Restriktionerna slopas – det här gäller  

2022 02 08

Efter nästan två år hävs nu coronarestriktionerna. 

Folkhälsomyndigheten har bestämt att alla föreskrifter som införts med stöd av den tillfälliga covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska hävas från och med den 9 februari. 

Får ha öppet efter tolvslaget 

Nattklubbarna har längtat efter beskedet och är mer än redo att ta emot gästerna.  

– Vi tänkte öppna vår nattklubb i natt så fort restriktionerna släpps. Vi har saknat vår publik och vi hoppas att de har saknat oss, så vi tänker att vi kör i gång så fort det är möjligt. Så att vi får återförenas, säger Albin Jansson från Kulturbolaget i Malmö till Expressen. 

Pandemilagen kvarstår  

Den tillfälliga pandemilagen kommer formellt att finnas kvar till minst 1 mars. Efter det ska den prövas i riksdagen igen. Men några kontroller kommer inte längre att genomföras. 

– Vi kommer att fortsätta ge råd och information. Men vi kommer inte att utföra några trängselkontroller, säger Moa Karlsson från länstyrelsen i Stockholm till DN. 

Därför öppnar Sverige upp 

Att Sverige återigen kan öppna upp beror delvis på den ökande vaccinationstäckningen och ett minskat behov av intensivvård. Vid den här tidpunkten förra året låg 234 personer inlagda på intensiven med covid-19, idag är endast 86 personer inlagda. 

Ökad risk för ovaccinerade 

På det stora hela minskar behovet av intensivvård, även för de ovaccinerade. Men risken för allvarlig sjukdom är fortfarande större hos de ovaccinerade. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten ovaccinerade att vara extra försiktiga. 

Minskad provtagning  

Provtagningen kommer inte längre att omfatta den breda allmänheten. Flera regioner har redan börjat avveckla sina provtagningsmottagningar. 

Vad händer den 9 februari? 

  • Tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen tas bort. 
  • Rådet till kollektivtrafik om att behålla turtäthet tas bort. 
  • Rådet om munskydd vid trängsel i kollektivtrafik tas bort. 
  • Rådet till alla enskilda som har möjlighet att arbeta hemma tas bort. 
  • Rådet till föreningar för kultur, idrott och fritid att avstå från att arrangera cuper och läger inomhus upphör. 
  • Rekommendationen om delvis distansundervisning vid utbildning av vuxna tas bort.

Folkhälsomyndigheten betonar

Även efter 9 februari kvarstår följande rekommendationer understryker Folkhälsomyndigheten:

◾Vaccinera dig.

◾Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med sådana symtom som kan vara covid-19.

◾Vuxna personer som inte har vaccinerat sig mot covid-19 rekommenderas att vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Det innebär att dessa personer bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. De ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken för allvarlig sjukdom ökar även i takt med stigande ålder.

Foto: Fabio Alves

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen