STORA GLÄDJEN: Sverige har öppnat upp

2022 02 09

Inga munskydd,  fyllda dansgolv och sena kvällar. 

Restriktionerna är hävda och runt om i Sverige firade folk återgången till ett normalt levnadssätt.

Fyllda nattklubbar

Strax efter midnatt öppnade nattklubbar i Sverige upp dörrarna och dansgolven fylldes av lyriska gäster.

I populära skidorten Sälen var köerna långa. En och en halv timme innan öppning började folk köa till nattklubbarna, rapporterar SVT. Stämningen och lättnaden gick nästan att ta på.

– Det har aldrig varit så här. Inte ens på nyårsafton, säger en ordningsvakt till SVT Nyheter.

Öppnade och stängde

I Malmö började köerna fyllas med festsugna personer som väntade in den magiska gränsen, klockan 00.00.

Kulturbolaget i Malmö stängde portarna klockan 23 under tisdagskvällen, enligt krav från dåvarande restriktioner. Gästerna tog sitt pick och pack, lämnade klubben, men merparten av gästerna ställde sig återigen i kön in till nattklubben, som öppnade på nytt efter midnatt, rapporterar Expressen.

Ska gå hett till

Flera av besökarna som strömmade in på dansgolvet i Malmö var personer mellan 18 och 20 år, rapporterar DN. Det är just denna grupp som har längtat efter att få uppleva sin första ”riktiga” utekväll.

– Det ska gå hett till, säger en av besökarna, Daniel Svensson, till DN.

Kulturbranschen andas ut

Det finns inte bara en lättnad hos glädjefyllda nattklubbsbesökare. Att restriktionerna hävs är en stor lättnad för aktörer inom kulturbranschen, som påverkats hårt av restriktionerna. Nu väntar återigen fyllda salonger och konserter.

­– Jag satt i bilen och var tvungen att stanna och fälla en tår. Jag blir så otroligt glad och lättad för alla som haft två fruktansvärt svåra år, både mentalt och ekonomiskt, säger Ida Falk Winland, operasångerska och aktiv i gruppen Öppna Salongerna, till SvD.

Positiv känsla

I oktober 2021 hävdes restriktionerna för att sedan införas igen. Men den här gången är känslan hos många att det inte kommer att bli en återgång till hemarbete, självtester och stängda krogar.

– Nu hoppas vi på mer mys och kärlek till alla, säger Björn Persson, ägare för Kock & Vingruppen i Göteborg, till Expressen.

Foto: A. Julien

Text: Redaktionen