Myndighet varnar: Klassisk svensk mat är hotad
2024 08 31
Klassisk svensk mat, däribland vanlig kokt potatis, kan vara på väg bort, enligt Jordbruksverket.
Svenska folkets matvanor befinner sig i en förändringsfas, enligt flera experter.
Det innebär att flera klassiska svenska maträtter och livsmedel kan vara hotade.
Ett exempel är vanlig kokt potatis, rapporterar SR.
För stressade för att koka potatis
Enligt Jordbruksverket tillhör kokt potatis en typ av mat som vi svenskar konsumerar i allt mindre utsträckningen.
– Det går ju upp och ner för den, och tyvärr ganska mycket ner, som det ser ut nu, säger Eva Sundberg, som jobbar med måltidsfrågor på Jordbruksverket, till radiokanalen.
En anledning tros vara att den moderna svensken är lite för stressad för att koka potatis.
– Vi har mer bråttom. Vi lägger inte lika mycket tid på varken att laga maten eller att äta maten som vi gjorde för, säg 30 år sedan, säger Eva Sundberg.
Men det är inte bara potatisen som är hotad. Våra matvanor tenderar att förändras över tid.
Skolköken har ett ansvar
Enligt Jordbruksverkets expert behöver skolköken bli bättre på att servera klassiska rätter på ett tilltalande sätt, så att yngre generationer blir intresserade av dem.
– Som att paketera det på ett sätt som gör att man blir nyfiken och att barnen kan tänka sig att våga smaka. Tacoform eller, liksom lite nya innovationer i serveringssättet kan ju vara ett sätt att hålla kvar de här livsmedlen, säger hon till radiokanalen.
Förutom potatis anses bland annat inälvsmat bli allt mindre populärt bland svenskar.
Maträtter brukar ha en cykel på cirka 30 år innan de ersätts av andra rätter.
Mathistoriker har bland annat nämnt raggmunk som en klassisk maträtt som kan vara på väg att försvinna.
Husmanskost på väg bort
Generationsskillnaderna är numera väldigt stora när det gäller matvanor, och flera klassiska rätter inom den svenska husmanskosten riskerar att försvinna i framtiden.
– Det som vi kallar för husmanskosträtter, det är pannbiff, raggmunk, ärtsoppa, den typen av maträtter är förmodligen borta, har mathistorikern Richard Tellström sagt, som MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat.
Samtidigt har undersökningar visat att den yngre generationens matvanor har förändrats drastiskt, enligt Livets Goda.
Det handlar inte bara om vad man äter, utan också hur. Många unga äter exempelvis bara med en hand, eftersom de vill använda den andra handen till att bläddra i mobilen, enligt undersökningen.
Foto: Pasi Mämmelä
Text: Redaktionen