STORA GLÄDJEN: Sverige har öppnat upp

2022 02 09

Inga munskydd,  fyllda dansgolv och sena kvällar. 

Restriktionerna är hävda och runt om i Sverige firade folk återgången till ett normalt levnadssätt.

Fyllda nattklubbar

Strax efter midnatt öppnade nattklubbar i Sverige upp dörrarna och dansgolven fylldes av lyriska gäster.

I populära skidorten Sälen var köerna långa. En och en halv timme innan öppning började folk köa till nattklubbarna, rapporterar SVT. Stämningen och lättnaden gick nästan att ta på.

– Det har aldrig varit så här. Inte ens på nyårsafton, säger en ordningsvakt till SVT Nyheter.

Öppnade och stängde

I Malmö började köerna fyllas med festsugna personer som väntade in den magiska gränsen, klockan 00.00.

Kulturbolaget i Malmö stängde portarna klockan 23 under tisdagskvällen, enligt krav från dåvarande restriktioner. Gästerna tog sitt pick och pack, lämnade klubben, men merparten av gästerna ställde sig återigen i kön in till nattklubben, som öppnade på nytt efter midnatt, rapporterar Expressen.

Ska gå hett till

Flera av besökarna som strömmade in på dansgolvet i Malmö var personer mellan 18 och 20 år, rapporterar DN. Det är just denna grupp som har längtat efter att få uppleva sin första ”riktiga” utekväll.

– Det ska gå hett till, säger en av besökarna, Daniel Svensson, till DN.

Kulturbranschen andas ut

Det finns inte bara en lättnad hos glädjefyllda nattklubbsbesökare. Att restriktionerna hävs är en stor lättnad för aktörer inom kulturbranschen, som påverkats hårt av restriktionerna. Nu väntar återigen fyllda salonger och konserter.

­– Jag satt i bilen och var tvungen att stanna och fälla en tår. Jag blir så otroligt glad och lättad för alla som haft två fruktansvärt svåra år, både mentalt och ekonomiskt, säger Ida Falk Winland, operasångerska och aktiv i gruppen Öppna Salongerna, till SvD.

Positiv känsla

I oktober 2021 hävdes restriktionerna för att sedan införas igen. Men den här gången är känslan hos många att det inte kommer att bli en återgång till hemarbete, självtester och stängda krogar.

– Nu hoppas vi på mer mys och kärlek till alla, säger Björn Persson, ägare för Kock & Vingruppen i Göteborg, till Expressen.

Foto: A. Julien

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Oväntat bakslag för Aleksandr Lukasjenko

2024 02 25

En belarusisk oppositionspolitiker säger sig ha lyckats med en tung aktion inför valet.

På söndagen kommer den belarusiska befolkningen ta sig till valurnorna i vad bedömare beskriver som ett kontrollerat och odemokratiskt val.

Aleksandr Lukasjenko kommer med största sannolikhet att sitta kvar på sin post, men har fått känna av ett oväntat bakslag i helgen.

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja har nämligen lyckats få ut ett regimkritiskt budskap på 2 000 skärmar i offentliga miljöer i landet.

Det framhåller hon via X, tidigare Twitter.

Före detta anställda

På skärmar runt om i landet menar Tichanovskaja att kritik mot Lukasjenkos regim framhölls.

Detta med hjälp av före detta poliser och säkerhetsanställda som vill motverka regimen.

– Idag visades mitt tal till det belarusiska folket om årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina och Lukasjenkos falska val på 2 000 skärmar i offentliga utrymmen över hela Belarus. Denna aktion organiserades av BELPOL, en koalition av före detta polis- och säkerhetsstyrkor, meddelar Tichanovskaja.

Fortsatt kritik

Oppositionspolitikern fortsätter via sociala medier att kritisera förutsättningarna för dagens val.

– Den belarusiska regimens så kallade val idag misslyckas med att uppfylla demokratiska standarder, de liknar mer en militär operation mot sina egna medborgare, konstitutionen och sunt förnuft. Jag uppmanar folket och det internationella samfundet att kategoriskt förkasta denna bluff.

Fördömande från EU

EU-toppen Josep Borrell har fördömt vad som beskrivs som “den senaste vågen av förtryck” i landet.

Detta i samband med gripanden som skett i anslutning till valet.

– Lukasjenkos regim fortsätter sin bedrövliga taktik av skrämsel och förtryck mot sina kritiker och potentiella politiska motståndare inför "valet" i februari, menar Borrell enligt Financial Times.

“Möts av maskingevär”

Pavel Slukin, skribent för en tankesmedja, beskriver tydligt hur situationen fortgår i landet.

– När belarusier utövar sina politiska eller medborgerliga rättigheter riskerar de att ta emot objudna gäster med maskingevär i sina hem.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen