Fyra maträtter du aldrig ska värma i mikron

2023 05 02

Det är frestande att använda mikrovågsugnen för att värma matrester som blivit över.

Men det finns vissa former av mat som absolut inte bör värmas upp genom sådana metoder.

En del kan till och med orsaka så pass allvarliga konsekvenser som matförgiftning och ökad risk för cancer om du värmer dem i mikron.

Larm på sociala medier

Dilemmat kring vad man bör och inte bör värma upp dagen efter har den senaste tiden aktualiserats på nytt.

Anledningen är att ett flertal användare på sociala mediejätten Tiktok larmat om att man drabbats av allvarlig matförgiftning efter att ha ätit ris som återvärmts i mikron.

Många gör just detta flera gånger i veckan, men faktum är att det bör undvikas.

Det menar livsmedelsexperten och dietisten Kim Lindsay.

Kokt ris har nämligen en sporbildande bakterie som vanligtvis finns i jord och grönsaker och kan orsaka diarré, kräkningar och magkramper.

– Ris utgör en stor risk. Dessa sporer är värmebeständiga, så även när du värmer upp dem kan de fortfarande orsaka skadliga patogener, säger Kim Lindsay till Daily Mail.

Spenat och ägg

Även spenat ska undvikas att värmas på nytt i mikron. 

Gröna bladgrönsaker innehåller nämligen nitrater, som när de värms upp kan brytas ned till andra ämnen som i värsta fall kan vara cancerframkallande.

Ägg är också i farozonen om de utsätts för värme under längre perioder, då de kan bära på bakterien salmonella. Och här bör man i allra högsta grad vara försiktig med mikrovågsugnen.

– Det svåra med mikrovågsugnen är att den kan vara lite ojämn när du värmer upp något. Ibland är det varmt på kanterna och kallt i mitten eller vice versa, säger Kim Lindsay.

Även potatis utsatt

Potatis är ytterligare ett exempel som inte bör exponeras för värme efter att det serverats.

Likheterna med ris är flera. Problemet är alltså inte maten – utan bakterierna som får förutsättningar att angripa konsumenten.

Särskilt utsatt är potatismos eftersom det ofta innehåller mjölk, smör och grädde.

Överraskningen: fritt fram för fisk

Däremot är det – till skillnad från vad många tror – fritt fram att värma fisk i mikron. Trots att fiskrester har ett rykte om sig att avge en obehaglig lukt i köket när den värms upp.

– Fisk är helt säkert att värma, försäkrar livsmedelsexperten.

Även mjölk och kyckling får grönt ljus. 

– Den kommer dock sannolikt att ha en bättre konsistens och smak om den värms på spisen eller i ugnen, men kyckling är fortfarande säkert att värma upp i mikrovågsugnen, framhåller den brittiska tidningen.

LÄS MER: Ikea-aktör uppmanar: Flytta din mikrovågsugn

LÄS MER: Fyra saker som går att äta – trots att de möglat

Foto: J. Briscoe

Text: Redaktionen