Passa på nu – svensk maträtt kan bli ett minne blott
2024 12 23
Tänkte du servera skinka på julafton idag?
Då tillhör du i så fall ett sällskap som krymper i antal för varje år som går.
I den här takten är det klassiska inslaget på julbordet nämligen på väg bort inom en ganska snar framtid.
Det säger Richard Tellström, måltidsdocent på SLU, till Sveriges Radio.
– Julskinkan kan man nog säga är på väg ut.
"Kommer bli utslagen"
Enligt forskaren tycks skinkan leva på lånad tid.
Och den kan bli utkonkurrerad redan före 2030.
– Den kommer bli utslagen inom ett par år om trenden fortsätter, säger Richard Tellström.
Framför allt menar han att det är mackätandet – det vill säga skinkans plats på mackan – som är på väg att gå ur tiden.
Det skulle dock samtidigt kunna göra maträtten mer värdefull “dagen innan”, vilket delvis skulle kunna rädda klassikern.
Tycks överraskande
Att julskinkan är på väg bort framstår vid första anblick som mycket oväntat.
Klassikern har i Livsmedelsföretagens årliga undersökning länge utnämnts till den mest populära av alla inslag på julbordet. I år var inget undantag.
Men trenden är fallande.
År 2013 var det 35 procent som ansåg att skinkan var viktigast. Det här året var motsvarande siffra blott 20 procent.
Köttjätten Scan har märkt att intresset för julskinkan förändrats.
– Jag skulle säga att konsumtionen av julskinka har förändrats över tid i och med att det blir allt lättare att äta julskinka tidigt på säsongen. Stora förändringen kom när skivad julskinka lanserades, vilket gjorde att konsumtionen av julskinka ökade och köpen blev inte lika koncentrerade till strax innan julafton, framhåller Per Dalborg, kategorichef på Scan, till Dagligvarunytt.
Flera gamla favoriter har försvunnit
Att julbordet är i konstant förändring är i sig ingenting nytt.
Traditionella inslag som mumma och lutfisk har i modern tid nästan helt försvunnit från svenska julbord.
– Lutfisken och ålen tappar några procentenheter varje år och kommer kanske långsiktigt att falla bort från julbordet, men de finns fortfarande högt i folks medvetande, sade Daniel Emilson, press- och mediechef på Livsmedelsföretagen, till Aftonbladet förra julen.
LÄS MER: Ica stoppar populärt recept på julgodis
"Inte självklart"
Även grisfötter, dopp i grytan, ål, sylta och kalvtunga hör numera nästan bara till i historieböckerna.
– Maten vi äter förändras i takt med att vi inspireras av nya matkulturer och trender, så även julbordet. Några av julens rätter upplevs idag som daterade, men eftersom vi sätter högt värde vid julens traditioner är det inte självklart att plocka bort eller byta ut dessa rätter, har Leif Grönlund, Matkreatör för ICA Köket, tidigare framhållit.
LÄS MER: Sveriges bästa julmust bekräftad – oväntat besked om klassikern
LÄS MER: Myt sprids om svensk julskinka – många har gått på den
Foto: J. Wellington
Text: Redaktionen