UPPGIFTER: Ryssland tvingas backa – ger upp prestigefyllt mål i kriget

2022 05 17

På grund av stora motgångar i Ukraina uppges Ryssland ge upp målet om att ta över regionen Donbas.

Regionen Donbas i östra Ukraina har under en stor del av kriget varit Rysslands huvudmål och fokus. I början av april drog Vladimir Putin till exempel tillbaka trupper från Kyiv för att koncentrera sig på Donbas, bland annat på grund av att regionen innehåller en stor del rysktalande befolkning som Ryssland vill "befria".

Ryssland erkände även Donbas som självständigt ett par dagar före invasionen och regionen har en stor symbolisk betydelse för Putin. 

Uppges kasta in handduken

Men nu kommer uppgifter om att Putins motgångar i kriget är så stora att Putin behöver kasta in handduken när det kommer till att ta över just Donbas, uppger The New York Times.

Tidningen hänvisar till en rapport från den ansedda amerikanska tankesmedjan ISW, som menar att det inte längre är sannolikt att Ryssland ska klara av att omringa de tiotusentals soldater i regionen som krävs för att kontrollera området. Istället ska fokus nu skiftas till Luhansk, en annan region i öst.

500 döda ryska soldater

Det rapporteras dessutom om att omkring 500 ryska soldater har stupat i en ukrainsk attack mot en rysk pontonbro i just Donbas förra veckan.

Uppgifterna bedöms som trovärdiga, enligt The New York Times.

Ukrainska trupper på ryska gränsen

Ryska styrkor tvingas även backa från förorter i Charkiv, rapporterar Reuters. Detta efter att ukrainska trupper pressat tillbaka ryska styrkor till Rysslands gräns i ett område utanför staden, enligt BBC.

“Svåra strider pågår”

– Det är svårt att säga om det är ett permanent resultat för våra trupper. Vi upplever även rysk erövring på andra håll – en kilometer åt vänster eller en kilometer åt höger. Svåra strider pågår fortfarande, säger Charkivs guvernör Oleh Synyehubov.

Ukrainsk framgång i Mariupol

Mariupol är staden där ryska trupper varit mest framgångsrika i sina belägringsförsök. Från det belgärade stålverket i den ukrainska hamnstaden räddades i natt över 260 soldater för Ukrainas räkning.

– Tack vare Mariupols försvarare har vi vunnit kritisk tid för att bilda reserver, omgruppera styrkor och ta emot hjälp från partners, säger Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar enligt CNN.

Avslutar stridsuppdrag

I Mariupol avslutar nu Ukraina sina stridsuppdrag.

– Mariupol-garnisonen har fullgjort sitt stridsuppdrag, framhåller generalstaben för de Ukrainas väpnade styrkor i ett uttalande.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio – ”sluta omedelbart”

2024 06 13

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen