SVERIGE: Nytt beteende i duschen får stor uppmärksamhet

2023 03 01

Svenska folkets personliga hygien får ta en stor smäll när hushållen kämpar med stramare budgetar.

Det är inte bara i livsmedelsbutikerna som svenska hushåll har blivit mer ekonomiskt medvetna om sitt konsumentbeteende.

Samma sak sker kring den egna hygienen i allmänhet och i duschen i synnerhet, visar en ny större undersökning.

– Enligt en ny Sifo-undersökning uppger var femte svensk (17 procent) att de duschar mer sällan idag än tidigare på grund av ökad inflation och stigande priser, säger Anna Georgiadi, apotekare och farmacispecialist, i ett pressmeddelande publicerat av Apoteket Hjärtat inom ICA-gruppen.

Duschar på andra platser

Nyheten har även slagits upp i stormedia och uppmärksammats av bland annat Expressen.

– Siffran ökar betydligt bland kvinnor i åldern 65-79 år där fler än en av fyra (26 procent) uppger detta. Vi kan även se att var tionde svensk i åldern 30-49 år (11 procent) duschar på annan plats än hemma till följd av inflationen, fortsätter Anna Georgiadi.

Priortierar bort hygienen

Det är dock inte enbart i form av kortare duschar som svenskarna tummar på hygienen.

Åtta procent av kvinnorna köper hygienartiklar i mindre utsträckning, och 14 procent av samtliga i undersökningen har premiumprodukter bytts ut mot budgetprodukter.

– Såklart vill vi inte uppmana någon att nedprioritera sina hygienrutiner. Att hålla god hygien är viktigt för att exempelvis förhindra spridning av bakterier och virus, säger Anna Georgiadi och tillägger:

– Samtidigt befinner sig många i ett läge idag som kräver att vi ser över våra rutiner för att göra smartare val, för både plånbok och klimat. 

Comeback för "raggarduschen"

Apoteket Hjärtat har ett par tips för den som vill tänka såväl ekonomiskt och klimatsmart under lågkonjunkturen – och ändå kunna lukta gott.

Bland annat lyfter man fram “raggarduschen” – det vill säga att tvätta av armhålor och andra känsliga kroppsytor i handfatet.

– Om du inte har varit fysisk aktiv, svettats eller blivit smutsig kan det vara en god idé att hoppa över helkroppsduschen och bara fräscha upp utvalda delar av kroppen, framhåller man i sitt pressmeddelande.

Man rekommenderar även att våga testa att duscha kallt, kortare och använda torrschampo samt prioritera pumpflaskor och tuber snarare än burkar då dessa tenderar att hålla längre.

Stora omställningar

Att många svenska hushåll har behövt prioritera om sina beteenden som en konsekvens av stigande priser på bland annat drivmedel, livsmedel och el samt höjda räntor har knappast undgått någon den senaste tiden.

Igår kunde Konjunkturinstitutet berätta att svenskarnas konsumtion sjunker med en procent under 2023 – en avvikande siffra.

– Det är mycket ovanligt. Det är bara vid större kriser som konsumtionen brukar falla på helårsbasis, säger Emil Brodin, ekonom på Konjunkturinstitutet, till Dagens Nyheter. 

LÄS MER: Ny rekordnivå för lösviktsgodis

LÄS MER: Upprörande priser för den som gillar vin

LÄS MER: Riksbanken vädjar till landets alla hushåll

LÄS MER: Nytt beteende i livsmedelsbutikerna – för att spara pengar

Foto: H. Xu

Text: Redaktionen


Myndighet varnar – bada inte vid fel tidpunkt

2025 06 29

En myndighet går ut med en varning till badsugna.

Att bada är någonting som verkligen hör sommaren till för de allra flesta.

Men det gäller att tänka sig för.

Nu går en myndighet ut och varnar svenska folket – för att bada vid fel tidpunkt.

Bada inte vid ”fel” tidpunkt

Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som vill varna människor för att bada vid ”fel” tid på dagen, rapporterar SR.

Detta eftersom många, i synnerhet unga, är dåliga på att skydda sig mot solen.

Man kan skydda sig bland annat genom att tänka på vilken tidpunkt man väljer att gå och bada, enligt myndigheten.

– Undvik att vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, så har man undvikit de här värsta, solstarka timmarna. Och kanske kan man åka ner till stranden och bada efter klockan tre istället, då är det fortfarande varmt ute och solen är inte lika stark, säger Marilla Altersten, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, till kanalen.

Ungdomars beteende oroar

Sommarens sol är härlig, men man får inte glömma att den också är farlig, varnar myndigheten.

– Det är ju farligt att bränna sig framför allt, det ökar risken för att drabbas av hudsjukdomar längre fram, säger Marilla Altersten till radiokanalen.

Unga i åldrarna 18-29 år är extra slarviga med att skydda sig mot solen, enligt myndigheten.

Förra året slog Strålsäkerhetsmyndigheten larm om att unga medvetet väljer att sola när UV-index är som högst, vilket är motsatsen till vad som är syftet med UV-index.

– Vi ser med oro på att ungdomar inspireras att använda UV-index på det här direkt skadliga sättet. Vi vill uppmana föräldrar att prata med sina barn och ungdomar om vikten av att skydda sig när UV-index är högt, inte det motsatta, sade Strålsäkerhetsmyndighetens Carl Bladh i ett uttalande.

Uppmaningen: Sluta sola!

Nyligen kom också en oväntad och drastisk uppmaning till svenska folket från en cancerforskare: Sluta sola helt och hållet!

Det var docenten och cancerforskaren Hildur Helgadottir, verksam vid Karolinska Institutet, som menade att solande är ett beteende som vi helt bör upphöra med, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

LÄS OCKSÅ: Oväntad uppmaning till svenska folket: ”Sluta sola!”

Foto: David Boca

Text: Redaktionen


Google varnar alla användare – gör det här direkt

2025 06 29

Google varnar miljarder användare och uppmanar dem att agera direkt.

Google riktar en viktig uppmaning till miljarder användare.

Detta efter en enorm ökning av attacker och bedrägeriförsök riktade mot Google-användare, och mer specifikt mot Gmail-konton.

Viktig uppmaning

I ett blogginlägg skrivet av Evan Kotsovinos, vice ordföranden för Googles avdelning för integritet och säkerhet, varnas användare för den stora ökningen av attacker och bedrägeriförsök det senaste året.

Därför uppmanas Gmail-användare att vidta en viktig åtgärd.

De uppmanas att sluta använda sig av vanliga lösenord.

Istället bör man använda sig av så kallade åtkomstnycklar, menar Google.

– Vi vill gå bortom lösenord helt och hållet, samtidigt som vi håller inloggningar så enkla som möjligt, skriver Evan Kotsovinos i inlägget.

Därför rekommenderas användare istället att använda åtkomstnyklar, som heter passkeys på engelska.

– Åtkomstnycklar är nätfiskesäkra och du kan enkelt logga in med samma metod som du använder för att låsa upp enheten (som ditt fingeravtryck eller Face ID) – inget lösenord krävs, skriver Googles Evan Kotsovinos.

Många använder vanliga lösenord

Bedrägerier av olika slag börjar ofta med att kriminella försöker gå tillgång till dina digitala konton, enligt Google.

Därför vill man komma bort från lösenord, som sällan är särskilt säkra, och istället övergå till just åtkomstnycklar.

Data från USA visar att de flesta människor fortfarande använder vanliga lösenord snarare än åtkomstnycklar, trots att många känner till att det inte är det säkraste alternativet. Bland Generation X och Baby Boomers använder över 60 procent vanliga lösenord som sitt primära sätt att logga in.

Den yngre Generation Z, och i viss mån Millennials, är bättre på att använda åtkomstnycklar istället för lösenord, enligt Google.  

Bakgrunden till att Google går ut med sin uppmaning nu är att antalet intrång och bedrägeriförsök har ökat lavinartat den senaste tiden.

Foto: Solen Feyissa

Text: Redaktionen