Konkret steg mot helt nytt samarbete

2023 02 03

Centerpartiet har svängt i möjligheten att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det meddelade den nya C-ledaren Muharrem Demirok under gårdagen.

Partiledaren menar att han gärna samarbetar med allianspartierna, likt han gjort i Linköping, även om det innebär att han får SD med sig på köpet.

– Sverigedemokraterna är en del av regeringsunderlaget och är med och påverkar och förhandlar i princip allting som kommer från regeringen, sade han till Expressen igår.

Konkret steg mot helt nytt samarbete

Öppningen har nu fått statsminister Ulf Kristersson (M) att agera.

En inbjudan ska ha skickats från Kristersson till den nya partiledaren om ett första samarbetsmöte – som i sin tur ska ha tackat ja, uppger Expressen.

Det skulle innebär att Centerpartiet tar ett konkret steg från den linje förre partiledare Annie Lööf höll om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Med andra ord ett helt nytt samarbetsunderlag i Sveriges riksdag.

Bekräftar inbjudan

Statsministern bekräftar att han tagit kontakt med Demirok.

Jag har bjudit in Muharrem Demirok till ett möte på tu man hand. Framför allt för att informera honom om hela Nato-processen i och med det allvarliga säkerhetsläge vi befinner oss i, men också för att det är bra och viktigt att lära känna varandra, säger han till tidningen.

Johan Pehrson välkomnar

Ulf Kristersson säger vidare att han uppskattar Demiroks uttalande om breda överenskommelser i ödesfrågor och att vilja delta i arbetet med energikrisen.

Tidningen skriver också att Moderaterna skulle se ett stort symbolvärde i att få med sig Centerpartiet i flera frågor – trots att Tidsöavtalspartierna egentligen redan har majoritet.

– Välkommet från nya Centerledaren att sätta sakpolitik före politiskt spel. Att prata med alla partier borde vara en självklarhet. Sverige har stora problem som behöver lösas. Ju fler som sätter sakfrågorna först desto bättre blir Sverige, kommenterar Liberalernas partiledare Johan Pehrson beskedet på Twitter.

Demirok: "Dricker gärna kaffe"

Senare under fredagen kommenterade Muharrem Demirok statsministerns inbjudan.

– Jag dricker gärna kaffe med Ulf Kristersson och blir informerad om Nato-processen. Då kan jag även passa på att framföra vad jag tycker om hans samarbetsparti SD i allmänhet och hur deras agerande försvårar Sveriges Nato-process i synnerhet, framhåller han på Twitter.

Hyllad och kritiserad

Muharrem Demirok valdes formellt till Centerpartiets nya partiledare i Helsingborg igår eftermiddag.

– Tack. Det är svårt att finna ord en dag som den här. Det känns fantastiskt att stå här framför er. Jag vill säga tack från djupet av mitt hjärta, sade Muharrem Demirok efter utnämningen.

En majoritet uttryckte sitt stöd för Demirok, även om det på stämman också lyftes kritiska röster.

– Väljer vi dig Muharrem Demirok så tror jag att tiden rinner ut för Centern, sa Bo Hagström, ordförande för Centerpartiet Gullspång, enligt Aftonbladet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen