SVERIGE: Nytt beteende i livsmedelsbutikerna – för att spara pengar
2023 01 12
Nu framträder en ny trend i mataffärerna runt om i Sverige med syfte att spara pengar men ändå kunna köpa liknande varor som tidigare.
Det konstateras vid en webbsajt där man mäter hur dyrt det är att handla mat i olika livsmedelsbutiker.
Mer och mer fryst mat
– Fler köper frysta varor nu i stället för färska, rapporterar Sveriges Radio.
Orsaken är att matpriserna har rusat.
– Exempelvis köpte man tidigare mycket färsk kyckling men man har gått över mer till fryst kyckling.
Det säger Omid Ghanbari som startat sajten Matspar till Sveriges Radio.
Har längre hållbarhet
Det är inte bara det lägre priset som gör att folk väljer bort färska varor och istället köper frysta alternativ.
– Det har en längre hållbarhet, betonar Matspars grundare.
Många färskvaror håller bara 5-6 dagar men om man köper fryst kan det hålla flera månader.
Då kan man ta ut mindre portioner då och då – när man behöver det till matlagningen.
Och sedan kan man lägga tillbaka förpackningen i frysen och på så vis kan man sänka kostnaderna rejält.
Samtidigt blir det mindre svinn och man slipper slänga färskvaror som blir för gamla.
Vill jämföra Ica och Coop
Matspar.se är en sajt som används över hela landet och baseras på postnumret.
– En sajt där kunder kan jämföra priset på sin matkasse med flera olika matvarukedjor, uppger Sveriges Radio.
Möjligheten att undersöka om närmaste Ica är billigare eller dyrare än närmaste Coop eller Hemköp är något som många är intresserade av.
– Man jämför varorna lite mer nu än vad man gjorde förr, säger Matspars grundare.
Ekologisk mat
En annan fråga som blivit aktuell är huruvida det finns ekonomisk anledning att välja bort ekologiska matvaror nu när prisbilden ökat generellt.
– Det är hela 36 procent färre som handlar ekologiskt, säger Omid Ghanbari.
Men en studie från KRAV under 2022 visar att priset på ekologisk mat utvecklats fördelaktigare på sistone.
– Faktum är att just nu höjs inte priset på ekologisk mat lika mycket som på annan mat, säger Emma Rung som är vd på KRAV-märkt.
– En liter ekologisk KRAV-märkt mjölk kostar i snitt knappt 2 kronor mer, ett KRAV-märkt ägg drygt 1 krona mer.
– En av förklaringarna är att det konventionella jordbruket ofta är beroende av konstgödsel som importeras. Dessa produkter har blivit dyrare på grund av Rysslands krig mot Ukraina, betonar hon.
Foto: R. Escobar
Text: Redaktionen