EUROPA: Svensk tv-kanal väcker stor ilska

2022 12 02

Regimen i Turkiet och Erdoğanvänliga medier reagerar kraftigt på ett reportage i Sveriges Television.

SVT-reportaget handlade om efterlysta svenskar som för närvarande håller sig undan och lever i frihet i Turkiet. 

Landets president, Recep Tayyip Erdoğan, är dock inte särskilt glad i påståendena om att grovt kriminella personer från Sverige fått ett tryggt hem i hans land, rapporterar SVT.

– Det är PKK och FETÖ som talar. Det är inte hederlig journalistik, säger uttrycker Ibrahim Kalin, Erdoğans talesperson, i en intervju med kanalen.

Han anklagar samtidigt reportern för att ha en “dold agenda”.

En "provokation"

Intervjun publicerades i dokumentären “Flykten till Turkiet” under onsdagen. Sedan dess har regimtrogna medier i Turkiet rasat mot SVT, som menar att programmet är en ren “provokation”.

Enligt SVT har dessutom ett konto, som enligt egen utsago sysslar med faktagranskning, anklagat kanalen för “smutskastningskampanj”.

– Det framställs som att Erdoğans rådgivare plattar till en utländsk journalist som är ute efter att smutskasta Turkiet. Det görs till en fråga om försvara nationens heder, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

"Vana vid attacker"

På SVT tar man dock de turkiska reaktionerna med ro och försvarar den fria journalistikens rätt att verka i alla länder.

– Vi har blivit rätt vana vid attacker på vår journalistik i turkiska regeringstrogna medier under de senaste månaderna, alltså den period då den svenska Natoansökan varit på agendan, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT:s Riksnyheterna, till den egna kanalen.

– Man har uttryckt att den svenska regeringen borde näpsa SVT. Men fri journalistik innebär att man inte tar order från någon regering, vare sig den sitter i Ankara eller i Stockholm.

Ilsknat till mot SVT förr

Det är inte första gången som Turkiet reagerar på svenska tv-program, eller ens program i just SVT.

I oktober retade programmet Svenska Nyheter och dess programledare Kristoffer Appelqvists skämt om Erdoğan upp regeringen i landet.

– Det skandalösa programmet sändes – trots att Turkiet har möjlighet att lägga in veto mot ansökan om länderna (Sverige och Finland, red. anm) inte accepterar Turkiets krav, dundrade den regimvänliga tidningen Sabah.

Kallade upp ambassadören

Då blev även en följd att Turkiet kallade upp Sveriges ambassadör till utrikesdepartementet.

“Förolämpande innehåll” var anledningen enligt den turkiska statsägda nyhetsbyrån Anadolu Agency.

Inte heller då lät sig SVT påverkas av kritiken.

– Svenska nyheter är ett satirprogram där vi skojar friskt om aktuell politik och makthavare. I Sverige har vi yttrandefrihet och fri press, utrymmet för humor och satir är mycket vidsträckt, framhöll Ebba Adielsson, ansvarig utgivare för programmet, till Expressen vid tillfället.

LÄS MER: UPPGIFTER: Kraftig kritik mot Turkiet – stor frustration i Sverige

Foto: A. Jasso

Text: Redaktionen