SVERIGE: Utrikesministerns nya Natoutspel

2022 04 29

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar att kontinuerliga samtal förs med medlemsländerna i Nato inför en eventuell svensk ansökan.

– På det stora hela skulle jag ändå vilja säga att Sverige och Finland välkomnas, säger Ann Linde till DN.

Säger inte ja

Enligt utrikesministern är Sverige väl förberedda för ett intåg i Nato.

Men hon har inte landat i ett ja än.

– Jag har inte hamnat där ännu, säger hon till tidningen och utvecklar sitt resonemang:

–Därför att jag vet att vi har fler analyser kvar att göra i överläggningarna med de andra partierna. Vi har tagit in experter för varje område och diskuterat vad de sagt och vänt och vridit på argumenten. En del med ett Natomedlemskap är att man får säkerhetsgarantier, vilket är mycket värt naturligtvis. Men det är också så att det innebär sårbarheter.

Kritiserar V-ledaren

Utrikesministern avfärdar samtidigt Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostars argument som hon framförde i torsdags i samband med att Vänsterpartiet framförde ett krav på en folkomröstning om Nato.

– Jag tror inte alls på de här argumenten att vi inte skulle kunna medla eller jobba med nedrustning. Och vi behöver inte heller, som Vänsterledaren så populistiskt sa, ha kärnvapen på förskolorna. Det är ren desinformation och spelar Ryssland helt i händerna. Man kan precis som Tyskland, Danmark, Island och Norge bestämma om icke-stationering av kärnvapen i fredstid. Och dessutom har inte Nato några egna kärnvapen utan det är helt nationella beslut, säger Ann Linde till DN.

Hotbilden mot Sverige

Utrikesministern nämner inte om Sverige fått några säkerhetsgarantier från några Natoländer under en eventuell svensk ansökningsprocess.

Tidigare har försvarsminister Peter Hultqvist varnat för att Ryssland kan ta till flera åtgärder för att störa och påverka Sveriges Natoansökan.

En hel katalog med åtgärder

– Det är sådant som cyberhot, hybridhot, sabotage, underminerande av statsorganisationen, det är en hel katalog av åtgärder som kan tänkas vidtas av Ryssland. Jag vet inte vad de avser att göra, det har jag ingen uppfattning om, men att Europa lever i en hotsituation och att allt här har förändrats i grunden – det är det man behöver ta ställning till, sa Peter Hultqvist under en pressträff förra veckan.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg utryckte under gårdagen att Sverige och Finland kommer att välkomnas med ”öppna armar” och konstaterade att det finns planerade säkerhetslösningar från Natos sida under den tiden som det tar att hantera en medlemsansökan. 

Men än så länge finns det inget officiellt besked om vad sådana säkerhetslösningar skulle innebära.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen