Fyra saker som går att äta – trots att de möglat

2023 05 01

Över en miljon ton matavfall slängs varje år i Sverige.

Det är på tok för mycket, anser myndigheterna.

Och det är hushållen som står för den största delen – men ljusglimten är att trenden pekar på att mängden åtminstone minskar.

Det är ett enormt slöseri av jordens resurser. Du har dessutom betalat för maten, så du kastar också pengar när du kastar mat, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, till SVT.

Matpriserna bakgrunden

I takt med att matpriserna skjutit i höjden under det senaste året kan det också antas att konsumenter vill få så mycket mat för sina pengar som det går att få.

En familj i Tyresö har till exempel berättat att man sparar flera tusenlappar om året på att inte slänga mat.

– Det är tråkigt att det är de höga matpriserna som är anledningen till att konsumenterna tar hand om maten bättre, men det är bra att matsvinnet minskar. Jag hoppas verkligen att vi tar med oss beteendet framåt, säger Karin Fritz.

Möglig mat som går att äta

Den stora frågan är dock hur mycket man ska lita på bäst före-datumet – eller hur man ska göra med mat som visar synliga och kanske till och med oaptitliga tecken på att bli för gammal.

Till exempel mögel.

Men det finns dock vissa saker du fortfarande kan äta, trots att de börjat mögla. 

Hårdostar

Det gäller bland annat flera former av ostar – i synnerhet cheddar och parmesan eftersom de inte avger de fuktiga förhållanden som mögel behöver för att spridas.

– Om du hittar mögelkolonier på hårdost som är mindre än fem millimeter, skär av minst tio millimeter från alla sidor innan du äter, säger mögelforskaren Patrick Hickey till BBC.

Rekommendationen gäller dock inte för mjukost eller ost som kan smulas.

Sylt och marmelad

Två andra exempel är sylt och marmelad.

Enligt livsmedelssäkerhetsexperten Sylvia Anderson går det utmärkt att avlägsna mögel och äta det som finns under, skriver Insider.

– Det finns väldigt mycket socker, säger experten och framhåller att ämnet fungerar som ett konserveringsmedel.

Samma sak gäller dock inte för exempelvis yoghurt eller pastasåser.

Fasta frukter och grönsaker

Även fasta frukter och grönsaker med mindre fläckar av pälsliknande mögel, som du till exempel ofta kan se på jordgubbar efter en viss tid, kan ofta räddas. 

Tänk dock på att inte skära rakt genom möglet på grund av risken för korskontaminering.

Undvik även frukt som blivit slemmig, då detta är ett tecken på en bakterienärvaro som kan orsaka matförgiftning eller magsmärtor.

Foto: N. Hughes

Tex: Redaktionen