Totalsågar SD – Och riktar hård kritik mot de som samarbetar med partiet

2021 07 06

– De ställer människor mot varandra. Skapar misstro och rädsla. Göder främlingsfientlighet, rasism och intolerans, sa Centerledaren Annie Lööf som gick till hårt angrepp mot SD vid sitt Almedalstal idag.

Med snart ett år kvar till valet gjorde Annie (C) en totalsågning av SD. Efter att ha talat om hur Kinas kommunistregim slagit klorna i Hong Kong och hur det går utför i Turkiet och i Ungern med Viktor Orbán så kom hon in på SD.

– Vi måste också tala klarspråk kring de krafter som motarbetar de liberala värdena. Som hämtar inspiration från politiska ledare som Orbán, Trump och Le Pen. Sveriges tredje största parti, Sverigedemokraterna, är en sådan kraft, sa Annie (C) som riktar skarp kritik mot partiet.

Misstro och rädsla

– De tar sig rätten att avgöra vilka som passar in i vårt land och vilka som inte gör det. Deras partisekreterare dömer ut hundratusentals svenska muslimer, framhöll C-ledaren.

–  Man ifrågasätter public service oberoende och kritiserar den fria forskningen. De ställer människor och grupper mot varandra. Skapar misstro och rädsla. Göder främlingsfientlighet, rasism och intolerans, betonade Annie.

Hon underströk att Centern inte kan tänka sig att samarbeta med SD.

Försvara fri media

– Menar man allvar med att man vill värna ett öppet, jämställt och frihetligt Sverige. Då samarbetar man inte med ett sånt parti. Då kompromissar man inte med ett sånt parti. Då gör man istället allt för att hitta samarbeten och kompromisser med andra partier, sa Annie som betonade att Centern alltid kommer försvara fri media, ett rättssäkert samhälle och den akademiska friheten.

Övergivit SD-löfte

C-ledaren gav också en rejäl passning till Moderaterna, KD och Liberalerna för deras inriktning att skapa regeringsunderlag tillsammans med SD.

–  Övertygelsen om att ett jämställt, tolerant och inkluderande Sverige är ett bättre och starkare Sverige. Därför kommer Centern inte att samarbeta med eller stödja en regering som ger SD ett avgörande inflytande över sin politik. Det handlar om värderingar och om människosyn. Ett löfte som Centerpartiet gav redan 2018, då tillsammans med hela övriga Alliansen. Men som andra sedan dess har övergivit. Jag beklagar att alla andra allianspartier har övergett det löftet och nu är beredda att budgetsamarbeta och regera ihop med Sverigedemokraterna. Men vårt löfte består, sa Annie (C).

Texten ovan är komprimerad, för hela versionen se här. Se TV-inslag här:

Foto: Jimmie Åkesson, FB resp. Annie Lööf, FB

[yop_poll id="328"]

Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen