Professionell fotbollsspelare kan avrättas

2022 12 13

En professionell iransk fotbollsspelare löper risk att bli avrättad i sitt hemland.

Uppgifterna om den 26-åriga försvararen Amir Nasr-Azadani bekräftades av spelarfacket Fifpro under gårdagskvällen.

– Fifpro är chockade och upprörda av rapporterna om att den professionella fotbollsspelaren Amir Nasr-Azadani står inför avrättning i Iran efter att ha kampanjat för kvinnors rättigheter och grundläggande friheter i sitt land, framhåller spelarfacket på Twitter.

Organisationen tillägger:

– Vi står i solidaritet med Amir och kräver att hans straff omedelbart tas bort.

28 regimkritiker riskerar dödstraff

Fotbollsspelaren är en av 28 personer som hamnat på åklagarmyndighetens lista i Iran, varav samtliga dömts eller riskerar att dömas till döden, då de uppges ha varit inblandade i de omfattande regimkritiska demonstrationerna i landet.

Personerna identifierades efter att en andra demonstrant avrättades igår, och människorättsorganisationen Amnesty nu uppmanar det internationella samfundet att sätta press på iranska myndigheter för att upphäva dödsdomarna.

–  Den godtyckliga avrättningen av Majidreza Rahnavard mindre än två veckor efter hans enda domstolsförhandling avslöjar omfattningen av de iranska myndigheternas angrepp på rätten till liv och deras åsidosättande av att ens upprätthålla en fasad av meningsfulla rättsliga förfaranden, framhåller Diana Elthaway, Amnesty Internationals biträdande direktör för Mellanöstern och Nordafrika, till organisationens hemsida.

Hotade landslagsspelare

Amir Nasr-Azadani är inte den första fotbollsspelaren som hamnat i den iranska regimens blickfång. 

Under VM i Qatar fick de iranska herrlandslaget motta hot om fängelse och tortyr om spelarna inte “betedde sig” korrekt inför den avslutande gruppspelsmatchen mot USA, rapporterar CNN.

Detta efter att ha avstått från att sjunga med i nationalsången under premiärmatchen, någonting som inte upprepades under resterande matcher.

– Det ser ut som att de rör på läpparna lite motvilligt. Det är spekulationer, men det är väldigt troligt att man från regeringshåll inte gillade det man såg i första matchen och har lagt påtryckningar på laget att ändra det, sa C Mores expert Siavoush Fallahi.

Spelar i iranska ligan

Enligt tyska Transfermarkt tillhör Nasr-Azadani klubben Iranjavan FC sedan ett år tillbaka.

26-åringen har enligt samma källa hittills spenderat hela sin karriär i den inhemska ligan.

LÄS MER: Chockerande uppgifter från VM

LÄS MER: Kraftig markering från diktaturens landslag

Foto: E. Garcia

Text: Redaktionen