UPPGIFTER: Kritiken mot kriget växer

2022 05 17

Den 8 maj försökte minst en rysk bataljon korsa floden Donets utanför samhället Bilohorivka. Det blev ett förödande nederlag för Ryssland.

Drygt 500 ryska soldater dödades efter beskjutning från ukrainskt artilleri. Dussintals militärfordon förstördes och lämnades kvar i floden.

Satellitbilder på det ryska misslyckandet kablades ut till omvärlden. De berättar en historia om ett dåraktigt militärt beslut som har hundratals liv på sitt samvetet.  

Denna historia har nu även nått Ryssland.

Sprids på nätet

Bilderna på den ryska katastrofen har nått innanför Kremls murar, rapporterar The Guardian.

Förödelsen har fått militära bloggare, som tidigare köpt varenda ord av Kremls propaganda, att ifrågasätta den ryska krigsinsatsen.

– Om vi inte får veta namnet på det ”militära geniet” som satte en taktisk bataljonsgrupp vid floden så kommer det aldrig bli reformer i armén, skriver den militära bloggaren Vladlen Tatarzky.

”Ingen mobilisering kommer rädda oss”

Tatarzky har över 300 000 följare på Telegram. Tidigare har han i likhet med många andra militärexperter i Ryssland endast lovordat Putins krig i Ukraina. Men nu är tongången hårdare. Rysslands ”operation” framställs inte som en framgång – snarare som ett misslyckande.

– Ingen mobilisering kan rädda oss, skriver han.

En annan populär bloggare beskriver den ryska arméns militära misslyckande den 8 maj som ”idioti eller ett sabotage”, uppger The Guardian.

Kritiserar styrkorna

Igor Girkin, tidigare försvarsminister i utbrytarrepubliken Donetsk, uppmärksammar också det ryska misslyckandet.

– Det står klart att våra styrkor inte ens kan leverera ett begränsat nederlag till fienden i markstrid, säger han enligt tidningen.

Upprörda föräldrar

Det är inte endast militära tyckare som har börjat kritisera Moskvas krig i grannlandet. Föräldrar, vars söner har dödats eller försvunnit i kriget, har börjat ifrågasätta Putinregimens blodiga krig.

– Jag ser helt annorlunda på min regering sedan kriget började, säger Tatyana Efremenko, 39.

Hennes son Nikita Efremenko, en värnpliktig rysk soldat, var ombord på det stora flaggskeppet Moskva som sänktes av Ukrainas Väpnade Styrkor i mitten av april.

Tillsammans med 500 andra i besättningen tvingades Nikita överge fartyget när det sjönk till botten.

Rädd för fängelset

Tatyana Efremenko letar fortfarande efter sin son.

– Det finns många hårda saker jag skulle vilja säga om vår regering, men det är nog bäst att jag inte gör det för då riskerar jag fängelse, säger hon enligt The Guardian.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine resp President of Russia Office

Text: Redaktionen