SVERIGE: Tråkiga besked om årets julfirande
2022 10 03
För att spara el i vinter tvingas flera svenska kommuner avstå från en stor del av den traditionsenliga julbelysningen på gator och torg.
Sänkta temperaturer och mindre tillgång till sport- och ishallar är några av åtgärderna som kommunerna tar till för att spara el framåt vintern.
Ytterligare en åtgärd rör den vanligtvis väldigt uppskattade julbelysningen som lyser upp städer och byar under decembermörkret.
Någonting som nu kan begränsas till ett minimum, rapporterar Dagens Nyheter.
– Vi begränsar julbelysningen i Stockholm i år, det är mer en symbolhandling för att visa att vi gör något, säger infrastrukturchef Peter Granström till tidningen.
Släcks på nätterna
Stockholm stad är en av totalt 16 kommuner som redan deklarerat att julbelysningen i år kommer att begränsas.
Förr har belysningen skänkt ljus 20 timmar om dygnet under två månader. Nu ska juleljusen istället tajmas in samtidigt som övrig gatubelysning.
Den ska heller inte vara tänd på vardagsnätter, skriver DN.
"Droppe i havet"
Enligt Peter Granström sparar kommunen 30 procent el tack vare åtgärden.
– Julbelysningen är ändå en droppe i havet, bara 70 000 kilowattimmar av totalt 38 gigawattimmar på gatubelysning. Det här får man mer se som en symbolhandling, för att visa att vi gör någonting, säger han till tidningen.
Inga adventsljusstakar
I Höganäs kommun, strax norr om Helsingborg, kommer det i år inte att sättas upp några adventsljusstakar i kontorsfönstren.
– Bara i stadshuset har vi kanske hundra kontor och så har man en lampa i varje fönster, vissa har kanske två. Det blir ganska många lampor som lyser hela natten i 30 dagar. I kronor är det kanske inte mycket men om alla ställer krav på den enskilda individen så måste även vi som kommun göra de små sakerna, säger Herman Crespin, kommunchef i Höganäs, till DN.
Riskerar skattehöjningar
Över 40 procent av 200 svenska kommuner bedömer att det ekonomiska läget inför vintern är illa eller mycket illa, rapporterar SVT.
Enligt kanalen kan skattehöjningar vara att vänta i flera av kommunerna för att förändra det dystra läget.
– Kommunerna gör allt för att hålla kärnverksamheten igång. Går inte det får de höja skatterna, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, Sveriges kommuner och regioner, till SVT.
Uppmanar att spara el
Både regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har uppmanat såväl kommuner, företag och privatpersoner att spara el för att dämpa den ekonomiska smällen inför vintern.
– Kan man spara på el på olika sätt bör man göra det, primärt av ekonomiska skäl men det hjälper också systemet, sade Niclas Damsgaard på MSB till SVT tidigare i september.
LÄS MER: Många hushåll riskerar ytterligare ekonomisk smäll
LÄS MER: Skarp uppmaning om att släcka lamporna
Foto: J. Davies
Text: Redaktionen