Demirok uttalar sig återigen om SD – nytt besked

2023 02 03

Igår tycktes det som att Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok öppnade för visst samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag hoppas verkligen att regeringen håller ihop och att vi inte hamnar i en regeringskris i det känsliga läge vi befinner oss i. Och jag kan inte annat än utgå från att vi har en regering och vår statsminister heter Ulf Kristersson, sa Demirok till Expressen.

En annorlunda attityd till regeringsunderlaget än det som företrädaren Annie Lööf praktiserade under sin tid.

Öppningen fick också statsminister Ulf Kristersson (M) att bjuda in den purfärska partiledaren till ett första samtal.

Nytt besked – utesluter samarbete

Men nu uttalar sig Muharrem Demirok på nytt.

Och med ett kraftfullt förtydligande av vad han menade.

– Att närma sig Sverigedemokraterna och ha några enskilda samtal eller förhandlingar med dem är helt uteslutet för mig. Vår linje står fast och är benhårt förankrad i hela vårt parti, säger han till Aftonbladet på fredagskvällen. 

"Leker bara runt"

Partiledaren motiverar sitt ställningstagande ytterligare genom att peka på hur det nuvarande samarbetet mellan regeringen och SD fungerar.

– Tidöavtalet är ett tydligt facit. Tre partier får göra jobbet, medan ett parti bara leker runt, säger Muharrem Demirok till tidningen.

Vill passa på att kritisera

Efter att Ulf Kristersson sträckt ut sin hand tidigare idag kommenterade Demirok inbjudningen via sociala medier.

Även där insinuerade han en mycket kritisk hållning till att statsministern valt att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag dricker gärna kaffe med Ulf Kristersson och blir informerad om Nato-processen. Då kan jag även passa på att framföra vad jag tycker om hans samarbetsparti SD i allmänhet och hur deras agerande försvårar Sveriges Nato-process i synnerhet, framhåller han på Twitter.

Kallar SD för säkerhetsrisk

Muharrem Demirok har nyligen attackerat just SD och pekat ut partiets påstådda koppling till koranbränningen i Stockholm som en säkerhetsrisk.

– Ulf Kristersson måste se sig själv i spegeln och fråga hur hans regeringsunderlag fungerar, sade han till DN för en vecka sedan.

Sverigedemokraterna har förnekat kopplingarna, som gjorts mellan en programledare för partiets tv-kanal, och menar att man därför inte har någon anledning att ta avstånd från mannen i fråga.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 19

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Oväntat besked om Sveriges valuta – direkt från Swedbank

2024 04 19

Riksbanken har vid upprepade tillfällen betonat att en svagare kronkurs riskerar att leda till att inflationen återigen tickar uppåt, vilket i sin tur kan påverka kommande räntesänkningar.

– Vi ser att den amerikanska ekonomin fortsätter att överraska på uppsidan och att det kan påverka inflationsnedgången även i Sverige.

– I den miljön blir en liten valuta som kronan extra sårbar och en svagare växelkurs är en klar risk uppåt för den svenska inflationen, sa vice riksbankschef Aino Bunge när hon under torsdagen talade om det ekonomiska läget hos Handelsbanken i Stockholm.

Swedbank: Kan behöva försvagas

Storbanken Swedbank är dock inte orolig, trots Riksbankens många varningar.

Banken ser inte en svagare krona som någon risk mot kommande räntesänkningar.

I sitt senaste marknadsbrev konstaterar Swedbank att kronan  förvisso har försvagats kontinuerligt sedan årsskiftet, men att andra, "prispressande krafter tycks dominera växelkursgenomslaget på inflationen".  Banken nämner exempelvis låga energipriser, fraktrater och svag efterfrågan.

– Vi bedömer att dessa krafter fortsätter att dämpa inflationen framöver, framhåller Swedbank enligt Di.

Storbanken anser till och med att en svagare krona kan vara viktigt och nödvändigt i framtiden.

– En svagare krona kan rentav bli nödvändig för att nå upp till inflationsmålet på sikt. Enligt våra beräkningar skulle EURSEK på ca 11,85 ge i genomsnitt 2 procent KPIF-inflation till december 2025, skriver Swedbank enligt tidningen.  

”Återhämtningen är i sikte”

På fredagsförmiddagen handlas en euro för 11,67 kronor. Enligt Swedbanks prognos kan alltså kronan behöva försvagas ytterligare om inflationsmålet ska uppnås i framtiden.

Banken förutspår dock att kronan kommer att stärkas den kommande tiden.

–  Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa. Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson i ett uttalande.

Foto: Riksbanken resp Swedbank

Text: Redaktionen