SVERIGE: Varningsflagg hissad – “ekonomin kan knäckas”

2023 04 14

Att inflationstakten minskar något hjälper inte Sverige i lågkonjunkturen.

Inte om Riksbankens nuvarande räntepolitik fortsätter, vilket kan komma att driva in Sverige i en mycket ansträngd lågkonjunktur.

Ett sådant scenario flaggar nu LO:s chefsekonom, Laura Hartman, för.

– Inflationen drevs upp av de stigande energipriserna. När de väl slutat stiga sjunker inflationstakten av sig själv. Det är vad vi ser nu, säger hon till Svenska Dagbladet.

"Riskerar knäcka ekonomn"

Dagens besked om att inflationen sjunker bekräftar den prognos som LO haft under en längre period.

Enligt Laura Hartman lär den också fortsätta göra så – i slutet av året bör den hamna på två procent.

En kraftig minskning då den under mars låg på åtta procent, enligt siffror från KPIF.

Samtidigt flaggar hon för den största risken av allihop – att Riksbanken fortsätter höja räntan.

Det skulle riskera att “knäcka ekonomin”, enligt Laura Hartman.

– Tidigare när räntan höjdes såg vi en viss avmattning hos hushållen. Nu handlar det närmast om en störtdykning och marginalerna är borta hos många.

Sjönk mer än förväntat

Det var i förmiddags som det efterlängtade beskedet kom gällande att inflationen i Sverige till slut bromsar in.

Även om den fortfarande är på en hög nivå var minskningen större än väntat. Enligt Infrofronts enkät skulle KPIF-inflationen ha landat på 8,4 procent i mars enligt prognoserna.

I mars månad sjönk också ökningen av de svenska matpriserna, trots att de nya löftena från Sveriges matjättar om prissänkningar inte räknats in.

Fortsatt onormal siffra

Totalt steg livsmedel, inklusive alkohol, med 1,2 procent mellan februari och mars.

– Det är fortfarande en hög prisökningstakt. Jag har tittat 30 år tillbaka, och en mer normal siffra för mars är 0,5 procent, säger prisstatistikern John Eliasson till Dagens Nyheter.

Fortsatt är purjolöken den överlägsna “vinnaren” på mathyllorna – grönsaken har ökat med 18,5 procent i mars jämfört med februari.

Billigare tomater

Samtidigt sjunker en hel del matvaror – och en del ganska kraftigt.

Blomkålen går till exempel ned över 25 procent och vindruvor sjunker i pris med 15 procent.

De omtalade tomaterna sjunker också – med sju procent enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

En annan effekt som idag också stod klar var att storbanken SEB sänker räntan efter de nya inflationssiffror som presenterades idag.

SEB sänker på fredagen sin listränta för bolån med två års bindningstid med 0,60 procentenheter till 4,24 procent, rapporterade Dagens industri tidigare idag.

Foto: M. Stosberg

Text: Redaktionen


FORSKARE: Hemligt kodspråk avslöjar våldsam partner

2024 10 26

Det finns ett hemligt kodspråk att använda för personer som utsätts för våld i nära relationer, berättar en forskare.

Våld i nära relationer är ett allvarligt och vanligt samhällsproblem.

2023 begicks 81 procent av alla anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor av en bekant person, enligt Brottsförebyggande rådet. Bland män var siffran 43 procent.

För många som drabbas kan det vara svårt att prata med omgivningen om vad som händer, inte minst av rädsla för att partners ska upptäcka att man har pratat om det.

Forskare rekommenderar därför att man ska använda sig av ett hemligt kodspråk, rapporterar SR.

Använd dessa koder

Sylvia Olsson, universitetslektor i socialt arbete vid Mälardalens universitet, rekommenderar att man ska ta hjälp av ett hemligt kodspråk för att varna eller få hjälp utan att partnern märker någonting.

– Man kan ha emojis. Om du är utsatt, till exempel, så har du och jag bestämt att när du skickar en emoji som kräks, då vet jag att nu är det på gång någonting. Du skickar en arg emoji och då vet jag att nu är det riktigt illa, säger hon.

Men kan alltså komma överens med någon som man litar på om hur man ska signalera om någonting är fel, menar forskaren.  

– Att man har liksom sitt eget kodspråk, så att någon hela tiden är medveten om vad som händer, säger Sylvia Olsson till radiokanalen.

Viktigt att hålla kontakten

Om man är utsatt för våld i en nära relation så är det extra viktigt att försöka hålla kontakten med vänner, så att man inte blir helt isolerad.

Något som är betydligt lättare sagt än gjort, men man bör ändå göra sitt yttersta för att behålla kontakten, åtminstone med några få som man kan anförtro sig åt, menar hon.

– Och då tycker jag att man ska tänka på att man berättar för den här personen vad man är med om, och man behöver ju inte berätta allt, men bara att det finns någon som är medveten om vad som händer, säger Sylvia Olsson.

Beställde pizza

Att personer som utsätts för våld i nära relationer använder kodspråk av olika slag är ingen ny företeelse.

För några år sedan uppmärksammades exempelvis ett fall i USA där en kvinna i Ohio ringde larmnumret 911 och sade att hon ville beställa en pizza, enligt NBC News.

I själva verket ville hon anmäla att hennes mammas partner var våldsam, men det kunde hon inte säga eftersom mannen ifråga hela tiden var närvarande.

911-operatören blev först förvånad över samtalet.

– Ringer du 911 för att beställa en pizza? frågade han.

– Ja, svarade kvinnan.

– Det här är fel nummer för att beställa en pizza, invände operatören.

911-operatören fann sig dock snabbt.

 – Nu förstår jag dig, är killen fortfarande där? frågade han, och kort därefter kunde en polisstyrka skickas till platsen och gripa mannen.

Foto: Eric Ward

Text: Redaktionen


JUST NU: Därför är Trumps ledning långt ifrån säker

2024 10 26

Donald Trump har sett ut att ha medvind i valrörelsen på senare tid, men analytiker varnar för att den bilden kan vara missvisande.

När Kamala Harris tog över som demokratisk presidentkandidat efter Joe Biden fick hon en riktigt bra start.

Hon fick ett stort medialt genomslag, och mätningar visade att hon ledde över Trump.

Men de senaste veckorna har det kommit starka signaler om att vinden har vänt och att Donald Trump har ”momentum” inför valet den 5 november.

Det kan dock vara en illusion, säger analytiker till Newsweek.

Analytiker skeptiska

Många opinionsmätningar har visat att Trump ligger bra till, inte minst i så kallade ”swingstater”.

Dessutom har bettingbolagens siffror visat att allt fler satsar sina pengar på att Trump vinner presidentvalet.

Trots det ställer sig flera analytiker skeptiska till rapporterna om Trumps medvind.

De flesta opinionsmätningar visar fortfarande att det är ett mycket jämnt lopp mellan Trump och Harris, så jämnt att det knappast går att säga vem som ligger bäst till.

– Det finns några olika sätt att tolka det som händer, säger Lee Hannah, professor i statsvetenskap vid Wright State University i Dayton, Ohio.

”Gynnar Demokraterna att slå larm”

Antingen har Trump verkligen momentum. Eller så är det väldigt jämnt, men det finns särskilda anledningar till att det framställs som att Trump ligger bäst till.

– Det gynnar Demokraterna att fortsätta slå larm för att försäkra sig om att deras väljare dyker upp (vid valurnorna), enligt Lee Hannah.

En annan möjlig förklaring är att Trump-kampanjen har en baktanke med att framstå som att de är på väg att vinna, menar experten.

– Trumps självsäkra budskap banar väg för ett narrativ om ett ”stulet val”, som det är väldigt sannolikt att han kommer att utnyttja om han förlorar, säger Lee Hannah till tidningen.

Det har talats mycket om olika försök att påverka bilden av vem som leder inför presidentvalet. Bland annat har det rapporterats om att det har satsats enorma belopp hos bettingbolagen på att Trump ska vinna, vilket kan vara ett sätt att påverka bilden av vem som är på väg att vinna valet.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen