Totalsågar SD – Och riktar hård kritik mot de som samarbetar med partiet

2021 07 06

– De ställer människor mot varandra. Skapar misstro och rädsla. Göder främlingsfientlighet, rasism och intolerans, sa Centerledaren Annie Lööf som gick till hårt angrepp mot SD vid sitt Almedalstal idag.

Med snart ett år kvar till valet gjorde Annie (C) en totalsågning av SD. Efter att ha talat om hur Kinas kommunistregim slagit klorna i Hong Kong och hur det går utför i Turkiet och i Ungern med Viktor Orbán så kom hon in på SD.

– Vi måste också tala klarspråk kring de krafter som motarbetar de liberala värdena. Som hämtar inspiration från politiska ledare som Orbán, Trump och Le Pen. Sveriges tredje största parti, Sverigedemokraterna, är en sådan kraft, sa Annie (C) som riktar skarp kritik mot partiet.

Misstro och rädsla

– De tar sig rätten att avgöra vilka som passar in i vårt land och vilka som inte gör det. Deras partisekreterare dömer ut hundratusentals svenska muslimer, framhöll C-ledaren.

–  Man ifrågasätter public service oberoende och kritiserar den fria forskningen. De ställer människor och grupper mot varandra. Skapar misstro och rädsla. Göder främlingsfientlighet, rasism och intolerans, betonade Annie.

Hon underströk att Centern inte kan tänka sig att samarbeta med SD.

Försvara fri media

– Menar man allvar med att man vill värna ett öppet, jämställt och frihetligt Sverige. Då samarbetar man inte med ett sånt parti. Då kompromissar man inte med ett sånt parti. Då gör man istället allt för att hitta samarbeten och kompromisser med andra partier, sa Annie som betonade att Centern alltid kommer försvara fri media, ett rättssäkert samhälle och den akademiska friheten.

Övergivit SD-löfte

C-ledaren gav också en rejäl passning till Moderaterna, KD och Liberalerna för deras inriktning att skapa regeringsunderlag tillsammans med SD.

–  Övertygelsen om att ett jämställt, tolerant och inkluderande Sverige är ett bättre och starkare Sverige. Därför kommer Centern inte att samarbeta med eller stödja en regering som ger SD ett avgörande inflytande över sin politik. Det handlar om värderingar och om människosyn. Ett löfte som Centerpartiet gav redan 2018, då tillsammans med hela övriga Alliansen. Men som andra sedan dess har övergivit. Jag beklagar att alla andra allianspartier har övergett det löftet och nu är beredda att budgetsamarbeta och regera ihop med Sverigedemokraterna. Men vårt löfte består, sa Annie (C).

Texten ovan är komprimerad, för hela versionen se här. Se TV-inslag här:

Foto: Jimmie Åkesson, FB resp. Annie Lööf, FB

[yop_poll id="328"]