JUST NU: Regeringen stärker försvaret på Gotland

2022 04 08

Ett nytt besked från regeringen ger Försvarsmakten tillstånd för skjutning med tungt artilleri på ön.

Regeringen ger Försvarsmakten grönt ljus till att trappa upp sina övningar på Gotland i Östersjön.

Ett tillstånd som kommer att ge försvaret möjlighet att förbereda sig med tyngre artilleri än vad man tidigare hade tillåtelse att träna med, rapporterar SVT.

Grannarna överklagade

Fram till nu har Försvarsmakten på Gotland enbart övat med ett tillfälligt tillstånd som har beviljats enligt miljöbalken.

Man har under en period försökt få till nya och bättre möjligheter att öva sina styrkor med kraftigare vapen, men grannarna på ön har överklagat vilket har skjutit upp beslutet.

Strategiskt område i krig

Nu ska dock det nya tillståndet vara i hamn och försvaret kan gå upp ytterligare nivåer i sina förberedelser på eventuella väpnade strider i framtiden.

– Gotland är ett strategiskt mycket viktigt område i händelse av en kris eller krig. Med regeringens beslut ges Försvarsmakten bättre förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag på Gotland, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll. 

Tungt artilleri

Det nya tillståndet avser övningsverksamhet på Tofta skjutfält vilket ligger strax söder om Visby, meddelar regeringen på sin hemsida. 

Tillståndet omfattar även skjutning med tungt artilleri in mot skjutfältet från fem grupperingsplatser utanför skjutfältet, framhävs i ett pressmeddelande.

Uppskruvad närvaro

Gotland har ofta nämnts som ett sårbart objekt när det gäller potentiella hot från främmande makter i östersjöområdet.

Redan i januari innan kriget bröt ut rapporterades ryska fartyg i Östersjön som skruvade upp Försvarsmaktens närvaro på ön.

Kärnvapenbestyckade plan

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har säkerhetsläget i Europa skakats i grunden. I början av mars var ett ryskt hot oroväckande nära då fyra ryska stridsflygplan kränkte svenskt luftrum utanför just Gotland. Det kom även uppgifter från TV4Nyheterna att planen var kärnvapenbestyckade.

– Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen, sade flygvapenchef Carl-Johan Edström till Försvarsmaktens hemsida, som samtidigt hävdade att den svenska beredskapen är god.

“Bara havet skiljer er”

Gotland hamnade återigen i centrum när Ukrainas president Volodymyr Zelensky talade till Sveriges riksdag för två veckor sedan.

– Det är bara havet som skiljer er från denna [ryska] aggressiva politik, sade den ukrainska ledaren.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen