JUST NU: Natos nya Sverigebesked

2022 04 28

Sverige och Finland kommer att välkomnas med öppna armar om de ansöker om ett medlemskap i Nato.

Det garanterar militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg under en pressträff på torsdagen.

Närmaste samarbetspartners

– De är våra närmaste samarbetspartners. De är starka demokratier och EU-medlemmar. Vi vet att de uppfyller Nato-standard och vi har gjort många uppdrag tillsammans, säger Jens Stoltenberg.

Snabb ansökningsprocess

Generalsekreteraren konstaterade att han förväntar sig att en ansökningsprocess från Sverige och Finland kommer att hanteras snabbt.

Enligt Stoltenberg finns det även planerade säkerhetslösningar från Natos sida under den tiden som det tar att hantera en ansökan om ett medlemskap.

Han betonar att Rysslands hot mot Sverige och Finland visar att Putinregimen inte respekterar de nordiska ländernas självbestämmande. 

Starka demokratier

Natos generalsekreterare säger avslutningsvis att det är upp till länderna själva att ta ett beslut.

– Det är naturligtvis upp till Sverige och Finland att bestämma om de vill ansöka om ett medlemskap eller inte. De är starka och mogna demokratier.

Räknar med någon form av säkerhetsgarantier

Nato-ledaren har tidigare uttalat sig om säkerhetsgarantier under en svensk-finsk ansökningsprocess.

– Jag är säker på att vi kan hitta sätt att lösa den eventuella oro de kan ha. Det hjälper inte om jag börjar spekulera offentligt om hur vi kommer att göra det, men jag är säker på att om de söker så kan vi sätta oss ner och lösa den frågan, sa Stoltenberg inför ett möte med Nato-ländernas utrikesministrar i början av april och betonade även då att dörren står öppen för Sverige och Finland:

– Jag förväntar mig att alla medlemsländer kommer att välkomna dem. Finland och Sverige är våra närmaste partner, vi vet att de uppfyller Natos krav, vi vet att de lätt kan ansluta sig till alliansen om de vill.

Foto: Nato

Text: Redaktionen