NY MÄTNING: Chocksiffra för en partiledare

2023 02 13

Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok startar minst sagt i uppförsbacke.

Åtminstone enligt en purfärsk mätning från Aftonbladet/Demoskop som har mätt samtliga partiledarnas förtroende bland väljarna.

Enbart fyra procent har ganska eller mycket stort förtroende för den nya C-ledaren.

– Den lägsta för en ny partiledare sedan Demoskop inledde sina mätningar på den här punkten för flera decennier sedan, framhåller tidningens politiska kommentator Lena Melin.

Långt efter Annie Lööf

Siffran kan jämföras med företrädaren Annie Lööf – där 37 procent uppgett att man har ganska eller mycket stort förtroende för Centerpartiets förra ledare.

Män och kvinnor är mer eller mindre lika negativa. Värst är siffrorna bland väljare under 30 år – där är motsvarande förtroendesiffra enbart två procent för Demirok.

Hyllad och kritiserad

Muharrem Demirok presenterades som ny C-ledare i början av månaden.

På partistämman både hyllades och kritiserades den nya partiledaren öppet.

– Jag hoppas att medlemmarna kommer kunna se mig för den jag är idag och min politiska gärning. Inte utifrån två misstag jag gjorde när jag var yngre, har Demirok framhållit i ett inlägg på Facebook.

Turer kring SD

Partiledarens första tid har handlat mycket kring huruvida Centerpartiet ska förändra sin position till Sverigedemokraterna.

Tidigare i månaden insinuerade Demirok att man öppnade för samarbete, vilket fick statsminister Ulf Kristersson (M) att bjuda in partiledaren till ett först möte.

– Välkommet från nya Centerledaren att sätta sakpolitik före politiskt spel. Att prata med alla partier borde vara en självklarhet. Sverige har stora problem som behöver lösas. Ju fler som sätter sakfrågorna först desto bättre blir Sverige, kommenterade även Liberalernas partiledare Johan Pehrson på Twitter.

Demirok själv uttalade sig dock kort därefter om att ett samarbete mellan C och SD är “helt uteslutet”.

Hon toppar listan

Högst förtroende i mätningen har Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Hon tappar visserligen något, men ligger fortfarande 19 procentenheter före Ulf Kristersson som är tvåa på listan.

Den högsta klättringen på förtroendelistan står Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar för (4 procentenheter), medan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson noteras för största minskningen (3 procentenheter).

I en nyligen genomförd mätning från SVT/Novus landar Centerpartiet på exakt 5 procent av väljarstödet.

Hela mätningen

Nedan ser du mätningen i sin helhet. Personerna som deltagit i undersökningen har fått svara på frågan "Vilket förtroende har du för följande partiföreträdare?".

Listan avser andelen väljare i procent som har "stort eller mycket stort förtroende" för partiledaren. Inom parantes anges förändringen jämfört med för en månad sedan.

🔴Magdalena Andersson (S)      57          -1
🔵Ulf Kristersson (M)                    38           0
🔵Jimmie Åkesson (SD)                34           -3
🔵Ebba Busch (KD)                         31           -2
🔴Nooshi Dadgostar (V)              26           +4
🔵Johan Pehrson (L)                      19            0
🟢Märta Stenevi (MP)                  16            +2
🟢Per Bolund (MP)                         13            -2
🟢Muharrem Demirok (C)           4             (NY)
 
1 484 intervjuer har genomförts i Demoskops undersökning under perioden 1-7 februari 2023.
 

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen