NORDEN: Finlands armé utmanas på vansinnig duell

2023 04 19

Den finska försvarsmakten utmanas på slagfältet för att visa vad den går för.

Bakom utmaningen står chefen för den ökända Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

Det anmärkningsvärda förslaget sker efter att den ryskspråkiga redaktionen på en annan finsk tidning, Helsingin Sanomat, bett Prigozjin om att uppskatta det finska försvarets styrka.

– För att kunna utvärdera den finska armén – teknisk utrustning och stridsförmåga – måste vi känna på den med händerna, uttrycker Wagnerledaren på Telegram via sin presstjänst.

Strida till döds

Därefter uppmanar chefen för den ryska extremgruppen att redaktionen borde föra vidare duellförslaget till beslutsfattarna i landet.

På en väl utvald plats skulle sedan 1 000 soldater göra upp.

500 från Finland och 500 från Wagners armé.

– Vi strider om något objekt tills någon av parterna får kontroll över det, med den enda överenskommelsen att vi kämpar till döds, framhåller Jevgenij Prigozjin vidare.

Erkänt fruktansvärda krigsbrott

Wagnergruppen är från början en extremistisk grupp från Ryssland som förser ryska regimen, och ett par andra länder i världen, med så kallade legosoldater.

Vid återkommande tillfällen har gruppen främst gjort sig ökänd för grova och hänsynslösa brott mot mänskligheten i samband med striderna i Ukraina.

Senast i raden erkände två ryska soldater, som båda uppgett att de stridit för just Wagnergruppen, att man skjutit ihjäl en flicka i femårsåldern.

Det var ett ledningsbeslut. Jag fick inte släppa igenom någon levande. Min order var att döda alla som kom i min väg, uppgav den ena mannen till människorättsorganisationen Gulagu.net.

Samma order ska ha skickats ut till samtliga Wagnersoldater i närheten av de östra städerna Soledar och Bachmut.

"Putins kock"

Jevgenij Prigozjin har ibland kallats för “Putins kock” på grund av sin nära relation till den ryska diktatorn.

Det har däremot varit långt ifrån frid och fröjd mellan de två ledarna.

I februari anklagades Kreml för förräderi av just Wagnergruppens ledare. Detta efter att han ansett att Ryssland medvetet inte försett den paramilitära gruppen med nödvändig ammunition.

– De som förstör våra möjligheter att vinna arbetar direkt för fienden, uttryckte Prigozjin.

Uppgifter: Planerar hämnd

Det har även förekommit uppgifter om att Kreml planerar att hämnas på Jevgenij Progizjin och Wagnergruppen.

– Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu kommer sannolikt att ta tillfället i akt att medvetet låta såväl eliten som tillfångatagna Wagnerstyrkor i Bakhmut dödas i ett försök att försvaga Prigozjin och sätta käppar i hjulet för hans inflytande i Kreml, uppgav tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, i mars.

Foto: Finska Försvarsmakten

Text: Redaktionen