UPPGIFTER: Trendskifte i Ryssland – dåliga nyheter för diktatorn

2022 10 11

Statliga ryska nyhetskanaler och militära bloggare blir allt modigare i sin kritik mot den ryska diktatorn Vladimir Putin.

Kraftig kritik riktas direkt mot Vladimir Putins ledarskap efter en rad svidande nederlag på slagfältet i Ukraina. Det skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, i sin senaste lägesrapport.

Ett trendskifte.

Diktatorns beslutsfattande har tidigare undkommit offentlig kritik från ryska aktörer.

Men nu låter det annorlunda.

Förlusten av Charkiv-området och staden Lyman i kombination med en tumultartad mobilisering i hemlandet har lett till ”dramatiska förändringar i det ryska medielandskapet”, framhåller ISW i sin rapport.

–  Kremlkällor och militära bloggare skyller nederlagen på den ryska militärens misslyckande och oförmåga att ordentligt försörja och förstärka ryska styrkor i norra Donbas, skriver tankesmedjan och tillägger:

– Vissa gäster i hårt styrda statliga tv-program som sändes den 1 oktober kritiserade till och med Vladimir Putins beslut att annektera fyra ukrainska regioner innan militären säkrat regionernas administrativa gränser. De uttryckte även tvivel om huruvida Ryssland har förmåga att någonsin ockupera samtliga fyra territorier.

Döljer inte sin besvikelse

Vidare fastslår ISW att Kremls propagandister inte längre döljer sin besvikelse över genomförandet av den partiella mobiliseringen i Ryssland. En mobilisering som Vladimir Putin beordrade den 21 september.

– De diskuterar ofta den illegala mobiliseringen av vissa män och noterar den utbredda alkoholism bland nyligen mobiliserade styrkor. Några som talade i direktsänd tv har uttryckt oro över att mobiliseringen inte kommer att generera den kraft som krävs för att återta initiativet på slagfältet, med tanke på den dåliga kvaliteten som de ryska reserverna uppvisar.

Enligt tankesmedjan är läget prekärt för Vladimir Putin och hans regim.

– Informationen i rysk media har förändrats kraftigt jämfört med de beskrivningar som Kreml vill se om att allt är under kontroll, skriver ISW och tillägger att situationen hotar diktatorns ställning.

– Oordning i informationen är potentiellt sett till och med farligare för Putin än den var för Sovjetledarna. Det återstår att se hur mycket Putin kommer att tolerera och vad som kommer att hända om och när han försöker stänga ner militärbloggarna och därmed ta bort den kritik, som han för stunden tillåter cirkulera.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen