UPPGIFTER: Kritiken mot kriget växer

2022 05 17

Den 8 maj försökte minst en rysk bataljon korsa floden Donets utanför samhället Bilohorivka. Det blev ett förödande nederlag för Ryssland.

Drygt 500 ryska soldater dödades efter beskjutning från ukrainskt artilleri. Dussintals militärfordon förstördes och lämnades kvar i floden.

Satellitbilder på det ryska misslyckandet kablades ut till omvärlden. De berättar en historia om ett dåraktigt militärt beslut som har hundratals liv på sitt samvetet.  

Denna historia har nu även nått Ryssland.

Sprids på nätet

Bilderna på den ryska katastrofen har nått innanför Kremls murar, rapporterar The Guardian.

Förödelsen har fått militära bloggare, som tidigare köpt varenda ord av Kremls propaganda, att ifrågasätta den ryska krigsinsatsen.

– Om vi inte får veta namnet på det ”militära geniet” som satte en taktisk bataljonsgrupp vid floden så kommer det aldrig bli reformer i armén, skriver den militära bloggaren Vladlen Tatarzky.

”Ingen mobilisering kommer rädda oss”

Tatarzky har över 300 000 följare på Telegram. Tidigare har han i likhet med många andra militärexperter i Ryssland endast lovordat Putins krig i Ukraina. Men nu är tongången hårdare. Rysslands ”operation” framställs inte som en framgång – snarare som ett misslyckande.

– Ingen mobilisering kan rädda oss, skriver han.

En annan populär bloggare beskriver den ryska arméns militära misslyckande den 8 maj som ”idioti eller ett sabotage”, uppger The Guardian.

Kritiserar styrkorna

Igor Girkin, tidigare försvarsminister i utbrytarrepubliken Donetsk, uppmärksammar också det ryska misslyckandet.

– Det står klart att våra styrkor inte ens kan leverera ett begränsat nederlag till fienden i markstrid, säger han enligt tidningen.

Upprörda föräldrar

Det är inte endast militära tyckare som har börjat kritisera Moskvas krig i grannlandet. Föräldrar, vars söner har dödats eller försvunnit i kriget, har börjat ifrågasätta Putinregimens blodiga krig.

– Jag ser helt annorlunda på min regering sedan kriget började, säger Tatyana Efremenko, 39.

Hennes son Nikita Efremenko, en värnpliktig rysk soldat, var ombord på det stora flaggskeppet Moskva som sänktes av Ukrainas Väpnade Styrkor i mitten av april.

Tillsammans med 500 andra i besättningen tvingades Nikita överge fartyget när det sjönk till botten.

Rädd för fängelset

Tatyana Efremenko letar fortfarande efter sin son.

– Det finns många hårda saker jag skulle vilja säga om vår regering, men det är nog bäst att jag inte gör det för då riskerar jag fängelse, säger hon enligt The Guardian.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen