Så tycker Jimmie Åkesson (SD) om utvecklingen i Ungern

2021 09 10

– Ungern är ett land som är på väg i fel riktning.

Innan du läser vidare följer här tips på andra texter på denna sida i samma ämne:

SD kritiseras – Enda parti som inte röstade mot Orbans nya lag

Totalsågar SD – Och riktar hård kritik mot de som samarbetar med partiet

Toppolitiker sågar SD och betonar att partiets svans förgiftar sociala medier

Det är viktigt att föra fram båda sidor i politiken och ge möjlighet till kritik såväl som att ge möjlighet till den som kritiseras att ge svar. Därför är det självklart att publicera både de tre länkade texterna ovan såväl som denna text där SD ger svar. 

Det säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Expressen i kväll. I en längre intervju lyfter tidningen bland annat upp frågan om Ungern – ett land som Sverigedemokraterna ofta anklagas för att vara förtjusta i, inte minst i sociala medier.

Tar kraftigt avstånd

Expressen framhåller att före detta tunga namn inom Sverigedemokraterna har flyttat till Ungern och att partiföreträdare inklusive han själv tonat ned varningar om Orbanregimens auktoritära utvecklingen, skriver tidningen.

Men SD-ledaren tar ikväll kraftigt avstånd från Ungern.

På väg i fel riktning

– Ganska oroväckande, säger Jimmie (SD) om utvecklingen i Ungern.

– Ungern är ett land som är på väg i fel riktning när det gäller inte minst den demokratiska utvecklingen, enligt vissa demokratiindex är Ungern inte längre att betrakta som en fullskalig demokrati. Om jag får tillfälle att träffa ungerska politiker så är det framför allt demokrati jag vill prata med dem om, säger Jimmie till Expressen.

Möjligen Danmark

SD-ledaren framhåller att partiet inte har utnämnt något annat land som förebild för SD överhuvudtaget. Däremot passar han på att lyfta fram att det finns ett till Sverige närliggande land som han indikerar ligger före Sverige på vissa områden.

– Vi har aldrig uttalat att något annat land är en förebild för oss, mer än möjligen Danmark i vissa avseenden, säger Jimmie till tidningen.

ANALYS

SD får titt som tätt höra att partiet ser upp till Ungern men nu markerar partiledaren själv tydligt emot Ungerns icke-demokratiska utveckling. Jimmies uttalande torde uppskattas av bland annat Moderaterna och KD som tidigare i år tydligt kritiserat Ungern.

Ungerns negativa utveckling

Ungern har i en serie lagar försvårat för media, diskriminerat mot HBTQ-personer och ställt till med en rad reformer som försämrats landets demokrati enligt oberoende bedömare. Ungern är det enda EU-landet som inte längre klassas som en fullskalig demokrati av den välansedda institutionen Freedom House.

INFO

Denna sida lyfter fram plus och minus om alla partier. Här är några exempel där SD får kritik från olika håll på denna sida:

SD kritiseras – Enda parti som inte röstade mot Orbans nya lag

Totalsågar SD – Och riktar hård kritik mot de som samarbetar med partiet

Toppolitiker sågar SD och betonar att partiets svans förgiftar sociala medier

Foto: Jimmie Åkesson, FB


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen