JUST NU: Natos nya Sverigebesked

2022 04 28

Sverige och Finland kommer att välkomnas med öppna armar om de ansöker om ett medlemskap i Nato.

Det garanterar militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg under en pressträff på torsdagen.

Närmaste samarbetspartners

– De är våra närmaste samarbetspartners. De är starka demokratier och EU-medlemmar. Vi vet att de uppfyller Nato-standard och vi har gjort många uppdrag tillsammans, säger Jens Stoltenberg.

Snabb ansökningsprocess

Generalsekreteraren konstaterade att han förväntar sig att en ansökningsprocess från Sverige och Finland kommer att hanteras snabbt.

Enligt Stoltenberg finns det även planerade säkerhetslösningar från Natos sida under den tiden som det tar att hantera en ansökan om ett medlemskap.

Han betonar att Rysslands hot mot Sverige och Finland visar att Putinregimen inte respekterar de nordiska ländernas självbestämmande. 

Starka demokratier

Natos generalsekreterare säger avslutningsvis att det är upp till länderna själva att ta ett beslut.

– Det är naturligtvis upp till Sverige och Finland att bestämma om de vill ansöka om ett medlemskap eller inte. De är starka och mogna demokratier.

Räknar med någon form av säkerhetsgarantier

Nato-ledaren har tidigare uttalat sig om säkerhetsgarantier under en svensk-finsk ansökningsprocess.

– Jag är säker på att vi kan hitta sätt att lösa den eventuella oro de kan ha. Det hjälper inte om jag börjar spekulera offentligt om hur vi kommer att göra det, men jag är säker på att om de söker så kan vi sätta oss ner och lösa den frågan, sa Stoltenberg inför ett möte med Nato-ländernas utrikesministrar i början av april och betonade även då att dörren står öppen för Sverige och Finland:

– Jag förväntar mig att alla medlemsländer kommer att välkomna dem. Finland och Sverige är våra närmaste partner, vi vet att de uppfyller Natos krav, vi vet att de lätt kan ansluta sig till alliansen om de vill.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump varnar för Vladimir Putin

2025 07 05

USA:s president går ut med en varning om Vladimir Putin.

Trump-administrationens ansträngningar för att få till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina har än så länge inte fungerat.

Efter veckans samtal mellan Donald Trump och Vladimir Putin står tydligt att den ryske ledaren inte har några planer på att avsluta kriget.

Donald Trump går nu ut med en varning för Vladimir Putins planer framöver.

Det rapporterar AFP.

Trump varnar

Trump säger att han är “mycket missnöjd” efter samtalet med Putin – och utfärdar samtidigt en varning.

– Det är en väldigt tuff situation. Jag sade ju att jag var mycket missnöjd med mitt samtal med president Putin. Han vill gå hela vägen, bara fortsätta döda människor, det är inte bra, säger Trump.

1 000 per dag

Trump preciserar inte vad han menar med att Putin vill “gå hela vägen” – men det antyder att Putin inte har för avsikt att nå ett fredligt avtal – utan snarare intensifiera krigsansträngningarna.

Befälhavaren för Ukrainas styrkor för obemannade system varnade på fredagen för att ryska Shahed-drönarattacker kan eskalera till 1 000 per dag.

Det rapporterar Kyiv Independent.

Läs mer: Jättehöjning för ryska folket – Kreml agerar i panik

Befälhavarens varning

Så här säger befälhavare Robert Brovdi om saken:

– Under trycket av fiendens ökande massanvändning av en billig, men överallt tillgänglig Shahed. Det kommer att skickas 1 000 enheter per dag och mer.

Största hittills

Ryska styrkor genomförde natten mellan den 3 och 4 juli den största kombinerade drönar- och missilattacken mot Ukraina sedan starten av Rysslands fullskaliga invasion, främst riktad mot Kyiv.

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger att de ryska anfallen skadade minst 23 personer totalt, rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

– Ukrainska tjänstemän rapporterade att ryska styrkor slog till mot bostäder och civil infrastruktur i Kirovohrad, Poltava, Odessa och Kyiv oblast.

Foto: Official White House Photo by Andrea Hanks resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kina ger chockbesked om Ryssland

2025 07 05

Kina har gett ett chockerande besked om Putins Ryssland.

Kinas utrikesminister Wang Yi har haft ett möte med EU:s utrikeschef Kaja Kallas.

I samband med mötet ska den kinesiske utrikesministern ha gett ett besked som lär väcka bestörtning i Ukraina och i många västländer.

Har gett chockbesked

Officiellt är Kina neutralt inställda till Putins krig mot Ukraina, även om det är känt att det förekommer mycket samarbete mellan Kina och Putinregimen.

Men i mötet med EU:s Kaja Kallas kom ett drastiskt och långtgående besked, rapporterar CNN.

– Kinas utrikesminister Wang Yi sade till EU:s högsta diplomat att Peking inte kan acceptera att Ryssland förlorar kriget mot Ukraina, enligt kanalen.

Wang Yi medgav alltså att Kina över huvud taget inte skulle kunna acceptera en rysk förlust i kriget.

Och det finns en specifik anledning till att den kinesiska regimen inte kan tolerera en rysk förlust i Ukraina.

– Det skulle tillåta USA att rikta sin fulla uppmärksamhet mot Kina, säger en officiell företrädare för landet som har kännedom om vad som sades på mötet, enligt kanalen.

Vid mötet med EU:s utrikeschef Kaja Kallas ska Kinas utrikesminister alltså ha medgett att landets officiella neutralitet till kriget i själva verket inte gäller.

Förnekar uppgifterna

Medgivandet ska enligt källan ha kommit under ett fyra timmar långt samtal om en lång rad olika frågor som gällde alltifrån cybersäkerhet till handelsbalans, Mellanöstern och Taiwan.

Wang Yis besked kan innebära att Peking vill se ett så utdraget krig som möjligt i Ukraina, just för att det hindrar USA från att fokusera fullt ut på Kina.

En talesperson för Kinas utrikesministerium förnekar dock att utrikesministern gett detta besked till EU:s utrikeschef.

– Kina är inte part i Ukrainafrågan. Kinas ståndpunkt i Ukrainakrisen är objektiv och konsekvent, det vill säga förhandling, vapenvila och fred. En utdragen Ukrainakris tjänar ingens intressen, hävdar talespersonen Mao Ning, enligt kanalen.

Men bakom kulisserna låter det alltså annorlunda, enligt kanalens källor.

Det är heller ingen hemlighet att banden mellan Kina och Ryssland tycks ha stärkts sedan Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina.

Det har också kommit uppgifter om att kinesiska medborgare har deltagit i kriget på Rysslands sida, men Kina har förnekat all inblandning och har sagt sig uppmana kineser att inte delta i någon militär konflikt.

Foto: B Matangelo resp A Gigi

Text: Redaktionen