SVERIGE: Nytt beteende i duschen får stor uppmärksamhet

2023 03 01

Svenska folkets personliga hygien får ta en stor smäll när hushållen kämpar med stramare budgetar.

Det är inte bara i livsmedelsbutikerna som svenska hushåll har blivit mer ekonomiskt medvetna om sitt konsumentbeteende.

Samma sak sker kring den egna hygienen i allmänhet och i duschen i synnerhet, visar en ny större undersökning.

– Enligt en ny Sifo-undersökning uppger var femte svensk (17 procent) att de duschar mer sällan idag än tidigare på grund av ökad inflation och stigande priser, säger Anna Georgiadi, apotekare och farmacispecialist, i ett pressmeddelande publicerat av Apoteket Hjärtat inom ICA-gruppen.

Duschar på andra platser

Nyheten har även slagits upp i stormedia och uppmärksammats av bland annat Expressen.

– Siffran ökar betydligt bland kvinnor i åldern 65-79 år där fler än en av fyra (26 procent) uppger detta. Vi kan även se att var tionde svensk i åldern 30-49 år (11 procent) duschar på annan plats än hemma till följd av inflationen, fortsätter Anna Georgiadi.

Priortierar bort hygienen

Det är dock inte enbart i form av kortare duschar som svenskarna tummar på hygienen.

Åtta procent av kvinnorna köper hygienartiklar i mindre utsträckning, och 14 procent av samtliga i undersökningen har premiumprodukter bytts ut mot budgetprodukter.

– Såklart vill vi inte uppmana någon att nedprioritera sina hygienrutiner. Att hålla god hygien är viktigt för att exempelvis förhindra spridning av bakterier och virus, säger Anna Georgiadi och tillägger:

– Samtidigt befinner sig många i ett läge idag som kräver att vi ser över våra rutiner för att göra smartare val, för både plånbok och klimat. 

Comeback för "raggarduschen"

Apoteket Hjärtat har ett par tips för den som vill tänka såväl ekonomiskt och klimatsmart under lågkonjunkturen – och ändå kunna lukta gott.

Bland annat lyfter man fram “raggarduschen” – det vill säga att tvätta av armhålor och andra känsliga kroppsytor i handfatet.

– Om du inte har varit fysisk aktiv, svettats eller blivit smutsig kan det vara en god idé att hoppa över helkroppsduschen och bara fräscha upp utvalda delar av kroppen, framhåller man i sitt pressmeddelande.

Man rekommenderar även att våga testa att duscha kallt, kortare och använda torrschampo samt prioritera pumpflaskor och tuber snarare än burkar då dessa tenderar att hålla längre.

Stora omställningar

Att många svenska hushåll har behövt prioritera om sina beteenden som en konsekvens av stigande priser på bland annat drivmedel, livsmedel och el samt höjda räntor har knappast undgått någon den senaste tiden.

Igår kunde Konjunkturinstitutet berätta att svenskarnas konsumtion sjunker med en procent under 2023 – en avvikande siffra.

– Det är mycket ovanligt. Det är bara vid större kriser som konsumtionen brukar falla på helårsbasis, säger Emil Brodin, ekonom på Konjunkturinstitutet, till Dagens Nyheter. 

LÄS MER: Ny rekordnivå för lösviktsgodis

LÄS MER: Upprörande priser för den som gillar vin

LÄS MER: Riksbanken vädjar till landets alla hushåll

LÄS MER: Nytt beteende i livsmedelsbutikerna – för att spara pengar

Foto: H. Xu

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen