Putins livvakt avslöjar: Diktatorn är livrädd i badrummet

2023 09 13

Vittnen från Vladimir Putins innersta krets träder nu fram och avslöjar häpnadsväckande information om den ryska diktatorn.

Ett av vittnena är Putins före detta livvakt, Vitalyj Berizjaty.

Han hade en roll som hundförare i samband med personskyddet av diktatorn, och han menar att Putins paranoia är total.

Det rapporterar The Telegraph med hänvisning till en intervju Vitalyj Berzjaty gjort med den fristående ryska tv-stationen TV Rain.

Vågar inte tvätta

Enligt livvakten sträcker sig Putins oro ända in i badrummet.

Han vågar inte ens sköta sin egen tvätt – och attackdykare står för säkerheten utanför presidentens semesterhem.

– Så mycket fruktar han för sitt liv, säger Vitalyj Bezjaty.

Ljög för personalen

Hundföraren uppger att han jobbade vid en av Putins bostäder på Krymhalvön 2014. 

Redan på den tiden ljög den ryska ledaren för sin personal – enligt Bezjaty för att ingen skulle veta vad han sysslade med.

Uppgifterna om Putins paranoia bekräftas även av en annan livvakt till diktatorn, enligt The Telegraph.

Han berättar att Putin kunde iscensätta en konvoj av bilar som körde mot flygplatsen – enbart för att alla andra skulle tro att presidenten hade rest iväg.

Officer har liknande vittnesmål

Liknande vittnesmål delgavs i våras av Glev Karakulov – officer i Vladimir Putins säkerhetsstyrka FSO under 13 års tid.

Intervjun var där och då unik.

Glev Karakulov genomförde över 180 resor tillsammans med diktatorn, och menar att någonting hände med Putin 2009.

– All mat inspekteras och testas av en specialgrupp. På resor följer brandmän och ingenjörer med för att undersöka alla lokaler, sade den tidigare officeren i intervjun som gjordes i ett samarbete mellan bland annat SVT och den Londonbaserade grävredaktionen Dossier Center.

Använder aldrig internet

Det har ofta cirkulerat rykten om att Putin inte använder internet. Diktatorn själv har sagt att han inte äger en smartphone, medan Kremls talesperson Dmitirj Peskov hävdat att Putin surfar på nätet “då och då”.

Enligt Gleb Karakulov använder inte den ryska presidenten internet överhuvudtaget.

– Han får bara information från sin innersta krets, vilket betyder att han lever i ett informationsvakuum, säger avhopparen enligt SVT.

LÄS MER: Unik intervju – före detta officer avslöjar Putins hemligheter

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionne


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen