Demirok uttalar sig återigen om SD – nytt besked

2023 02 03

Igår tycktes det som att Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok öppnade för visst samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag hoppas verkligen att regeringen håller ihop och att vi inte hamnar i en regeringskris i det känsliga läge vi befinner oss i. Och jag kan inte annat än utgå från att vi har en regering och vår statsminister heter Ulf Kristersson, sa Demirok till Expressen.

En annorlunda attityd till regeringsunderlaget än det som företrädaren Annie Lööf praktiserade under sin tid.

Öppningen fick också statsminister Ulf Kristersson (M) att bjuda in den purfärska partiledaren till ett första samtal.

Nytt besked – utesluter samarbete

Men nu uttalar sig Muharrem Demirok på nytt.

Och med ett kraftfullt förtydligande av vad han menade.

– Att närma sig Sverigedemokraterna och ha några enskilda samtal eller förhandlingar med dem är helt uteslutet för mig. Vår linje står fast och är benhårt förankrad i hela vårt parti, säger han till Aftonbladet på fredagskvällen. 

"Leker bara runt"

Partiledaren motiverar sitt ställningstagande ytterligare genom att peka på hur det nuvarande samarbetet mellan regeringen och SD fungerar.

– Tidöavtalet är ett tydligt facit. Tre partier får göra jobbet, medan ett parti bara leker runt, säger Muharrem Demirok till tidningen.

Vill passa på att kritisera

Efter att Ulf Kristersson sträckt ut sin hand tidigare idag kommenterade Demirok inbjudningen via sociala medier.

Även där insinuerade han en mycket kritisk hållning till att statsministern valt att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag dricker gärna kaffe med Ulf Kristersson och blir informerad om Nato-processen. Då kan jag även passa på att framföra vad jag tycker om hans samarbetsparti SD i allmänhet och hur deras agerande försvårar Sveriges Nato-process i synnerhet, framhåller han på Twitter.

Kallar SD för säkerhetsrisk

Muharrem Demirok har nyligen attackerat just SD och pekat ut partiets påstådda koppling till koranbränningen i Stockholm som en säkerhetsrisk.

– Ulf Kristersson måste se sig själv i spegeln och fråga hur hans regeringsunderlag fungerar, sade han till DN för en vecka sedan.

Sverigedemokraterna har förnekat kopplingarna, som gjorts mellan en programledare för partiets tv-kanal, och menar att man därför inte har någon anledning att ta avstånd från mannen i fråga.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen