Myt i köket motbevisad – ringer i varningsklockan
2023 05 18
En professor går nu ut med en köksvarning till svenska folket.
Samtidigt slår hon hål på en gammal seglivad myt.
Nämligen den om att skärbrädor i trä skulle vara “självrengörande”.
– Det är en ganska stor risk att det fastnar farliga bakterier i sprickorna, säger Marie-Louise Danielsson-Tham till TV4.
Hon är professor i livsmedelshygien och har noga granskat vilken typ av skärbräda som är bäst att använda.
Solklar uppmaning
Uppmaningen från Marie-Louise Danielsson-Tham är solklar.
En skärbräda i plast är att föredra framför en i trä. Det kan dessutom vara klokt att ha varianter i olika färger, beroende på om man exempelvis skär kött eller grönsaker.
Dessutom bör den bytas två eller tre gånger om året.
Varnar för trend
Professorn varnar även för den nya trenden med dyra och specialdesignade skärbrädor – som ofta är av trä.
Nackdelarna med dessa är bland annat att de inte går att diska i maskin, och det är svårt att komma åt sprickorna i träet.
– Varje enskild bakterie fastnar, lyder varningen från Marie-Louise Danielsson-Tham.
Kryllar av bakterier
I köket kryllar det av bakterier som inte går att se med blotta ögat.
Charles Gerba, mikrobiolog på University of Arizona, har spenderat decennier med att studera hur illa det egentligen är.
Han menar att det generellt finns större anledning att oroa sig över bakteriespridningen i köket än i badrummet.
Bland annat pekar forskaren på behovet av att städa kylskåpets botten.
– Allt droppar ned där. Så allt som förvaras på botten i kylen har så mycket större sannolikhet att bli förorenat. Och det är det första stället som kommer att drabbas av mögel, säger Charles Gerba till hälsosajten Prevention.com.
Delar svenska forskarens bild
Mikrobiologen har, i likhet med Marie-Louise Danielsson-Tham, även tittat extra noga på skärbrädor.
Och han delar bilden av att dessa bör ägnas stor uppmärksamhet.
– Skärbrädor skulle stå högt min lista.
Charles Gerba delar ytterligare en rekommendation med den svenska forskaren.
– Du bör också komma ihåg att ha öronmärkta skärbrädor för grönsaker och andra för kött.
LÄS MER: Ikea-aktör uppmanar: Flytta din mikrovågsugn
LÄS MER: Fyra maträtter du aldrig ska värma i mikron
LÄS MER: Fyra saker som går att äta – trots att de möglat
Foto: K. Smith
Text: Redaktionen