JUST NU: Regeringen stärker försvaret på Gotland

2022 04 08

Ett nytt besked från regeringen ger Försvarsmakten tillstånd för skjutning med tungt artilleri på ön.

Regeringen ger Försvarsmakten grönt ljus till att trappa upp sina övningar på Gotland i Östersjön.

Ett tillstånd som kommer att ge försvaret möjlighet att förbereda sig med tyngre artilleri än vad man tidigare hade tillåtelse att träna med, rapporterar SVT.

Grannarna överklagade

Fram till nu har Försvarsmakten på Gotland enbart övat med ett tillfälligt tillstånd som har beviljats enligt miljöbalken.

Man har under en period försökt få till nya och bättre möjligheter att öva sina styrkor med kraftigare vapen, men grannarna på ön har överklagat vilket har skjutit upp beslutet.

Strategiskt område i krig

Nu ska dock det nya tillståndet vara i hamn och försvaret kan gå upp ytterligare nivåer i sina förberedelser på eventuella väpnade strider i framtiden.

– Gotland är ett strategiskt mycket viktigt område i händelse av en kris eller krig. Med regeringens beslut ges Försvarsmakten bättre förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag på Gotland, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll. 

Tungt artilleri

Det nya tillståndet avser övningsverksamhet på Tofta skjutfält vilket ligger strax söder om Visby, meddelar regeringen på sin hemsida. 

Tillståndet omfattar även skjutning med tungt artilleri in mot skjutfältet från fem grupperingsplatser utanför skjutfältet, framhävs i ett pressmeddelande.

Uppskruvad närvaro

Gotland har ofta nämnts som ett sårbart objekt när det gäller potentiella hot från främmande makter i östersjöområdet.

Redan i januari innan kriget bröt ut rapporterades ryska fartyg i Östersjön som skruvade upp Försvarsmaktens närvaro på ön.

Kärnvapenbestyckade plan

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har säkerhetsläget i Europa skakats i grunden. I början av mars var ett ryskt hot oroväckande nära då fyra ryska stridsflygplan kränkte svenskt luftrum utanför just Gotland. Det kom även uppgifter från TV4Nyheterna att planen var kärnvapenbestyckade.

– Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen, sade flygvapenchef Carl-Johan Edström till Försvarsmaktens hemsida, som samtidigt hävdade att den svenska beredskapen är god.

“Bara havet skiljer er”

Gotland hamnade återigen i centrum när Ukrainas president Volodymyr Zelensky talade till Sveriges riksdag för två veckor sedan.

– Det är bara havet som skiljer er från denna [ryska] aggressiva politik, sade den ukrainska ledaren.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen