Oro på IVA efter slopade restriktioner – Personal varnar

2022 02 09

Det är för tidigt för att släppa restriktionerna och återgå till en normal vardag.

Det hävdar personal på intensivvårdsavdelning på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, rapporterar Sveriges Radio.

Kunde väntat längre

Framförallt hade personalen gärna sett att regeringen väntat till efter sportlovet med att slopa restriktionerna.

– En liten farhåga tycker jag att det finns. Att vi släpper för tidigt helt och hållet. Lite obehagligt tycker jag ändå att det är, säger Lena Åkesson, undersköterska på SÄS, till SR.

Risk att trycket ökar

Kristin Berg är intensivvårdssjuksköterska på sjukhuset. Hon instämmer med sin kollega och framhäver att restriktionerna kunde varit kvar till efter sportlovet. Nu ser hon en risk för en ökad smittspridning.

– Risken är att covidpatienterna på iva ökar igen eftersom det är många ovaccinerade ute. Även om de ska hålla sig till de här rekommendationerna finns ju risken att de kommer hit till oss, och det är vi inte rustade för, säger hon till SR.

Statistik från WHO

Samtidigt som många länder öppnar upp igen, inklusive Sverige, rapporterar världshälsoorganisationen WHO om svindlande statistik av nya fall och dödsfall orsakade av covid-19, sedan den nya omikronvarianten upptäcktes.

130 miljoner nya fall och 500 000 dödsfall har registrerats i världen sedan den nya varianten började spridas, rapporterar AFP.

Bortom tragisk

– Det är bortom tragisk, säger WHO:s incidentchef Abdirahman Mahamud och kallar dödsiffran för anmärkningsvärd i en tid av effektiva vacciner, rapporterar AFP.

Den totala dödsiffran kan vara högre än vad WHO rapporterat.

Svindlande

Epidemiologen Maria van Kerkhove, som är ansiktet utåt för världshälsoorganisationens  covidrespons, framhäver att antal rapporterade fall av omikron är ”svindlande” och hävdar att dödssiffran troligtvis är högre än de 500 000 dödsfall som registrerats.  

– Vi är fortfarande mitt i pandemin, säger hon till AFP.  

LÄS MER:

STORA GLÄDJEN: Sverige har öppnat upp

Restriktionerna slopas – det här gäller  

Foto: Region Kronoberg

Text: Redaktionen