SVERIGE: Uppmaning från elbolag till 850 000 kunder

2023 01 06

Flera gånger har det varnats för att fakturorna för december månads elförbrukning kommer att bli värst någonsin.

Det kommer framför allt att bli kännbart för hushåll med mindre marginaler i budgeten.

Många har därför uppmärksammat möjligheten att ansöka om anstånd eller delbetala räkningen för att skjuta upp betalningen.

Någonting som nu skarpt avråds från el- och energibolaget Vattenfall.

– Vintern fortsätter i januari, februari och mars. Uppmaningen är därför att betala så mycket man har möjlighet till för det kommer fler elräkningar som ska betalas. Så det främsta rådet vi ger inför de kommande månaderna är att se över den elförbrukning man har hemma, säger William Fredriksson, kundmötesansvarig på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

"Planera för flera månader"

Vattenfall poängterar att det är mycket viktigt att hushållen tänker långsiktigt när fakturan för december dimper ned i brevlådan.

– Vi uppmanar också kunderna att planera ekonomin för flera månader framöver, säger William Fredriksson.

Energibolaget har även uppmärksammat att flera kreditgivare passar på att erbjuda hushåll om att låna ut pengar till elräkningen.

– Sådana lån riskerar att bli dyra i förlängningen. Mitt råd till kunderna är att vända sig till oss först och undersöka möjligheterna vi kan ge, säger William Fredriksson till Vattenfalls hemsida.

Kallat in extra personal

Vattenfall har cirka 850 000 kunder som de närmaste dagarna kommer att få sin elräkning för just december. 

Man har därför förstärkt bemanningen och vidareutbildat sin personal för att kunna hantera ett ökat behov av att vara tillgänglig för kunderna. 

Drygt hälften av de 850 000 har rörligt avtal och tillhör därmed de vars elräkning lär vara särskilt hög, skriver Vattenfall i samma pressmeddelande.

– Totalt sett har vi haft prisrekord i tre av fyra elprisområden under månaden, säger William Fredriksson.

Ett av flera bolag

Vattenfall är långt ifrån det enda elbolaget som flaggat för rekordhöga elräkningar i december.

Ett av dem är Godel.

– Decembers räkning är med stor sannolikhet den högsta elräkning man har fått hittills, säger Maria Erdmann, vd för Godel, till Göteborgs-Posten.

Nästan 10 000 kronor

Snittvillan i elområde 3 med en elförbrukning på 20 000 kWh per år kan förvänta sig en elräkning på drygt 9 700 kronor, inklusive skatter, moms och nätavgift, skriver GP.

Motsvarande hushåll i elområde 4 kommer få betala strax under 9 800 kronor medan det för likvärdiga villor i elområde 1 och 2 blir en elräkning på ungefär 8 000 kronor för december.

Därmed blir också snittpriset för el i december rekordhögt i mer eller mindre hela Sverige. 

Augustirekordet för elområde 4 på 3,05 kronor/kWh är visserligen intakt, men på grund av högre elförbrukning när det är kallt blir notan sannolikt dyrare i december.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen