NORDEN: Finlands armé utmanas på vansinnig duell

2023 04 19

Den finska försvarsmakten utmanas på slagfältet för att visa vad den går för.

Bakom utmaningen står chefen för den ökända Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

Det anmärkningsvärda förslaget sker efter att den ryskspråkiga redaktionen på en annan finsk tidning, Helsingin Sanomat, bett Prigozjin om att uppskatta det finska försvarets styrka.

– För att kunna utvärdera den finska armén – teknisk utrustning och stridsförmåga – måste vi känna på den med händerna, uttrycker Wagnerledaren på Telegram via sin presstjänst.

Strida till döds

Därefter uppmanar chefen för den ryska extremgruppen att redaktionen borde föra vidare duellförslaget till beslutsfattarna i landet.

På en väl utvald plats skulle sedan 1 000 soldater göra upp.

500 från Finland och 500 från Wagners armé.

– Vi strider om något objekt tills någon av parterna får kontroll över det, med den enda överenskommelsen att vi kämpar till döds, framhåller Jevgenij Prigozjin vidare.

Erkänt fruktansvärda krigsbrott

Wagnergruppen är från början en extremistisk grupp från Ryssland som förser ryska regimen, och ett par andra länder i världen, med så kallade legosoldater.

Vid återkommande tillfällen har gruppen främst gjort sig ökänd för grova och hänsynslösa brott mot mänskligheten i samband med striderna i Ukraina.

Senast i raden erkände två ryska soldater, som båda uppgett att de stridit för just Wagnergruppen, att man skjutit ihjäl en flicka i femårsåldern.

Det var ett ledningsbeslut. Jag fick inte släppa igenom någon levande. Min order var att döda alla som kom i min väg, uppgav den ena mannen till människorättsorganisationen Gulagu.net.

Samma order ska ha skickats ut till samtliga Wagnersoldater i närheten av de östra städerna Soledar och Bachmut.

"Putins kock"

Jevgenij Prigozjin har ibland kallats för “Putins kock” på grund av sin nära relation till den ryska diktatorn.

Det har däremot varit långt ifrån frid och fröjd mellan de två ledarna.

I februari anklagades Kreml för förräderi av just Wagnergruppens ledare. Detta efter att han ansett att Ryssland medvetet inte försett den paramilitära gruppen med nödvändig ammunition.

– De som förstör våra möjligheter att vinna arbetar direkt för fienden, uttryckte Prigozjin.

Uppgifter: Planerar hämnd

Det har även förekommit uppgifter om att Kreml planerar att hämnas på Jevgenij Progizjin och Wagnergruppen.

– Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu kommer sannolikt att ta tillfället i akt att medvetet låta såväl eliten som tillfångatagna Wagnerstyrkor i Bakhmut dödas i ett försök att försvaga Prigozjin och sätta käppar i hjulet för hans inflytande i Kreml, uppgav tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, i mars.

Foto: Finska Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Godislarm i svenska matbutiker – halva befolkningen påverkad

2024 07 19

Nästan hälften av svenska folket är föremål för ett större godislarm i landet.

Omkring 40 procent av befolkningen har svårt för att säga nej till godis och snacks när de stiger in i Sveriges matbutiker.

Det visar en ny undersökning från Cancerfonden, rapporterar Vetenskapsradion, som nu slår larm om förekomsten.

Lika många är det som inte kan behärska sig när det är extrapris. Särskilt påverkade blir folk av utomhusreklam, som pekas ut som en av de värsta bovarna.

Att det ofta är söta och fettrika livsmedel som syns på dessa är ingen tillfällighet, menar marknadsföringsforskaren Erik Modig från Handelshögskolan i Stockholm.

– Vi ska tänka ”Åh, choklad det är ju gott, det ska jag unna mig”. Efter reklambudskapet är det sällan långt till en affär eller kiosk. Vi människor är betydligt mer mottagliga för reklam för sådant vi ser som belöningar. Därför ser vi inte utomhusreklam för grönsaker och havregryn, säger Erik Modig i ett pressmeddelande.

Stor riskfaktor för tidig död

Vad vi äter, och vad vi inte äter, har pekats ut som den näst högsta riskfaktorn att dö i förtid.

– Våra matvanor rankas idag som en av de största riskfaktorerna för ohälsa och tidig död i befolkningen i Sverige, framhåller Livsmedelsverket.

– De största riskerna i matvanorna är att vi äter för lite fullkorn, för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket salt.

Även socker och mättat fett pekas ut som riskfylld mat.

Kritiserar mängdrabatter

Enligt Cancerfonden är omgivningens påtryckningar, bland annat i sociala medier, en stor del av problemet.

Samma sak gäller de vanligt förekommande mängdrabatterna av typen “ta tre betala för två”.

Produkter som erbjuds med mängdrabatt ofta är skräpprodukter, det vill säga att de är ohälsosamma eller håller sämre kvalitet. Man kan säga att om det finns en hög marginal på en vara, är den ofta sämre för hälsan, säger Erik Modig.

Inte aktuellt med sockerskatt

Trots den alarmerande siffran från Cancerfonden anser majoriteten i samma undersökning att det främsta ansvaret ligger på individen själv – men också industrin. De flesta anser även att mataffärer och politiker bör göra mer för att uppmuntra mer hälsosamma matvanor.

Förra året aktualiserades frågan om sockerskatt i Sverige efter att ett uttalande från Livsmedelsverket missuppfattats i medierna.

Regeringen och myndigheten förnekade senare att ett sådant förslag fanns på bordet.

– Däremot har Livsmedelsverket gjort en kunskapsgenomgång om effekterna av olika styrmedel för att främja en hälsosam livsmedelskonsumtion. Allt sker inom ramen för ett pågående regeringsuppdrag om salt och socker.

Foto: Cloetta Sverige

Text: Redaktionen


Så fort kan man köra – innan fartkameran tar bild

2024 07 19

Varje år hanterar polisen drygt 300 000 ärenden där bilister fångats på bild av fartkameror.

Det är dock enbart en relativt liten del som faktiskt bötfälls.

År 2021 var det 100 000 som fick en bot hemskickad och förra året var det ännu färre – blott 80 000 personer.

Resursbrist är den stora förklaringen, enligt polisen.

– Det behövs mer personal, säger Björn Thunblad, som är samordnare för trafik i region öst, till SVT Nyheter.

Här går gränsen

Nu under sommarsemestern är det högsäsong på vägarna och högt tryck i trafiken. Då ökar också risken för olyckor.

Parallellt har frågan om hur väl fartkameror egentligen fungerar aktualiserats, senast av onlinemagasinet Carup.

Och det finns en “magisk” gräns för när kamerorna faktiskt blixtrar till. Det sker sex kilometer i timmen över hastighetensgränsen och på 14 meters avstånd, uppger Sveriges största biltidning Vi Bilägare.

Men det förutsätter att de ens är påslagna, vilket inte alltid är fallet – och inte heller ändamålet.

Bara det faktum att kamerorna finns gör nämligen att folk saktar ned.

– Syftet är inte att bötfälla så mycket folk som möjligt utan att sänka medelhastigheten och det vet vi att de gör, säger Björn Thunblad.

LÄS MER: Trafikpolis reder ut – det här är förbjudet att göra i bilen

Kan få ny funktion

I vintras öppnade regeringen för att börja använda fartkameror för livebevakning i syfte att kunna följa misstänkta kriminella på vägarna.

Nyligen kom också bekräftelsen. I juni meddelade regeringen att kameraövervakning i trafiken sätts in från och med 1 januari 2025.

Kamerabevakning är ett viktigt verktyg i brottsbekämpningen. Både för att kunna förebygga och förhindra brott, men också för att hitta, gripa och lagföra skyldiga. För medborgarnas trygghet är det angeläget att polisen har tillgång till effektiva verktyg, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid tillfället.

Ökat rejält senaste 20 åren

Det finns drygt 2 500 fartkameror runtom i Sverige. Det är en rejäl ökning – år 2006 fanns det blott 644 stycken.

Enligt Trafikverket räddas 20 liv och 70 personer från att bli allvarligt skadade varje år tack vare att kamerorna placerats ut.

– Mätningar visar att det fungerar väl, trafikanterna väljer att sänka hastigheten när man kör på en väg med trafiksäkerhetskameror, framhåller myndigheten.

Foto: Trafikverket

Text: Redaktionen