Ryssland: Väst för ett krig mot oss

2022 05 17

– Det är sant att vi fortsätter att hänvisa till dem som ovänliga stater, men vi borde säga fientliga stater. För vad de sysslar med är ett krig.

Det säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyrån TASS.

”Försöker isolera oss”

I ett nytt uttalande anklagar Kreml USA och samtliga västländer som stöder Ukraina för att föra ett hybridkrig mot Ryssland.

– Det är vad som händer just nu, säger Peskov enligt nyhetsbyrån och tillägger:

– Det är inte begränsat till brittiska och amerikanska rådgivare som underrättar de ukrainska nationalisterna om vad de ska göra och så vidare. Nej. Det är ett diplomatiskt, politiskt och ett ekonomiskt krig. De försöker isolera oss. Det är ett krig.

”Stjäl våra pengar”

Rysslands tillgångar i euro och dollar på konton i västvärlden har frysts efter sanktioner från EU och USA. Enligt Kreml handlar det om stöld.

– I själva verket har de (pengarna) blivit stulna. De försöker att stjäla dem. Men vi kommer att fortsätta att slåss för dem, säger Peskov.

Övertygad om seger

Kremls propagandarör betonar att Rysslands ”militära operation” i Ukraina går enligt planerna

– Vi är övertygad om att vi kommer att vinna och att allt kommer att gå bra. Vi kommer att nå våra mål, konstaterar Peskov, trots de senaste rapporterna som tyder på att Ryssland tvingats ge upp sitt mål i Donbas-regionen.

Har stort stöd

Enligt Peskov har diktatorn Vladimir Putin ett fortsatt stort stöd hos Rysslands befolkning.

– Han har hela landet bakom sig. Jag stöder honom, du stöder honom och ungdomar stöder honom. Alla generationer i vårt land står bakom honom, konstaterar Putins talesman enligt TASS.

En kartläggning av brittiska The Guardian tyder dock på att delar av befolkningen och militära experter har börjat tvivla på Kremls propaganda om kriget i Ukraina. 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen