Restriktionerna slopas – det här gäller  

2022 02 08

Efter nästan två år hävs nu coronarestriktionerna. 

Folkhälsomyndigheten har bestämt att alla föreskrifter som införts med stöd av den tillfälliga covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska hävas från och med den 9 februari. 

Får ha öppet efter tolvslaget 

Nattklubbarna har längtat efter beskedet och är mer än redo att ta emot gästerna.  

– Vi tänkte öppna vår nattklubb i natt så fort restriktionerna släpps. Vi har saknat vår publik och vi hoppas att de har saknat oss, så vi tänker att vi kör i gång så fort det är möjligt. Så att vi får återförenas, säger Albin Jansson från Kulturbolaget i Malmö till Expressen. 

Pandemilagen kvarstår  

Den tillfälliga pandemilagen kommer formellt att finnas kvar till minst 1 mars. Efter det ska den prövas i riksdagen igen. Men några kontroller kommer inte längre att genomföras. 

– Vi kommer att fortsätta ge råd och information. Men vi kommer inte att utföra några trängselkontroller, säger Moa Karlsson från länstyrelsen i Stockholm till DN. 

Därför öppnar Sverige upp 

Att Sverige återigen kan öppna upp beror delvis på den ökande vaccinationstäckningen och ett minskat behov av intensivvård. Vid den här tidpunkten förra året låg 234 personer inlagda på intensiven med covid-19, idag är endast 86 personer inlagda. 

Ökad risk för ovaccinerade 

På det stora hela minskar behovet av intensivvård, även för de ovaccinerade. Men risken för allvarlig sjukdom är fortfarande större hos de ovaccinerade. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten ovaccinerade att vara extra försiktiga. 

Minskad provtagning  

Provtagningen kommer inte längre att omfatta den breda allmänheten. Flera regioner har redan börjat avveckla sina provtagningsmottagningar. 

Vad händer den 9 februari? 

  • Tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen tas bort. 
  • Rådet till kollektivtrafik om att behålla turtäthet tas bort. 
  • Rådet om munskydd vid trängsel i kollektivtrafik tas bort. 
  • Rådet till alla enskilda som har möjlighet att arbeta hemma tas bort. 
  • Rådet till föreningar för kultur, idrott och fritid att avstå från att arrangera cuper och läger inomhus upphör. 
  • Rekommendationen om delvis distansundervisning vid utbildning av vuxna tas bort.

Folkhälsomyndigheten betonar

Även efter 9 februari kvarstår följande rekommendationer understryker Folkhälsomyndigheten:

◾Vaccinera dig.

◾Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med sådana symtom som kan vara covid-19.

◾Vuxna personer som inte har vaccinerat sig mot covid-19 rekommenderas att vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Det innebär att dessa personer bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. De ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken för allvarlig sjukdom ökar även i takt med stigande ålder.

Foto: Fabio Alves

Text: Redaktionen