SVERIGE: Kraftig beteendeförändring på bostadsmarknaden

2022 11 28

Fastighetsmäklarkedjorna lider stort på grund av stora förändringar inom bostadsmarknaden under året.

Oron har sin bakgrund i den kraftiga minskning av antalet bostadsförsäljningar i år, som minskat ännu mer den senaste månaden. Det rapporterar Sveriges Radio.

I oktober minskade antalet sålda bostäder med drygt 30 procent jämfört med motsvarande månad förra året. Totalt är minskningen i år 15 procent, enligt siffror från SCB och Svensk mäklarstatistik.

En stor förklaring ligger i att bostadspriserna har rasat under året.

– Vi har nog ett halvår framför oss som kommer att vara fortsatt präglat av oro, konstaterar Johan Engström, vd på Swedbank Fastighetsbyrån, för SR.

Stort bakslag

Utvecklingen är ett stort bakslag för branschen som annars hade en mycket lovande start på året. Det gick till och med att se en uppgång, innan allting vände.

– Fastighetsmäklarbranschen omsatte ungefär 50 miljarder 2021. Vad vi kan se började försäljningsminskningen i juni och om man tittar hela tredje kvartalet har omsättningen minskat med sex procent, säger Daniel Lennartsson, ekonom på SCB, till SR.

Råder osäkerhet

Enligt Johan Engström såg man dock orosmoln redan i början av 2022, och nu råder stor osäkerhet inom branschen.

– Man vet inte var räntan kommer ta vägen, kommer inflationen avta, hur ser det ut med elpriserna? Det finns många faktorer som påverkar våra kunder, just nu skulle jag säga att många avvaktar med att göra en förändring i sin bostadssituation, säger vd:n.

Han betonar emellertid att han tror på en återhämtning, trots räntehöjningar och prognoser om fortsatta prisfall på bostäder. 

Detta eftersom folk lättare kan räkna på sina kostnader när priserna stabiliseras, vilket kan få fart på bostadsaffärerna igen.

Flaggar för höjda avgifter

Förra veckan gav Riksbanken besked om ytterligare höjd styrränta på 0,75 procent. Någonting som slår hårt mot drygt en miljon lägenheter i Sverige.

Detta eftersom räntan påverkar bostadsrättsföreningarnas lån, vilket i sin tur leder till höjda bostadsrättsavgifter.

– Många kommer att påverkas av ökade avgifter – i synnerhet de som bor i yngre föreningar. Vi observerar regionala skillnader, men överlag kan sägas att mönstret är likartat i exempelvis storstadsregionerna, säger Stephane Hedman, ansvarig för UC Bostad.

Inga besked om amorteringskravet

En annan omdebatterad fråga kopplad till bostadsrättsmarknaden och räntehöjningarna är den om amorteringskravet, som Moderaterna inför valet lovade att pausa.

I nuläget kan dock inte finansminister Elisabeth Svantesson ge något besked om löftet.

– Vi för en diskussion med de berörda myndigheterna, Finansinspektionen och Riksbanken. Vi kommer att återkomma till frågan om amorteringskrav. Det är viktigt att veta att sedan augusti har prognoserna försämrats ytterligare. Inflationen beräknas högre och lågkonjunkturen djupare. Allt ska göras med försiktighet, uppgav ministern till SR Ekot förra veckan.

LÄS MER: Nu blir det ännu svårare att få bostadslån

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen