UPPGIFTER: Ryssland tvingas backa – ger upp prestigefyllt mål i kriget

2022 05 17

På grund av stora motgångar i Ukraina uppges Ryssland ge upp målet om att ta över regionen Donbas.

Regionen Donbas i östra Ukraina har under en stor del av kriget varit Rysslands huvudmål och fokus. I början av april drog Vladimir Putin till exempel tillbaka trupper från Kyiv för att koncentrera sig på Donbas, bland annat på grund av att regionen innehåller en stor del rysktalande befolkning som Ryssland vill "befria".

Ryssland erkände även Donbas som självständigt ett par dagar före invasionen och regionen har en stor symbolisk betydelse för Putin. 

Uppges kasta in handduken

Men nu kommer uppgifter om att Putins motgångar i kriget är så stora att Putin behöver kasta in handduken när det kommer till att ta över just Donbas, uppger The New York Times.

Tidningen hänvisar till en rapport från den ansedda amerikanska tankesmedjan ISW, som menar att det inte längre är sannolikt att Ryssland ska klara av att omringa de tiotusentals soldater i regionen som krävs för att kontrollera området. Istället ska fokus nu skiftas till Luhansk, en annan region i öst.

500 döda ryska soldater

Det rapporteras dessutom om att omkring 500 ryska soldater har stupat i en ukrainsk attack mot en rysk pontonbro i just Donbas förra veckan.

Uppgifterna bedöms som trovärdiga, enligt The New York Times.

Ukrainska trupper på ryska gränsen

Ryska styrkor tvingas även backa från förorter i Charkiv, rapporterar Reuters. Detta efter att ukrainska trupper pressat tillbaka ryska styrkor till Rysslands gräns i ett område utanför staden, enligt BBC.

“Svåra strider pågår”

– Det är svårt att säga om det är ett permanent resultat för våra trupper. Vi upplever även rysk erövring på andra håll – en kilometer åt vänster eller en kilometer åt höger. Svåra strider pågår fortfarande, säger Charkivs guvernör Oleh Synyehubov.

Ukrainsk framgång i Mariupol

Mariupol är staden där ryska trupper varit mest framgångsrika i sina belägringsförsök. Från det belgärade stålverket i den ukrainska hamnstaden räddades i natt över 260 soldater för Ukrainas räkning.

– Tack vare Mariupols försvarare har vi vunnit kritisk tid för att bilda reserver, omgruppera styrkor och ta emot hjälp från partners, säger Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar enligt CNN.

Avslutar stridsuppdrag

I Mariupol avslutar nu Ukraina sina stridsuppdrag.

– Mariupol-garnisonen har fullgjort sitt stridsuppdrag, framhåller generalstaben för de Ukrainas väpnade styrkor i ett uttalande.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen