VM: Kraftig markering från diktaturens landslag

2022 11 21

Fotbolls-VM i Qatar pågår för fullt.

I dag var det dags för premiärmatch för Irans fotbollslandslag som ställs mot England i den första av tre gruppspelsmatcher. I sedvanlig ordning spelades ländernas nationalsånger innan avspark.

Vanligtvis sjunger nationernas spelarna med i nationalsången. Men när den iranska hymnen spelades stod hela den iranska startelvan knäpptysta.

Markering mot regimen

Aktionen ses som en markering mot Irans brutala regim, rapporterar Reuters.

Irans islamistregim har agerat våldsamt efter de senaste månadernas demonstrationer i landet.  

Protesterna i Iran startade med Mahsa Jina Aminis död den 16 september i landets huvudstad Teheran. Den 22-åriga kvinnan dog efter att hon gripits av moralpolis på grund av att hon inte bar slöja.

En omfattande protestvåg har följt efter dödsfallet. Den iranska polisen har svarat med våld. Grupper som arbetar för mänskliga rättigheter har uppgett att mer än 400 demonstranter har dödats och drygt 17 000 har gripits av diktaturens säkerhetsstyrkor.

Lagkaptenen kritiserar diktaturen

Det iranska fotbollslandslagets lagkapten Ehsan Hajsafi uttalade sig om situationen i hemlandet inför matchen mot England.

I en intervju med brittiska BBC sa Hajsafi att spelarna stödjer protesterna och invånarna som har dött i kampen mot regimen.

– Vi måste acceptera att förhållandena i vårt land inte är rätt och att vårt folk inte är nöjda, sa lagkaptenen.

Han tillade:

– De (demonstranterna) ska veta att vi är med dem, vi stöttar dem och vi sympatiserar med dem. Vi måste kämpa, vi måste prestera så gott vi kan och göra mål för det modiga folket i Iran.  Jag hoppas att situationen ändras till folkets bästa.

“Extraordinära kommentarer”

BBC:s utrikeskommentator Shaimaa Khalil beskriver lagkaptenens kommentarer som ”extraordinära”.

Det skulle vara ovanligt att en spelare säger något politiskt i en turnering som denna - men att han tycks ställa sig på de iranska demonstranternas sida och att erkänna att människor i Iran är olyckliga är betydelsefullt. Kom ihåg att han gör dessa kommentarer i Qatar, värd för VM och en viktig allierad till Iran, skriver Shaimaa Khalil.         

I skrivande stund leder England med 3–0 mot Iran efter första halvlek.   

Foto: Twitter

Text: Redaktionen