JUST NU: Vänsterpartiet kräver folkomröstning om Nato

2022 05 06

Vänsterpartiet kräver en folkomröstning om Nato.

Det uppger partiledaren Nooshi Dadgostar till SR Ekot.

Döttrar och söner på slagfältet

Hon varnar för att Sveriges befolkning kan hamna på slagfältet.

– Sverige borde hålla en folkomröstning. Det här måste ske med en mycket bred förankring. Det är inte bara politikernas söner och döttrar som kan hamna på slagfältet på grund av Nato utan det är svenska folket, säger V-ledaren till SR.

Svensk tradition

Vidare konstaterar Dadgostar att alliansfrihet är en svensk tradition, som har hållit Sverige utanför krig i över 200 år.

– Det är en mycket stor fråga. Nato själva kräver att det ska finnas en stor folklig förankring kring frågan.

Hänvisar till försvarsministern

Nooshi Dadgostar framhäver att de flesta väljare röstat på partier som har lovat att inte gå med i Nato. Hon hänvisar till försvarsminister Peters Hultqvist uttalande för ett halvår sedan. Då lovade Hultqvist att Sverige aldrig skulle gå med i Nato under hans tid som försvarsminister.

– Det blir inga ansökningar om något medlemskap så länge vi har en socialdemokratisk regering. Jag kommer definitivt aldrig, så länge jag är försvarsminister, att medverka i en sådan process. Det kan jag garantera alla, sa han på S-kongressen.

Efter valet

Vänsterpartiets ledare öppnar för att en folkomröstning kan ske efter riksdagsvalet i höst.

– Det är att föredra, men vi skulle också kunna diskutera att ha den på valdagen. Partierna är splittrade. Det är också en anledning till att ha en folkomröstning. Om det är så att det svenska folket vill gå med, så kommer vi självklart att respektera det, säger Dadgostar till SR.

När SR:s reporter varnar för potentiella ryska påverkningskampanjer i samband med en folkomröstning svarar Dadgostar:

– Det är ett mycket stort beslut. Vi kan inte avskaffa demokratin för att andra länder kan vara där och påverka. Det är en av statens viktigaste kärnfrågor att skydda demokratin.

Vänsterpartiet och Nato

Vänsterpartiet säger nej till ett svenskt Natomedlemskap och anser att militär alliansfrihet är den bästa grunden för en självständig utrikespolitik för fred och nedrustning.

– Ett medlemskap i Nato skulle göra det svårare att med trovärdighet föra en självständig utrikespolitik. Istället skulle vi riskera att tvingas in i krig och konflikter som vi inte vill delta i. Vi tycker heller inte att Sverige ska ingå i en kärnvapenallians, vilket Nato till sin konstruktion är, skriver V i sitt partiprogram.

Foto: Nato

Text: Redaktionen