SVERIGE: Försvarsmakten vill minska allmänhetens rätt att överklaga övningar
2022 07 08
Försvaret i Sverige vill kringgå miljökrav och minska svenska folkets rätt till yttrande.
Åtminstone de närmsta fem åren, rapporterar Sveriges Radio.
Försvarsmakten har därför bett regeringen om att få slippa omfattande delar av Sveriges miljökrav så att skjutövningar och militära flygningar kan bli mer omfattande.
Behov av fler övningar
Anledningen är att myndigheten ser ett behov av att behöva öva i betydligt större utsträckning när nu militären ska växa.
Försvarsmakten menar att miljötillstånden begränsar dagar man får öva, hur många skott som får avlossas och förutsättningar för hur militärflygningarna får lov att utföras, enligt SR.
Vill begränsa allmänhetens röst
Utöver undantag från miljökrav vill även Försvarsmakten införa begränsningar i allmänhetens rätt att yttra sig om planerade övningar, eftersom det händer att miljöärenden försenas på grund av att folk överklagar.
Så var till exempel fallet då Försvarsmakten ville trappa upp sina styrkor på Gotland i våras. Då överklagade grannarna på ön de planerade övningarna, vilket sköt upp försvarets möjligheter att öva med tyngre artilleri, skriver SVT.
“Jätteviktigt”
Mattias Axner är chef på militära skjutfältet Marma och och vädjar till regeringen att gå med på Försvarsmaktens uppmaning.
– Att få till möjligheten att med kort varsel kunna förändra verksamheten är jätteviktigt, säger han till SR.
Inte fritt fram
Men även om S-regeringen skulle säga ja till myndighetens önskan innebär det inte att det är fritt fram för övningar och skjutningar var som helst i Sverige.
Enligt Försvarsmaktens miljöjurist Erica Ström måste man fortfarande ta hänsyn till miljökontroller.
– Det finns fortfarande starka verktyg kvar för tillsynsmyndigheten och starka regler kvar i miljöbalken som kommer att gälla även under den här femårsperioden, säger hon till SR.
Storsatsning på försvaret
I april meddelade regeringen en storsatsning på försvaret. De militära utgifterna ska uppgå till 2 procent av Sveriges BNP – vilket även motsvarar de krav som Nato ställer på sina medlemsländer.
– Det är en oerhört stor satsning och det kan bara jämföras med satsningar på försvaret under 1950-talet, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT, som dock betonade att satsningen kommer att ta tid.
Foto: Försvarsmakten
Text: Redaktionen