JUST NU: Ny rekordnivå för lösviktsgodis

2023 02 26

Priset för smågodis i lösvikt passerar nu 10-kronorsvallen i flera ICA-butiker.

Vid storhelger som till exempel inför påsken kan priset för lösviktsgodis, även kallat smågodis eller plockgodis, sänkas ända ned till 5,90 kronor per hekto emellanåt.

Mycket dyrt

Men det ordinarie priset har de senaste åren ofta legat på 7,90 kronor eller 8,90 kronor i de stora livsmedelskedjorna ICA, Coop och Axfood med bland annat Hemköp och Willys.

Men i samband med den stigande inflationen har godispriset rusat och flera ICA-butiker har för första gången någonsin nu höjt priset till över 10 kronor – närmare bestämt till 10,90 kronor per hekto.

Kunderna reagerar

Nu reagerar kunderna på de kraftiga godispriserna.

– Påsen väger detsamma men priset ökar, säger Anton Strandqvist i Sundsvall till SVT.

Under januari månad har godispriset gått upp mest av alla livsmedelspriser i ett urval av Matpriskollens prisgranskning:

3,1 % Godis

2,4 % Fisk

1,9 % Grönsaker

1,9 % Bröd

1,3 % Mejeri

1,2 % Färdigmat

1,0 % Ost

-0,1 % Kött

Kan bli ännu dyrare

Godisföretaget Cloetta indikerar att godispriset kan stiga ännu mer.

– Givet fortsatt kostnadsinflation har vi aviserat ytterligare prishöjningar, som successivt träder i kraft under det första kvartalet, uppger Cloettas vd Henri de Sauvage-Nolting i företagets bokslut.

Livsmedelskedjor som Lidl och ÖoB ligger ofta lägre i pris och det gäller även lösgodiset.

Där har priset de senaste åren ofta legat omkring 2 kronor lägre än hos konkurrenterna ICA och Coop.

Extra billigt godis

Det finns dock butiker som  valt att sälja en speciell sorts godis till extra låga priser.

– Det är godisar som kanske är lite för hårda för att vara ute i lösgodiset, eller så är de fula och kantstötta, säger Viktoria Rainelli till SVT.

– Eller helt enkelt att de närmar sig utgångsdatum.

Hon jobbar på en godisbutik i Sundsvall och butiken har valt att sälja godis som inte platsar på den ordinarie godishyllan.

Godiset placeras i stället på en så kallad svinnhylla.

– Det är för att inte slänga en massa godis helt enkelt. Det är onödigt att slänga livsmedel, säger hon till SVT.

Foto: Cloetta Sverige

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen