Statsministern uppmanas att “knipa igen”

2023 01 13

Dockan föreställandes Erdoğan som hängdes upp i Stockholm fortsätter att väcka debatt.

Tidigare idag har statsminister Ulf Kristersson (M) beskrivit handlingen som “avskyvärd” och att den “hotar svensk säkerhet”.

– Jag förstår Turkiets ilska. Vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land, riktat mot en svensk ledande politiker, sade han på en presskonferens från Kiruna.

Även utrikesminister Tobias Billström har rasat över den upphängda dockan.

– Denna skamlösa handling riskerar nu att försvåra och försena den process där Sverige och vår blivande allierade Turkiet steg för steg byggt förtroende för varandra för att möjliggöra en turkisk ratificering av ett svenskt medlemskap i Nato, framhåller han i ett uttalande på regeringens hemsida.

"Knip igen"

Det är dock inte alla som anser att de kraftfulla svenska reaktionerna är rimliga.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som idag undervisar i journalistik på Stockholms universitet och är starkt profilerad i just yttrandefrihetsfrågor, menar att regeringen uppvisat en “sagolikt böjbar rygg” inför Turkiet, rapporterar SVT.

– Det är övertoner så det står härliga till. En minister, i synnerhet en statsminister, borde knipa igen och inte kommentera enskilda opinionsyttringar. Man kan tycka att den är bisarr och osmaklig men det är ändå något som ryms inom den vida yttrandefrihet vi har, säger Nils Funcke till tv-kanalen.

Borde hänvisa till lagstiftning

Han tillägger att regeringen istället borde hänvisat till svensk lagstiftning och rättsordning, likt man gjort i fallet med utlämningar.

– Kristersson och Billström skickar en oerhört stark signal till enskilda personer och etablerade medier om att hålla igen i nationens intresse, säger Nils Funcke.

"Kan bli svårt att slingra sig ur"

I en intervju med DN jämför yttrandefrihetsexperten dockan med att bränna Koranen eller rita en rondellhund.

Aktionerna är upprörande, men tillåtna enligt svensk lag, menar Nils Funcke.

– Kristersson tar verkligen i från tårna när han säger att det hotar svensk säkerhet. Det är en stark markering som skickar signaler till de som vill kritisera en despot. Det får man tydligen inte göra enligt den här regeringen.

Han menar att Sverige kan hamna i en prekär situation om det bryter ut nya protester.

– Säg att ett satirprogram i tv börjar häckla Erdoğan och Turkiet reagerar. Om regeringen inte tar avstånd då kan det uppfattas som att Sverige plötsligt tycker det är okej. Det blir en svår situation att slingra sig ur. Börjar man fördöma måste man fortsätta, säger Nils Funcke till DN.

Inleder utredning om brott

I Turkiet har reaktionerna på Erdoğandockan inte låtit sig vänta.

– Terrorister tillåts fortsätta sin verksamhet i Sverige, sade utrikesministern Mevlüt Cavusoglu på en pressträff.

Åklagare i landet har också inlett en utredning om brottsprovokation, enligt den turkiska statsägda nyhetsbyrån Anadolu Agency.

Även talmannen Andreas Norléns besök i Turkiet som skulle ägt rum inom kort ställs nu in.

– Jag kände själv djupt obehag när jag såg bilderna och tyckte det var motbjudande, säger han till DN.

LÄS MER: Statsministern: "Farligt för svensk säkerhet"

LÄS MER: Ilska i Turkiet efter upphängd Erdogandocka

LÄS MER: Svensk tv-kanal väcker stor ilska i Turkiet

LÄS MER: Turkiet rasande över svenska skämt om Erdoğan

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen