JUST NU: Pekar ut SD som säkerhetsrisk för Sverige

2023 01 28

Sverigedemokraterna anklagas nu för att medvetet sätta Sveriges säkerhet på spel.

Centerns partiledarkandidat Muharrem Demirok går till skarpt angrepp mot regeringens samarbetsparti.

En del av regeringsunderlaget

Muharrem Demirok uppger till DN att statsminister Ulf Kristersson bör se sig själv i spegeln och fråga sig hur M-KD-L-SD-regeringsunderlaget fungerar.

Tidningen rapporterar att Centern är väldigt kritiskt emot att det finns kopplingar mellan koranbränningen och Sverigedemokraterna i form av att en programledare i SD:s webb-TV-kanal medverkat i förberedelserna till Rasmus Paludans agerande i Sverige.

– Vi har en del av regeringsunderlaget som medvetet sätter Sveriges säkerhet på spel, säger Muharrem Demirok (C) till DN.

Hotar Sveriges frihet

Centerprofilen anser att situationen med SD och dess TV-kanal är ”läskig”.

– Ryssland hotar inte bara Sveriges utan hela Europas frihet. Och när man medvetet går in och försöker sabotera den processen, då sätter man Sverige i en väldigt knepig sits, säger Demirok med syfte på Natoansökan.

Muharrem Demirok som nominerats till ny partiledare av Centerns valberedning anser att Ryssland gynnas av att SD finns med i diskussioner kring ett aktivt sabotage mot Natoansökan.

I brittisk media

I dag går även en av Europas större dagstidningar, brittiska The Guardian, ut med en artikel om Sverigedemokraterna och koranbränningen.

The Guardian skriver att en tidigare Kreml-kopplad ytterhöger-journalist finansierat koranbränningen.

Journalisten pekas även ut som regelbunden medverkande i SD:s medier och Guardians rubrik är ”Koranbränningen i Stockholm finansierad av journalist med Kreml-koppling”.

Kreml är platsen för den ryska diktatorn Vladimir Putins officiella residens.

SD förnekar

Sverigedemokraterna förnekar kopplingar till den utpekade SD-TV-kanalens profil och uppger att man därför inte har anledning att ta avstånd från mannen i fråga.

Koranbränningen har lett till att Sveriges Natoansökan har drabbats av stora problem och Turkiet har uttalat sig negativt till att godkänna Sverige som ny Natomedlem.

Sveriges regering varnar för inhemska och utländska krafter som vill motverka Natoprocessen.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen