Konkret steg mot helt nytt samarbete

2023 02 03

Centerpartiet har svängt i möjligheten att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det meddelade den nya C-ledaren Muharrem Demirok under gårdagen.

Partiledaren menar att han gärna samarbetar med allianspartierna, likt han gjort i Linköping, även om det innebär att han får SD med sig på köpet.

– Sverigedemokraterna är en del av regeringsunderlaget och är med och påverkar och förhandlar i princip allting som kommer från regeringen, sade han till Expressen igår.

Konkret steg mot helt nytt samarbete

Öppningen har nu fått statsminister Ulf Kristersson (M) att agera.

En inbjudan ska ha skickats från Kristersson till den nya partiledaren om ett första samarbetsmöte – som i sin tur ska ha tackat ja, uppger Expressen.

Det skulle innebär att Centerpartiet tar ett konkret steg från den linje förre partiledare Annie Lööf höll om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Med andra ord ett helt nytt samarbetsunderlag i Sveriges riksdag.

Bekräftar inbjudan

Statsministern bekräftar att han tagit kontakt med Demirok.

Jag har bjudit in Muharrem Demirok till ett möte på tu man hand. Framför allt för att informera honom om hela Nato-processen i och med det allvarliga säkerhetsläge vi befinner oss i, men också för att det är bra och viktigt att lära känna varandra, säger han till tidningen.

Johan Pehrson välkomnar

Ulf Kristersson säger vidare att han uppskattar Demiroks uttalande om breda överenskommelser i ödesfrågor och att vilja delta i arbetet med energikrisen.

Tidningen skriver också att Moderaterna skulle se ett stort symbolvärde i att få med sig Centerpartiet i flera frågor – trots att Tidsöavtalspartierna egentligen redan har majoritet.

– Välkommet från nya Centerledaren att sätta sakpolitik före politiskt spel. Att prata med alla partier borde vara en självklarhet. Sverige har stora problem som behöver lösas. Ju fler som sätter sakfrågorna först desto bättre blir Sverige, kommenterar Liberalernas partiledare Johan Pehrson beskedet på Twitter.

Demirok: "Dricker gärna kaffe"

Senare under fredagen kommenterade Muharrem Demirok statsministerns inbjudan.

– Jag dricker gärna kaffe med Ulf Kristersson och blir informerad om Nato-processen. Då kan jag även passa på att framföra vad jag tycker om hans samarbetsparti SD i allmänhet och hur deras agerande försvårar Sveriges Nato-process i synnerhet, framhåller han på Twitter.

Hyllad och kritiserad

Muharrem Demirok valdes formellt till Centerpartiets nya partiledare i Helsingborg igår eftermiddag.

– Tack. Det är svårt att finna ord en dag som den här. Det känns fantastiskt att stå här framför er. Jag vill säga tack från djupet av mitt hjärta, sade Muharrem Demirok efter utnämningen.

En majoritet uttryckte sitt stöd för Demirok, även om det på stämman också lyftes kritiska röster.

– Väljer vi dig Muharrem Demirok så tror jag att tiden rinner ut för Centern, sa Bo Hagström, ordförande för Centerpartiet Gullspång, enligt Aftonbladet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen