Så tycker Jimmie Åkesson (SD) om utvecklingen i Ungern

2021 09 10

– Ungern är ett land som är på väg i fel riktning.

Innan du läser vidare följer här tips på andra texter på denna sida i samma ämne:

SD kritiseras – Enda parti som inte röstade mot Orbans nya lag

Totalsågar SD – Och riktar hård kritik mot de som samarbetar med partiet

Toppolitiker sågar SD och betonar att partiets svans förgiftar sociala medier

Det är viktigt att föra fram båda sidor i politiken och ge möjlighet till kritik såväl som att ge möjlighet till den som kritiseras att ge svar. Därför är det självklart att publicera både de tre länkade texterna ovan såväl som denna text där SD ger svar. 

Det säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Expressen i kväll. I en längre intervju lyfter tidningen bland annat upp frågan om Ungern – ett land som Sverigedemokraterna ofta anklagas för att vara förtjusta i, inte minst i sociala medier.

Tar kraftigt avstånd

Expressen framhåller att före detta tunga namn inom Sverigedemokraterna har flyttat till Ungern och att partiföreträdare inklusive han själv tonat ned varningar om Orbanregimens auktoritära utvecklingen, skriver tidningen.

Men SD-ledaren tar ikväll kraftigt avstånd från Ungern.

På väg i fel riktning

– Ganska oroväckande, säger Jimmie (SD) om utvecklingen i Ungern.

– Ungern är ett land som är på väg i fel riktning när det gäller inte minst den demokratiska utvecklingen, enligt vissa demokratiindex är Ungern inte längre att betrakta som en fullskalig demokrati. Om jag får tillfälle att träffa ungerska politiker så är det framför allt demokrati jag vill prata med dem om, säger Jimmie till Expressen.

Möjligen Danmark

SD-ledaren framhåller att partiet inte har utnämnt något annat land som förebild för SD överhuvudtaget. Däremot passar han på att lyfta fram att det finns ett till Sverige närliggande land som han indikerar ligger före Sverige på vissa områden.

– Vi har aldrig uttalat att något annat land är en förebild för oss, mer än möjligen Danmark i vissa avseenden, säger Jimmie till tidningen.

ANALYS

SD får titt som tätt höra att partiet ser upp till Ungern men nu markerar partiledaren själv tydligt emot Ungerns icke-demokratiska utveckling. Jimmies uttalande torde uppskattas av bland annat Moderaterna och KD som tidigare i år tydligt kritiserat Ungern.

Ungerns negativa utveckling

Ungern har i en serie lagar försvårat för media, diskriminerat mot HBTQ-personer och ställt till med en rad reformer som försämrats landets demokrati enligt oberoende bedömare. Ungern är det enda EU-landet som inte längre klassas som en fullskalig demokrati av den välansedda institutionen Freedom House.

INFO

Denna sida lyfter fram plus och minus om alla partier. Här är några exempel där SD får kritik från olika håll på denna sida:

SD kritiseras – Enda parti som inte röstade mot Orbans nya lag

Totalsågar SD – Och riktar hård kritik mot de som samarbetar med partiet

Toppolitiker sågar SD och betonar att partiets svans förgiftar sociala medier

Foto: Jimmie Åkesson, FB