RYSK TJÄNSTEMAN: ”Ledningen i Kreml är inkompetent”

2022 10 06

En högt uppsatt ryss-installerad tjänsteman i Ukraina gick hårt åt sin egen ledning i Kreml i ett uttalande på torsdagen.

Kirill Stremousov, chef för den annekterade Cherson-regionen, skyllde i en upprörd video på Telegram ledningen i Kreml för de bristfälliga ryska framgångarna i kriget.

– De militära förlusterna får vi skylla på inkompetenta befälhavare, påstod Stremousov.

Han tillade:

– Generalerna och ministrarna i Moskva förstår inte problemen vid fronten.

Stremousov berömde och spred lovord över de ryska soldaterna som kämpade till döden, vilket stod i bjärt kontrast med inkompetensen hos de styrande.

Hjältar som ger sina liv

– Försvarsministeriet består inte bara av ministrar, generaler, korrupta plundrare och andra bristfälliga personer, utan alla de hjältar som gav sina liv för att försvara Ryssland, sa Stremousov, enligt kanalen.

Angreppet kommer just som Ukraina sakta men säkert återtar mark som de har förlorat under det drygt sju månader långa kriget.

På senare tid har mer och mer kritik kommit från ryskt håll mot hur kriget i Ukraina förlöper.

–  Sådan offentlig och förolämpande kritik av president Vladimir Putins trupper inifrån systemet är extremt sällsynt i det moderna Ryssland, påpekar tv-kanalen Al Jazeera.

Högt uppsatta ryska försvarspersoner har kommenterat utspelen.

Måste sluta ljuga

Överste general Andrei Kartapolov, chefen för Rysslands dumans försvarskommitté, framhöll på torsdagen att tjänstemän måste "sluta ljuga" om utvecklingen på marken.

–  Folk vet. Vårt folk är inte dumt, framhöll generalen i en intervju med en rysk journalist, enligt CNN.

Foto: I Shilov

Text: Redaktionen