RYSSLAND: Jobbig födelsedagspresent för Putin

2022 10 07

Idag på fredagen fyller Rysslands diktator Vladimir Putin 70 år.

Och även om han enligt AP fick en traktor i present av Belarus president Alexandr Lukasjenko är det inte med tårta, ljus och färgglada presenter som han firas av resten av världen.

Faktum är att Putin får en högst besvärande födelsedagspresent som beskrivs som ett direkt bakslag för envåldshärskaren.

Samma dag som Rysslands ledare fyller jämnt tilldelades nämligen Nobels fredspris till människorättsorganisationerna Memorial från Ryssland och Civil Liberties från Ukraina.

Syrlig passning till Putin

Även den belarusiska demokratikämpen Ales Bjaljatski fick ta emot det hedervärda priset.

– På Putins 70-årsdag delas Nobels fredspris ut till en rysk människorättsgrupp som han stängde ned, en ukrainsk människorättsgrupp som dokumenterar hans krigsförbrytelser och en belarusisk människorättsaktivist som hans allierade Lukasjenko har fängslat, framhåller Kenneth Roth, tidigare chef för Human Rights Watch, på Twitter.

"En skål sura citroner"

Utmärkelserna bedöms av flera experter och opinionsbildare som rejält snöpliga för Putinregimen.

– Vladimir Putin, den ryska presidenten, fyller 70 år idag och det är väl helt klart att den norska Nobelkommittén just har sänt honom en skål med mycket sura citroner, uttrycker exempelvis Expressens utrikesredaktör Mats Larsson.

Dålig vecka för 70-åringen

Dagens besked om fredspristagarna är kulmen på en mycket dålig födelsedagsvecka för den nyblivne 70-årige ledaren.

Veckan började nämligen med att kraftig inhemsk kritik riktades mot Putin själv efter en rad svidande nederlag på slagfältet i Ukraina.

Kritiken kommer från både statliga ryska nyhetskanaler och militära bloggare, erfar den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW.

– Vissa gäster i hårt styrda statliga tv-program som sändes den 1 oktober kritiserade till och med Vladimir Putins beslut att annektera fyra ukrainska regioner innan militären säkrat regionernas administrativa gränser. De uttryckte även tvivel om huruvida Ryssland har förmåga att någonsin ockupera samtliga fyra territorier, framhåller ISW i sin senaste lägesrapport.

Viktigt genombrott för Ukraina

Födelsedagsveckan fortsatte sedan med att de ukrainska väpnade styrkorna stod för ett av krigets viktigaste genombrott hittills.

För första gången sedan kriget inleddes hade i onsdags Ukrainas soldater lyckats rycka fram även i Luhansk-regionen – en av de regioner som nyligen illegalt annekterats av Putin.

Kallades för "inkompetent"

Det blev inte bättre för den ryska diktatorn när en högt uppsatt ryssinstallerad tjänsteman i Ukraina, Kirill Stremousov, gick mycket hårt åt sin egen regim i Moskva under gårdagen.

– De militära förlusterna får vi skylla på inkompetenta befälhavare. Generalerna och ministrarna i Moskva förstår inte problemen vid fronten, framhöll tjänstemannen på Telegram, som även är chef för en annan annekterad region – Cherson.

Intensifierad kritik mot diktatorn

På senare tid har mer och mer kritik kommit från ryskt håll om hur kriget i Ukraina fortlöper.

– Sådan offentlig och förolämpande kritik av president Vladimir Putins trupper inifrån systemet är extremt sällsynt i det moderna Ryssland, påpekar tv-kanalen Al Jazeera.

Överste general Andrei Kartapolov, chefen för Rysslands dumans försvarskommitté, framhöll på torsdagen att tjänstemän måste "sluta ljuga" om utvecklingen på marken.

–  Folk vet. Vårt folk är inte dumt, framhöll generalen i en intervju med en rysk journalist, enligt CNN.

LÄS MER: Rysk tjänsteman: "Ledningen i Kreml är inkompetent"

LÄS MER: Viktig framgång för Ukraina – skickar kraftigt budskap till Putin

LÄS MER: Uppgifter: Trendskifte i Ryssland – dåliga nyheter för diktatorn

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen