheten när Ryssland vill påverka energipriserna, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

"Stänga av lampor och fläktar"

Exakt hur kraven ska formuleras återstår att lämna besked om.

Enligt energiministern ligger dock ett antal förslag på bordet.

Bland annat handlar det om något så enkelt som att trycka på strömbrytaren och att inte använda elektricitet mer än när det är nödvändigt.

– Det kan handla om att byta till energisnål belysning och stänga av lampor och fläktar, säger Khashayar Farmanbar.

Hoppas på sjunkande priser

Redan i helgen som var gav statsminister Magdalena Andersson (S) en hint om att krav likt dessa skulle kunna vara på väg att införas.

När vi minskar vår förbrukning av el så kan också priserna sjunka. Här är också många hushåll som redan i dag gör en stor insats, både för sin egen elräkning, men också för att minska förbrukningen, sade hon till SVT i söndags.

Optimistiska inför förslaget

Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén ställer sig positiv till ett sådant förslag.

– Vi behöver se över hur vi använder energi på ett klokare sätt i Sverige i dag, inte minst inom den offentliga sektorn som är en stor energiförbrukare, säger Robert Andrén.

M släppte liknande förslag

Även Moderaterna anser att elförbrukningen i offentlig verksamhet måste tvingas ned.

När Ulf Kristersson igår presenterade ett förslag med fem åtgärdspunkter för att mildra energikrisen finns bland annat ett sådant krav med på listan.

Kristersson: S skyller på Putin

Han kritiserade samtidigt regeringen för skylla ifrån sig ansvaret på Ryssland.

– Det är provocerande att nu låtsas att allt är Putin-priser. Jag förstår att S tycker det är fin analogi. Men jag tycker den är stötande också, för Putin-priser, det betalar Ukraina på riktigt, på allvar. Det här handlar om en kombination av dålig svensk energipolitik och kriget i Europa, säger han på en pressträff.

Foto: I. Yoon resp M. Liljegren Regeringskansliet