VÄRLDEN: Chockerande uppgifter från VM

2022 11 29

Det iranska landslaget vägrade att sjunga med i nationalsången inför premiärmatchen i fotbolls-VM 2022 i Qatar mot England.

Aktionen tolkades som en markering mot Irans brutala regim. 

Irans islamistregim har agerat våldsamt efter de senaste månadernas demonstrationer i landet.  

Protesterna i Iran startade med Mahsa Jina Aminis död den 16 september i landets huvudstad Teheran. Den 22-åriga kvinnan dog efter att hon gripits av moralpolis på grund av att hon inte bar slöja.

Sjöng med

I den andra gruppspelsmatchen mot Wales sjöng de iranska spelarna försiktigt med i nationalsången.

Nu kommer förklaringen.

Den iranska militärorganisationen Islamiska revolutionsgardet (IRGC) uppges ha hotat spelarna med våld, tortyr och fängelse efter matchen mot England, rapporterar CNN med hänvisning till en källa med insyn.

Källan berättar att hoten även riktades mot spelarnas familjer.

– De fick höra att deras familjer skulle utsättas för "våld och tortyr" om de inte sjöng nationalsången eller om de protesterade mot regimen i Teheran.

Flera militärer på plats

Vidare uppger källan, som noga övervakar Irans underrättelsearbete i Qatar, att ett dussintals officerare från IRGC har kallats in till Qatar. Militärerna övervakar de iranska landslagsspelarna.

Spelarna får inte träffa personer som inte tillhör landslaget och får absolut inte ”prata med utlänningar”, uppger CNN.

– Ett stort antal iranska säkerhetsmän samlar in information och övervakar spelarna, säger källan till nyhetskanalen.

Förbundskaptenen har träffat revolutionsgardet

Irans förbundskapten, portugisen Carlos Queiroz, uppges ha haft ett separat möte med IRGC-officerare efter militärorganisationens hot mot spelarna och deras familjer. Under mötet framhävde portugisen att de iranska spelarna bör få protestera under VM om de förhåller sig till fotbollsförbundet Fifas riktlinjer,  uppger källan. 

Hundratals "låtsatssupportrar"

Vidare uppger CNN:s källa att den iranska regimen inte bara skickat militärer till Qatar.

Diktaturen uppges även ha skickat hundratals regimtrogna supportrar till världsmästerskapet.

Under matchen mot Wales tog dessa supportrar plats på läktaren.

– I den senaste matchen mot Wales skickade regimen över hundratals ”skådespelarsupportrar” för att skapa en falsk känsla av stöd och gunst bland fansen. Inför nästa match mot USA planerar regimen att avsevärt öka antalet "fejksupportrar", säger källan till CNN.

Iran ställs mot USA på tisdagskvällen i en direkt avgörande gruppspelsmatch.

Foto: Y. Jinghan

Text: Redaktionen 


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen