SVERIGE: Utrikesministerns nya Natoutspel

2022 04 29

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) bekräftar att kontinuerliga samtal förs med medlemsländerna i Nato inför en eventuell svensk ansökan.

– På det stora hela skulle jag ändå vilja säga att Sverige och Finland välkomnas, säger Ann Linde till DN.

Säger inte ja

Enligt utrikesministern är Sverige väl förberedda för ett intåg i Nato.

Men hon har inte landat i ett ja än.

– Jag har inte hamnat där ännu, säger hon till tidningen och utvecklar sitt resonemang:

–Därför att jag vet att vi har fler analyser kvar att göra i överläggningarna med de andra partierna. Vi har tagit in experter för varje område och diskuterat vad de sagt och vänt och vridit på argumenten. En del med ett Natomedlemskap är att man får säkerhetsgarantier, vilket är mycket värt naturligtvis. Men det är också så att det innebär sårbarheter.

Kritiserar V-ledaren

Utrikesministern avfärdar samtidigt Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostars argument som hon framförde i torsdags i samband med att Vänsterpartiet framförde ett krav på en folkomröstning om Nato.

– Jag tror inte alls på de här argumenten att vi inte skulle kunna medla eller jobba med nedrustning. Och vi behöver inte heller, som Vänsterledaren så populistiskt sa, ha kärnvapen på förskolorna. Det är ren desinformation och spelar Ryssland helt i händerna. Man kan precis som Tyskland, Danmark, Island och Norge bestämma om icke-stationering av kärnvapen i fredstid. Och dessutom har inte Nato några egna kärnvapen utan det är helt nationella beslut, säger Ann Linde till DN.

Hotbilden mot Sverige

Utrikesministern nämner inte om Sverige fått några säkerhetsgarantier från några Natoländer under en eventuell svensk ansökningsprocess.

Tidigare har försvarsminister Peter Hultqvist varnat för att Ryssland kan ta till flera åtgärder för att störa och påverka Sveriges Natoansökan.

En hel katalog med åtgärder

– Det är sådant som cyberhot, hybridhot, sabotage, underminerande av statsorganisationen, det är en hel katalog av åtgärder som kan tänkas vidtas av Ryssland. Jag vet inte vad de avser att göra, det har jag ingen uppfattning om, men att Europa lever i en hotsituation och att allt här har förändrats i grunden – det är det man behöver ta ställning till, sa Peter Hultqvist under en pressträff förra veckan.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg utryckte under gårdagen att Sverige och Finland kommer att välkomnas med ”öppna armar” och konstaterade att det finns planerade säkerhetslösningar från Natos sida under den tiden som det tar att hantera en medlemsansökan. 

Men än så länge finns det inget officiellt besked om vad sådana säkerhetslösningar skulle innebära.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen