Så höga blev partiledarnas elräkningar – en sticker ut

2023 01 19

För ett genomsnittligt villahushåll blev elräkningen för december minst 8 000 kronor.

I somliga fall steg snittet till 9 800 kronor, inklusive moms, skatt och nätavgift, beroende på vilket elområde man bor i. Det rapporterar SVT.

Tv-kanalen har även frågat riksdagens partiledare, som alla utom en också bor i villa, hur höga deras elräkningar blev för samma månad. 

Ebba Busch sticker ut 

Den enda som bor i lägenhet är Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som uppskattar att hennes elräkning landade på “mellan 1 000 och 2 000 någonting”.

En partiledare, Kristdemokraternas Ebba Busch tillika Sveriges närings- och energiminister, är dock den som utmärker sig genom att vara den enda som inte vill avslöja vad summan för december landade på.

– Det håller jag för mig själv. Det tycker jag att väldigt många svenskar ska ha rätt till, att inte behöva dela med sig av vad deras elräkningar är på, säger hon när SVT frågar henne.

Vidhåller position om att hemlighålla

Ebba Busch vidhåller därmed samma position som hon tagit i frågan om att hemlighålla elkonsumenternas elmätare, trots kritik från lagrådet, i samband med att elstödet ska betalas ut.

Det får följden att det inte kommer att gå att se hur hög elförbrukning hushållen som tar emot elstöd har haft.

– Vanliga Svensson och Karlsson har inte bett om att få sin förbrukning utlämnade till övriga världen. Det är också en viktig svensk tradition, att vi värnar varandras integritet, sade Ebba Busch till SVT förra veckan.

Dyrast någonsin

När elräkningarna för december började skickas ut flaggade flera elbolag för att det då skulle svida rejält i plånböckerna.

– Decembers räkning är med stor sannolikhet den högsta elräkning man fått hittills, sade bland annat Maria Erdmann, vd på Godel, till Göteborgs-Posten i början av månaden.

Så var även fallet för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Nästan 9 000 kronor faktiskt, det är det högsta jag någonsin har upplevt, säger han till SVT.

Elbolaget Vattenfall med 850 000 kunder även varnat för att det kommer bli illa även från januari till mars, och därför uppmanat sina kunder att inte skjuta fram inbetalningarna.

– Vi uppmanar också kunderna att planera ekonomin för flera månader framöver, säger William Fredriksson, kundmötesansvarig på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Hela listan

Här är riksdagens partiledares elräkningar för december, så som de själva uppgett för SVT, från högst till lägst.

- Johan Pehrson (L): 14 000 kronor

- Magdalena Andersson (S): 10 000 kronor

- Annie Lööf (C): cirka 10 000 kronor

- Jimmie Åkesson (SD): nästan 9 000 kronor

- Märta Stenevi (MP): 5 000 – 6 000 kronor

- Nooshi Dadgostar (V): 1 000 - 2 000 kronor

- Ebba Busch (KD): Vill ej uppge

Statsminister Ulf Kristersson (M) fanns inte med när SVT frågade partiledarna om deras elräkningar. Ej heller Miljöpartiets manliga språkrör Per Bolund.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet resp Kristdemokraterna resp Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen