Myndighet varnar: Klassisk svensk mat är hotad

2024 08 31

Klassisk svensk mat, däribland vanlig kokt potatis, kan vara på väg bort, enligt Jordbruksverket.

Svenska folkets matvanor befinner sig i en förändringsfas, enligt flera experter.

Det innebär att flera klassiska svenska maträtter och livsmedel kan vara hotade.

Ett exempel är vanlig kokt potatis, rapporterar SR.

För stressade för att koka potatis

Enligt Jordbruksverket tillhör kokt potatis en typ av mat som vi svenskar konsumerar i allt mindre utsträckningen.

– Det går ju upp och ner för den, och tyvärr ganska mycket ner, som det ser ut nu, säger Eva Sundberg, som jobbar med måltidsfrågor på Jordbruksverket, till radiokanalen.

En anledning tros vara att den moderna svensken är lite för stressad för att koka potatis.

– Vi har mer bråttom. Vi lägger inte lika mycket tid på varken att laga maten eller att äta maten som vi gjorde för, säg 30 år sedan, säger Eva Sundberg.

Men det är inte bara potatisen som är hotad. Våra matvanor tenderar att förändras över tid.

Skolköken har ett ansvar

Enligt Jordbruksverkets expert behöver skolköken bli bättre på att servera klassiska rätter på ett tilltalande sätt, så att yngre generationer blir intresserade av dem.

– Som att paketera det på ett sätt som gör att man blir nyfiken och att barnen kan tänka sig att våga smaka. Tacoform eller, liksom lite nya innovationer i serveringssättet kan ju vara ett sätt att hålla kvar de här livsmedlen, säger hon till radiokanalen.

Förutom potatis anses bland annat inälvsmat bli allt mindre populärt bland svenskar.

Maträtter brukar ha en cykel på cirka 30 år innan de ersätts av andra rätter.

Mathistoriker har bland annat nämnt raggmunk som en klassisk maträtt som kan vara på väg att försvinna.

Husmanskost på väg bort

Generationsskillnaderna är numera väldigt stora när det gäller matvanor, och flera klassiska rätter inom den svenska husmanskosten riskerar att försvinna i framtiden.

– Det som vi kallar för husmanskosträtter, det är pannbiff, raggmunk, ärtsoppa, den typen av maträtter är förmodligen borta, har mathistorikern Richard Tellström sagt, som MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat.

Samtidigt har undersökningar visat att den yngre generationens matvanor har förändrats drastiskt, enligt Livets Goda.

Det handlar inte bara om vad man äter, utan också hur. Många unga äter exempelvis bara med en hand, eftersom de vill använda den andra handen till att bläddra i mobilen, enligt undersökningen.

Foto: Pasi Mämmelä

Text: Redaktionen


Glatt besked för alla som betalar med kontanter

2024 08 30

En stor majoritet av Sveriges butiker tar fortfarande emot kontanter.

Det visar en färsk undersökning från bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

Undersökningen ”Kontanthantering i svensk detaljhandel 2024” visar att 91 procent av butikerna i sin helhet fortsatt tar emot kontanter. 

Inom dagligvaruhandel, där matbutiker och stormarknader ingår, är siffran ännu högre. Hela 97 procent av Sveriges butiker inom dagligvaruhandel erbjuder kontantbetalning.  

Det finns dessutom inga tecken på att situationen kommer förändras.  

Ytterst få butiker uppger att de i närtid har planer på att avskaffa kontantbetalning.

Av de tillfrågade butikerna är det enbart två procent som planerar att göra det inom det närmaste året, och tre procent inom 1–3 år.

– Handeln fortsätter att ta sitt ansvar i kontanthanteringsfrågan. Så länge efterfrågan bland kunderna finns kommer handeln fortsätta att tillhandahålla betalsättet. Det är viktigt, inte minst utifrån ett beredskapsperspektiv i en orolig omvärld, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Stora grupper väljer kontanter

Enligt undersökningen väljer cirka 10 procent av kunderna att betala med kontanter under en ”normal dag”.

– Det måste poängteras att stora grupper i samhället fortsatt är beroende av att använda kontanter för att göra sina dagliga inköp. Siffrorna som nu publiceras är ett tydligt kvitto på att handeln möter upp den efterfrågan som uppenbart finns, säger Bengt Nilervall och tillägger:

– För en ökad inkludering på sikt krävs dock att både banker och andra betaltjänstleverantörer också måste utveckla och anpassar sina tjänster efter kundernas behov. Vi måste arbeta tillsammans.

Statlig kontantutredning

I början av året tillsatte regeringen en statlig kontantutredning. Syftet med utredningen är att se över kontanternas ställning i samhället, bland annat ska utredningen undersöka möjligheten att göra kontanta betalningar för livsnödvändiga varor såsom läkemedel, livsmedel och drivmedel. 

Svensk Handel är en av flera aktörer som medverkar i kontantutredningen. Organisationen betonar att staten måste bidra om kontantkraven ökar på butiker.

– Om staten ställer krav på marknadsaktörer att utföra samhällsviktiga kontanttjänster, som dessutom saknar kommersiell bärkraft måste den också öka sitt ansvar för att upprätthålla och finansiera kontanthanteringen i framtiden. Annars går ekvationen inte ihop, säger Bengt Nilervall.

Foto: Jens Lindström MSB

Text: Redaktionen


Telia uppmanar – ”dra ut sladden”

2024 08 30

Telia går ut med en skarp uppmaning till sina kunder med anledning av fredagens kraftiga åskoväder.

Kunder i östra Svealand – det vill säga Stockholms län samt delar av Södermanlands- och Uppsala län – uppmanas att vidta åtgärder. 

I ett sms uppmanar Telia kunder i området att ”skydda sina elektriska prylar”.

– Hej! Vi ser att ett oväder närmar sig, då är det bra att skydda dina elektriska prylar. Dra gärna ut sladden till routern, datorn och tv:n, slår blixten ner i närheten kan det få konsekvenser, står det i textmeddelandet som skickats till hundratusentals kunder.

SMHI varnar för kraftig åska i östra Svealand under fredagen. Gula varningar har utfärdats för Stockholms- Södermanlands- och Uppsala län.  

– Fredag morgon och förmiddag kan kraftig åska passera, meddelar SMHI.

– Från tidigt fredag morgon väntas skurar passera som kan ha inslag av kraftig åska som kan ge skyfallsliknande regn, 30-40 mm/3h. Även hagel kan förekomma.

”Man ska ha stor respekt”

Ofta leder åsknedslag endast till kortare strömavbrott och elnätet återinkopplas automatiskt.

Men ibland kan anläggningar gå sönder, vilket leder till längre felavhjälpningstider. 

– Man ska ha stor respekt för åskoväder. En normal blixt har en spänning på 30 miljoner volt och 20 000 ampere, så det är enorma krafter vi talar om. Därför ska man helst hålla sig inomhus vid åskoväder och dra ut kontakter till elektrisk utrustning som tv, stereo och dator, säger Lena Berglund, regionchef på Eon, i ett uttalande.

Träffades av blixten

Åsknedslag är inte bara farliga för elektronik och elektriska apparater, utan kan också orsaka bränder och personskador. 

Under gårdagskvällen chockades Lidingö kommun av nyheten att åtta tonåringar fick föras till sjukhus efter att ha träffats av blixten i samband med en fotbollsträning. Tre av dem vårdas med allvarliga skador.

Ungdomarna stod enligt uppgift under ett träd när blixten träffade dem.

– Det stod ett antal ungdomar under det här trädet och flera av dem blev träffade av blixten, säger räddningsledaren Barry Lewis till SVT Nyheter.

Fotbollsklubben IFK Lidingö är i chock.

– Vi satt i krisgrupp i går med Lidingö Stad, vi fortsätter i dag på förmiddagen, vi vet inte mer än någon annan om status på drabbade killar, fullt fokus nu från oss som klubb är att stötta alla som har behov men framför allt det berörda laget, säger klubbchefen Markus Karlsson till Expressen.

Foto: Telia

Text: Redaktionen