VM: Kraftig markering från diktaturens landslag

2022 11 21

Fotbolls-VM i Qatar pågår för fullt.

I dag var det dags för premiärmatch för Irans fotbollslandslag som ställs mot England i den första av tre gruppspelsmatcher. I sedvanlig ordning spelades ländernas nationalsånger innan avspark.

Vanligtvis sjunger nationernas spelarna med i nationalsången. Men när den iranska hymnen spelades stod hela den iranska startelvan knäpptysta.

Markering mot regimen

Aktionen ses som en markering mot Irans brutala regim, rapporterar Reuters.

Irans islamistregim har agerat våldsamt efter de senaste månadernas demonstrationer i landet.  

Protesterna i Iran startade med Mahsa Jina Aminis död den 16 september i landets huvudstad Teheran. Den 22-åriga kvinnan dog efter att hon gripits av moralpolis på grund av att hon inte bar slöja.

En omfattande protestvåg har följt efter dödsfallet. Den iranska polisen har svarat med våld. Grupper som arbetar för mänskliga rättigheter har uppgett att mer än 400 demonstranter har dödats och drygt 17 000 har gripits av diktaturens säkerhetsstyrkor.

Lagkaptenen kritiserar diktaturen

Det iranska fotbollslandslagets lagkapten Ehsan Hajsafi uttalade sig om situationen i hemlandet inför matchen mot England.

I en intervju med brittiska BBC sa Hajsafi att spelarna stödjer protesterna och invånarna som har dött i kampen mot regimen.

– Vi måste acceptera att förhållandena i vårt land inte är rätt och att vårt folk inte är nöjda, sa lagkaptenen.

Han tillade:

– De (demonstranterna) ska veta att vi är med dem, vi stöttar dem och vi sympatiserar med dem. Vi måste kämpa, vi måste prestera så gott vi kan och göra mål för det modiga folket i Iran.  Jag hoppas att situationen ändras till folkets bästa.

“Extraordinära kommentarer”

BBC:s utrikeskommentator Shaimaa Khalil beskriver lagkaptenens kommentarer som ”extraordinära”.

Det skulle vara ovanligt att en spelare säger något politiskt i en turnering som denna - men att han tycks ställa sig på de iranska demonstranternas sida och att erkänna att människor i Iran är olyckliga är betydelsefullt. Kom ihåg att han gör dessa kommentarer i Qatar, värd för VM och en viktig allierad till Iran, skriver Shaimaa Khalil.         

I skrivande stund leder England med 3–0 mot Iran efter första halvlek.   

Foto: Twitter

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen